S-a născut pe 19 septembrie 2000, la Ploiești. Este un ”lup galben” în adevăratul sens cuvântului, pentru că a făcut parte din galerie, s-a format la Academia clubului și este căpitanul Petrolului de la o vârstă fragedă. Debutul lui Valentin Țicu în Superligă l-a aruncat, după doar șase etape, în topul celor mai buni fundași stânga din România, conform cifrelor InStat. În ciuda tinereții sale, privește cu o maturitate impresionantă viitorul său și al clubului pe care-l iubește ca pe ochii din cap.

Cum ai caracteriza parcursul pe care l-a avut Petrolul în acest start de campionat, la revenirea, după șapte ani, în Superliga?

Eu spun că e un parcurs normal. E adevărat, lumea ne percepe ca pe o nou-promovată, dar să nu se uite că, totuși, suntem Petrolul, un club de tradiție în fotbalul românesc, iar asta ne obligă pe noi, jucătorii, să dăm totul și să încercăm să obținem maximum din fiecare meci.

Ați început mai greu, totuși, cu doua eșecuri, dar apoi ați legat rezultatele, inclusiv trei victorii consecutive, fără gol primit. Care e secretul acestui reviriment?

Inițial am spus că nu avem nimic de pierdut, că trebuie să jucăm astfel încât să mulțumim pe toată lumea. Să jucăm și pentru fani, pentru spectacol! Au fost meciuri bune, frumoase, dar, din păcate am pierdut, nemeritat sau nu, și cu Voluntari, și cu UTA. Apoi, am stabilit că e timpul să începem să fim mai pragmatici, să adunăm puncte și am reușit să facem asta în ultimele etape.

Cum vezi viitorul apropiat? Ce vă trebuie să vă mențineți cel puțin la acest nivel și, de ce nu, să sperați la mai mult?

Ce a fost mai greu zic eu că a trecut! Am fost mulți jucători care am debutat în prima ligă, dar acum știm despre ce este vorba, la ce să ne așteptăm. Însă, în același timp, adevărata provocare abia acum începe, pentru că trebuie să ne menținem pe trendul acesta ascendent. Cum? Muncind și dând totul la antrenamente și la meciuri. Și, dacă facem asta, nu are cum să nu ne iasă ceea ce ne-am propus.

Vorbeai de debutanți… Pentru tine cum a fost contactul cu primul eșalon? 

Am resimțit diferența dintre eșaloane, trebuie să recunosc asta! Dar, cu ajutorul coechipierilor mai experimentați, cu sprijinul publicului, a părut totul ușor, până la urmă. Îmi place că se joacă mult mai deschis, că înfrunți jucători de valoare și asta nu poate decât să te stimuleze. Și, astfel, te face să crești în valoare de la meci la meci.

Ești un produs sută la sută al Petrolului, crescut aici de la copii și juniori și până ai ajuns în postura de căpitan al echipei. Primul target, să ajungi cu Petrolul în primul eșalon, l-ai atins. Care ar fi următorul tău țel?

Eram junior și îmi amintesc ce atmosferă incredibilă era atunci când echipa mare juca în Cupele Europene, cum se simțea și se trăia un astfel de duel! Clar, următorul țel legat de Petrolul este acela al debutului european. Dar nu mă grăbesc, trebuie să luăm lucrurile pas cu pas și să ajungem să ne îndeplinim și acest vis. Fanii, echipa, orașul merită astfel de meciuri!

Cum e să fii căpitan, la 21 de ani, într-un vestiar cu nume „grele”, cum ar fi Tamaș, Seto, Cebotaru, Gicu Grozav, jucători cu multe sezoane petrecute la nivel înalt și cu multe trofee câștigate?

Încă mai am momente când rămân uimit atunci când jucătorii cu mare experiență din vestiar vin la mine și mi se adresează cu „căpitane”! Dar, sincer, e mult mai ușor decât credeam, pentru că ei sunt cei care mă ajută! Sunt jucători importanți, au o experiență bogată, sunt echilibrați și, astfel, e foarte ușor să ne înțelegem și să luăm hotărârile împreună.

În ultima vreme ai fost unul dintre jucătorii convocați constant la echipa U-21. Care sunt planurile de viitor și când te aștepți să faci pasul chiar către prima reprezentativă?

Pentru moment vreau să prind fiecare acțiune a naționalei U-21 de până la Campionatul European din 2022 și, bineînțeles, la anul să fiu în lotul care va participa la turneul final. Îmi doresc enorm să port tricolorul pe piept și să dau tot ce am mai bun în mine pentru România! Iar legat de prima reprezentativă, o iau încet. Important este să-mi fac treaba cât mai bine la echipa de club și la U-21, să mă remarc prin prestațiile mele, iar dacă va fi să fiu chemat vă dați seama că ar fi o mare onoare pentru mine.

22

23