Raul Marian Opruț s-a născut pe 4 ianuarie 1998, la Caransebeș. A început fotbalul în Italia, trecând pe la academiile celor de la Chievo Verona, Genoa și Albissola. La FC Hermannstadt a ajuns în 2019, debutând pe 28 iulie, în partida Viitorul Constanța – FC Hermannstadt 3-2. De atunci, a adunat 99 de meciuri pe prima scenă, a marcat două goluri și a oferit cinci pase decisive din poziția de fundaș lateral stânga.
Are două prezențe la echipa națională U-21 și alte două la naționala de seniori, pentru care a debutat pe 17 noiembrie 2022, în partida cu Slovenia.

Raul, ai traversat o perioadă mai agitată ca de obicei, cu meciuri la echipa națională și în play-out. Cum ai făcut față presiunii? 

Da, a fost o perioadă extrem de aglomerată, de intensă, mă bucur că am fost sănătos și că am reușit să joc toate meciurile la care am fost solicitat. Nu am o rețetă specială, nu fac nimic deosebit. Încerc să mă odihnesc cât mai bine și să îmi petrec timpul liber cu cei apropiați pentru a-mi reîncărca emoțional bateriile.

Știm că ai învățat "abecedarul" fotbalului în Italia, într-un fotbal recunoscut pentru duritatea fundașilor. Cât de mult îți folosește acum tot ce ai învățat acolo, ținând cont că de ani buni fotbalul este mult mai tacticizat, iar fundașii laterali au un rol fundamental și pe plan ofensiv?

Îmi folosește foarte mult, nu doar pe plan defensiv ci și în cel ofensiv, când particip la faza de atac. Încerc să fac ambele faze cât se poate de bine și să aduc mereu un plus pe faza ofensivă. Am învățat mult în Italia, dar trebuie să muncesc în continuare cu atenție la tot ce înseamnă dezvoltarea fotbalului.

Care este campionatul tău favorit, Raul? Sau, în care ți-ar plăcea să evoluezi?

Îmi place fotbalul în orice parte a lumii s-ar juca și îl urmăresc atent în timpul liber. Mi-ar plăcea enorm să ajung să joc în Serie A. E un vis frumos.

Ți-am urmărit evoluția de când ai revenit în România, pas cu pas. În prezent, ești unul dintre liderii vestiarului la FC Hermannstradt. Cât de important este caracterul în viața unui fotbalist, Raul? 

Mulțumesc pentru aprecieri. Mi-e greu să vorbesc, în egală măsură, despre calități și defecte. Caracterul unui fotbalist este foarte important atât pe teren cât și în afara lui. Eu îmi urmez calea cu multă muncă și atenție la tot ce se întâmplă în jurul vieții și carierei.

Unde te vezi peste cinci ani? Și unde vezi FC Hermannstadt peste cinci ani?

Greu de răspuns la această întrebare! Eu sper să fiu într-un campionat puternic, în care să-mi pun la încercare calitățile și să fiu apreciat. Iar pe FC Hermannstadt o văd tot în SuperLigă, cu rezultate mai bune de la an la an!

31

32