Ilie Poenaru, unul dintre cei mai apreciați antrenori din CASA Pariurilor Liga I, vorbește despre începutul de an al echipei sale, Gaz Metan Mediaș. Din păcate, clubul traversează una dintre cele mai dificile momente din istoria sa. Chiar și așa, tehnicianul în vârstă de 45 de ani tratează în continuare performanța sportivă cu responsabilitate extremă.

Victorie mare la Arad și titlul de ”antrenor al echipei etapei”. Sincer, vă așteptați să vă întoarceți acasă cu toate cele trei puncte?

Întradevăr, este o victorie importantă. Trebuie să recunoaștem că arădenii ne-au dominat în multe momente, au avut și ei câteva ocazii foarte mari de a înscrie, dar ne bucurăm că au ratat și că noi am reușit apoi să înscriem. E bine că am câștigat trei puncte foarte importante în economia clasamentului, e bine și din punct de vedere al moralului. În situația în care ne aflăm acum, jucătorii merită felicitați pentru tot efortul depus, pentru atitudinea pe care au avut-o și pentru faptul că au reușit să se concentreze. Trebuie să recunoaștem că poate nu ne gândeam aplicat la cele trei puncte, dar în subconștient nu ducem cu dorința la victorie în fiecare meci. Pentru că noi la asta lucrăm, eu asta implementez jucătorilor, chit că știam că ne va fi foarte greu. Eram cu toții convinși că, dacă ne vom comporta ca la meciul cu Qarabag, vom reveni cu punct sau puncte de la Arad. Ceea ce s-a și întâmplat!

UTA este o nucă tare a campionatului. Ați pregătit în mod special această partidă?

Da, mă așteptam ca Gyuszi (n.n Balint, antrenor UTA) să înceapă tare de la început, mă așteptam să pună presiune foarte mare, aici și cu ajutorul publicului, care chiar merită felicitat, este incredibil ce atmosferă creează, cum impinge echipa de la spate… UTA este o echipă de tradiție, UTA a devenit o echipă foarte puternică, a demonstrat prin evoluții și rezultate. Tocmai de aceea, victoria noastră a devenit și mai frumoasă.  

Cum a decurs perioada pregătirii de iarnă și, mai ales, cum ați reușit să nu aveți probleme cu pandemia Covid-19? 

Perioada a decurs bine, cu mici excepții. Am pierdut câteva zile și un meci de pregătire din cauza vremii nefavorabile, practic nu am putut ieși din hotel o zi și jumătate când a plouat fără oprire, în rest totul a fost OK, jucătorii au răspuns foarte bine. Chiar dacă am avut un număr mic de fotbaliști la antrenamente și nu lotul pe care mi l-am dorit, până la urmă am făcut un cantonament foarte bun. Referitor la Covid, am fost preventivi și precauți. Organizatorii de acolo ne-au izolat practic de zona turistică, am evitat să ne expunem. Faptul că a apărut în presă că am fi avut vreo problemă este o minciună. Nu am avut nici măcar un om răcit. Am fost foarte atenți și la acest aspect.

Se spune că Gaz Metan traversează o perioadă mai dificilă din punct de vedere economic. Cum gestionați situația vestiarului în aceste condiții?

Foarte greu. Foarte greu! Clubul traversează o perioadă foarte grea, este dificil în acest moment să concentrezi lotul de jucători. E dificil să-I antrenezi, să-I faci să joace la cel mai ridicat nivel și să fie concentrați sută la sută nemaiprimind salarii de cinci luni. Și urmează și a șasea, pentru că intrăm în februarie! De aici sunt foarte dezamăgit, mâhnit de toți cei care zic că sunt lângă echipă, dar nouă nu ne demonstrează asta. Pentru că noi rămânem doar cu promisiuni și de luni de zile nu se rezolvă nimic. Nimeni nu vine măcar să stea de vorbă cu jucătorii, să le spună ceva concret. Trăim zi de zi într-o nesiguranță care nu știu cât va mai dura. Atât eu, cât și jucătorii, nu știm cât vom mai continua așa pentru că ne-a ajuns cuțitul la os și durerea este foarte mare!

Ce așteptări aveți de la această ultima parte a sezonului regulat?

Pfuuu … (Oftează) E prematur să vorbim acum pentru că situația este atât de critică încât nici nu știu ce se va întâmpla peste o zi, două sau o săptămână cu acest club. Cele mai mari așteptări sunt acelea de a se rezolva probleme financiare, abia apoi vom vedea și cu cele fotbalistice. Dacă vrem să vorbim strict pe plan professional, e clar că ne dorim să evităm retrogradarea, muncim pentru acest lucru, ne dorim de asemenea să nu ajungem nici măcar la baraj. Va fi însă foarte greu dacă nu va lua cineva atitudine și nu va face ceva pentru a redresa cumva situația financiară.