Alexandru Vlad Achim s-a născut pe 7 aprilie 1989, la Constanța, dar fotbalul de mare performanță l-a început la Piatra Neamț. A debutat pentru Ceahlăul într-un meci disputat acasă, cu Steaua și pierdut cu 0-2. Se întâmpla în 2 august 2009. Au urmat cinci ani în tricoul nemțenilor, apoi s-a transferat la Viitorul, FC Voluntari pentru ca, în 2016, să semneze cu FCSB. După alți doi ani s-a întors la Viitorul, a jucat un an pentru Dinamo, iar din 2021 a semnat cu FC U Craiova 1948. Este foarte încântat de această ultima alegere și speră să rămână cât mai mult timp la acest club. Are 350 de meciuri, 27 de goluri și 22 de pase decisive în SuperLiga României.

A fost convocat o singură dată la echipa națională, pentru un meci împotriva Greciei din campania de calificare la EURO 2016, dar nu a apucat să debuteze.

Bună ziua, Vlad! Felicitări, ai ajuns la 350 de meciuri jucate în SuperLiga României. Cum te simți? 

Bună ziua, mulțumesc frumos. Da, sunt meciuri multe adunate, au trecut astfel 14 ani de activitate. Perioadă în care fotbalul din România s-a schimbat mult față de momentul în care am debutat. Eu mă simt foarte bine acum și fac tot ce pot ca să mă mențin în continuare la un nivel cât mai bun.

Poți defini cariera ta în doar trei cuvinte?

Hm, să mă gândesc un pic, da, o pot defini și așa. România (pentru că doar în România am jucat), constanță, longevitate.

Cine a fost modelul tău în fotbal și de ce?

În copilărie a fost Zinedine Zidane, mă fascina, îmi plăcea enorm stilul lui de joc. Apoi, au fost mereu alți și alți mari fotbaliști, care m-au făcut să iubesc fotbalul și mai mult.

Care crezi că sunt punctele tale forte în teren?

Fără falsă modestie, cred că știința jocului și tehnica. Mai mult, adică dacă ar mai fi și altele, trebuie să le numească altcineva. Antrenorii, specialiștii, presa ...

Cine a avut cea mai mare influență asupra carierei tale?

Părinții mei, categoric! Au fost alături de mine permanent, ei mi-au asigurat tot ce aveam nevoie în perioada junioratului.

Te simți bine la Craiova? Cum sunt relațiiile tale cu colegii, cu conducerea clubului? 

Mă simt bine, am format aici un grup unit, avem de aproape trei ani același nucleu de jucători. Am o relație bună și cu conducerea, ne asigură condiții ireproșabile. Să nu uităm că, de când am plecat de la Ceahlăul Piatra Neamț, FC U Craiova este echipa la care am stat cel mai mult.

Care crezi că este cea mai mare provocare a fotbalul românesc?

Cea mai mare provocare a fotbalului din România este să ajungem la același nivel cu fotbalul modern prin pregătire fizică, dar mai ales prin înțelegerea și gândirea fotbalului.

Care crezi că este cea mai importantă calitate pentru un fotbalist de succes?

Sunt mai multe calități necesare, obligatorii chiar, dar fără inteligență nu poți depăși un anumit nivel fotbalistic.

Ce sfat ai pentru tinerii care vor să facă performanță în fotbal?

Să caute permanent să-și îmbunătățească parametrii fizici, să se informeze mai mult, să urmărească mai atent echipele mari din Europa.

Cum îți petreci timpul liber?

Timpul meu liber este dedicat exclusiv familiei mele.

22

23