Internaționalul moldovean Vadim Rață este unul dintre cei mai buni mijlocași din Superliga României. Născut pe 5 mai 1993, la Chișinău, a început fotbalul la Sheriff Tiraspol. În campionatul intern, a venit acum trei ani, la Chindia Târgoviște, pentru care a evoluat în 83 de partide. Anul trecut, a fost transferat de FC Voluntari, club cu care a ajuns în play-off-ul competiției și a fost finalist al Cupei României. Pe 12 august 2022, a semnat un contract cu vicecampioana FCSB, dar după mai puțin de o lună a revenit la Voluntari, pentru care va evolua în următoarele trei sezoane.

Bună ziua, Vadim, iată prima întrebare: cum ți se pare acest nou sezon de Superligă?

Bună ziua! Mi se pare un sezon echilibrat, echipele sunt la un nivel sensibil egal, dovadă și rezultatele înregistrate. Am fi putut spune că au fost câteva mari surprize, ținând cont de cărțile de vizită ale unora sau altora. Dar nu mai pot fi numite așa, valorile s-au echilibrat. Pentru mine a fost un început mai greu de sezon, am avut un transfer eșuat, după cum știți, așa că încerc să revin rapid la forma mea maximă și să am cât mai multe realizări în beneficiul echipei.

Vorbind mai la rece acum, ți-a fost greu să treci peste acel episod mai puțin fericit al carierei tale, întreruperea contractului cu FCSB?

Sincer să fiu, nu a fost atât de greu cum cred alții. Dimpotrivă, am revenit la Voluntari cu sufletul deschis și cu bucurie mare că-mi revăd colegii, pentru că aici m-am simțit și mă simt foarte bine, sunt respectat și respect și eu.

Cum comentezi faptul că trei internaționali moldoveni, adică tu, Armaș și Damașcan, sunt aici, la FC Voluntari?

(Râde) E frumos în deplasări, când mergem toți la lotul național ... Ce să vă mai zic? La Voluntari, și fără noi, moldovenii, e un grup foarte frumos, există o prietenie reală. Odată cu venirea lui Dama (n.n. Vitalie Damașcan) parcă e și mai frumos. Nu se întâmplă decât lucruri pozitive.

FC Voluntari trece în acest moment printr-o perioadă bună. La începutul sezonului nu a fost la fel. Cum crezi că va evolua parcursul echipei?

Întradevăr, acum suntem într-o perioadă bună, trebuie să păstrăm această formă, să acumulăm cât mai multe puncte. Aici aveți dreptate, a fost un început de sezon foarte greu pentru noi, dar, dacă vă aduceți aminte, și sezonul trecut l-am început la fel. Ne-am revenit abia prin etapa a șaptea. Ceva asemănător s-a întâmplat și acum, iar eu sunt încrezător că pe viitor vor fi doar rezultate pozitive pentru noi.

Poate FC Voluntari să-și îmbunătățească performanța de anul trecut sau, măcar, să o egaleze?

Din ce văd eu, din calitatea pe care o văd la antrenamente și am cu ce compara, eu zic că putem să facem față și anul acesta, chiar dacă, după cum am zis mai devreme, s-a echilibrat campionatul, multe echipe și-au ridicat nivelul. Dar chiar și așa, eu cred că putem obține mai mult. Cu puțin noroc și cu multă dorință.

De ce crezi spui aproape obsesiv că s-a echilibrat campionatul, cum argumentezi această afirmație?

Dacă ne uităm pe clasament, sunt două puncte până la zona play-off și tot două până la cea a barajului de menținere. Cred că un aport mare l-au avut echipele care au promovat, Petrolul și Universitatea Cluj, două cluburi de mare tradiție, care s-au întărit foarte mult după ce au revenit în prima ligă, fac o bună concurență. Plus Sepsi, care și-a luat foarte mulți jucători de calitate, Rapid care s-a echilibrat și a prins mare curaj cu noul antrenor, iar despre Farul Constanța ce să mai zic ... Anul trecut a fost în play-off, iar acum și-a adus mulți jucători foarte-foarte buni, de calitate.

Spune-ne, în încheiere, ce obiective personale ți-ai fixat pentru acest sezon?

În primul rând, vreau să-mi revin la forma avută anul trecut pentru că simt că pot și vreau să demonstrez asta. Și, în al doilea, să repetăm cel puțin performanța din sezonul trecut. E foarte frumos să joci în play-off!

31

32