Philip Porwei Otele s-a născut pe 15 aprilie 1999 în Port Harcourt, unul dintre cele cele mai mari cinci orașe ale Nigeriei. A început fotbalul în țara natală, dar l-a perfecționat la Teesside University, o echipă aparținând unei intituții de învățământ superior din Middlesbrough până în 2019, când a semnat cu FK Kauno Zalgiris, unul dintre cele mai cunoscute cluburi din Lituania. 
A venit la UTA în această iarnă, a îmbrăcat de nouă ori culorile ”Bătrânei Doamne” a fotbalului românesc și a marcat deja de trei ori.

Ai avut un început extraordinar în România, cu goluri și pase decisive. Cum apreciezi aceste realizări de până acum?

Mulțumesc pentru cuvintele frumoase! Cred că am reușit câteva performanțe bune, dar puteai fi mai numeroase. În fotbal, există întotdeauna loc de îmbunătățire, de creștere. Coechipierii mei și antrenorii m-au ajutat foarte mult să realizez aceste performanțele, fără ei nimic nu ar fi fost posibil.

În vestiarul echipei se vorbesc o mulțime de limbi, sunt multe culturi diferite, amestecate. Cum te-au primit noii colegi?

Toată lumea, fără vreo excepție, m-a primit foarte bine încă din prima zi în care am ajuns la Arad. Toți de aici sunt extrem de prietenoși și m-au ajutat, fără să ezite, să mă integrez cât mai repede și mai bine în echipă.

UTA a ratat play-off-ul, dar mai poate intra în cupele europene. Este un obiectiv realizabil să joci în UEFA Conference League, a treia competiție europeană intercluburi din punct de vedere valoric?

Am fost extrem de trist că am ratat intrarea în play-off! Dar am trecut deja peste acestă supărare, iar scopul nostru este să luptăm până la capăt pentru a ne atinge obiectivul, adică prezența în fotbalul european. Cred că este realizabilă acestă dorință, trebuie să ne pregătim bine și să fim concentrați pe toate fazele jocului.

În sezonul următor, tot play-off-ul va rămâne ținta voastră principală?

Prezența în play-off-ul va fi tot timpul parte a obiectivului nostru. Sunt sigur că vom da tot ce putem mai bun pentru a avansa cât mai sus în clasament, pentru a obține rezultatele visate de suporteri.

Ați lucrat atât cu Laszlo Balint, cât și cu Ionuț Badea. Sunt diferențe mari  între cei doi?

Nu am lucrat cu Mister Balint prea multă vreme, așa că-mi este greu să găsesc diferențe între cei doi. Din câte am văzut, în acele puține zile, era un antrenor extrem de documentat, cu calități bune, la fel ca și Mister Badea. Ambii sunt antrenori grozavi, cu idei impresionante. Sper să aplicăm cât mai bine filosofia lor de fotbal pentru că este una sănătoasă și ne ajută să progresăm rapid.

Este echipa națională a Nigeriei un vis al tău sau ți se pare o năzuință imposibil de atins?

Da, sper să joc într-o zi pentru echipa mea națională! Este visul meu de când eram copil și nimic nu mă poate împiedica să mi-l doresc îndeplinit. Voi munci mai mult și mai aplicat pentru a crește valoric și pentru a demonstra că merit să fac parte din echipa Nigeriei.

interviu 2 2

interviu 2 3