Vadim Rață s-a născut pe 5 mai 1993, la Chișinău. A început fotbalul la Sheriff Tiraspol, echipa care a speriat UEFA Champions League în această toamnă. După câteva sezoane în campionatul țării sale, pentru Zaria Bălți, Milsami Orhei sau Speranța Nisporeni, a ajuns în Liga 1, la Chindia Târgoviște, în 2019. 

Această ediție de campionat îl găsește la FC Voluntari, club pentru care a marcat deja cinci goluri, mai multe decât marcase pentru Chindia în două sezoane! În plus, în cele 16 meciuri jucate a reușit și două pase decisive. Are, de asemenea, 18 meciuri pentru naționala Moldovei și performanța unui gol marcat Franței chiar la ea acasă.

Vadim, cum apreciezi această primă parte a sezonului, mai ales că ai fost ales în echipa ideală a turului și ai evoluat foarte bine și în continuare?

Da, e adevărat, trec printr-o perioadă bună acum, sunt într-o formă care mă mulțumește. Datorez totul echipei, care s-a prezentat foarte bine la ultimele meciuri. De aici vin și rezultatele personale obținute, și golurile marcate, și pasele bune. Pentru toți băieții se întâmplă la fel, nu numai pentru mine. Sunt foarte fericit și sper să continuăm pe același drum și să avem și mai multe reușite, și mai multe performanțe!

Cât ai evoluat la Chindia Târgoviște erai un jucător la fel de important, dar nu înscriai atât de mult. Ce s-a schimbat acum, la FC Voluntari?

La Voluntari jucăm mai mult axat pe atac. De asta apar mult mai des în careul advers, pe poziții de finalizare. La Chindia, domnul Săndoi avea o abordare de joc, să zic eu așa, mai defensivă. Însă și acolo am reușit să dau câteva goluri. Aici sunt mai liber și, cum am mai zis, ajung mai des în careu.

Credem că toată lumea te-a întrebat, dar o facem și noi. Cum a fost să marchezi pentru naționala țării tale împotriva Franței, pe Stade de France?

A fost, așa cred acum, cel mai frumos moment din cariera mea. Nu era problema cu pandemia, tribunele erau pline, atmosfera senzațională ... Cred că nimeni nu se aștepta să înscriem noi acolo, însă uite că am reușit, a fost un moment chiar frumos, pe care îl înțelegi după ce trece o perioadă de timp. Pentru că, imediat, nu am realizat ce s-a întâmplat. Da, a fost o experiență foarte frumoasă, un moment deosebit, nu le voi uita niciodată. 

Revenind la FC Voluntari, sunteți pe un loc foarte bun în clasament, pe care puțini specialiști îl anticipau înaintea sezonului. Cum ați ajuns aici și ce credeți că aveți de făcut ca să vă păstrați poziția?

Pe măsură ce etapele trec și noi suntem tot acolo, sus, e clar că suntem cu gândurile și la play-off. Eu zic că noi putem să reușim acest lucru, avem o echipă unită, cu calitate, jucăm un fotbal frumos. Cred că avem toate șansele de partea noastră, depinde doar de noi. Să nu ne relaxăm și să continuăm pe aceeași cale.

Există și vreun obiectiv personal pentru acest sezon?

Da. Să dau în continuare goluri. Dacă tot am marcat mai mult în acest sezon, îmi propun să dau cel puțin tot atâtea goluri în continuare și să-mi ajut echipa cât pot eu mai bine. 

La ce ai simțit până acum, care a fost cel mai greu adversar din Liga 1?

Stați așa să mă gândesc! Cred că UTA, în deplasare. Chiar dacă am făcut și noi un meci OK, i-am simțit puternici. Bine, erau împinși din spate de suporteri, erau foarte agresivi ... A fost un meci complicat. Și ca atmosferă, ca dueluri în teren, ca totul.

Deci nu îi vezi pe cei de la CFR, FCSB sau Universitatea Craiova la fel de puternici precum au arătat cei de la UTA în meciul cu voi?

Da. Probabil că și UTA a jucat atunci mult mai bine decât o face de obicei, nu am de unde să știu asta. Eu așa am simțit în teren, a fost meciul cel mai greu.

rata 1