Nicolae ”Nae”Constantin a fost un fotbalist serios. Vârful de carieră l-a prins la Rapid, cu care a disputat celebrul sfert de finală românesc din UEFA Europa League, ediția 2005-2006. Și-a început cariera de antrenor ca secund al lui Răzvan Lucescu la Petrolul, în sezonul 2014-2015. A mai activat ca secund al lui Octavian Grigore, tot la Petrolul, și a făcut parte din staff-ul lui Daniel Isăilă la echipa națională U-21. Anul trecut a preluat ca principal echipa sa de suflet și a reușit o promovare spectaculoasă. Specialiștii îl văd ca pe un tehnician extrem de bine instruit, foarte serios, capabil de rezultate mari în viitorul apropiat.
Ce a însemnat pentru tine debutul, ca antrenor principal, în Superliga?
Normal, a fost un moment important pentru cariera mea. Am debutat cu Petrolul, ca jucător, în prima ligă, acum am făcut-o și ca antrenor principal! Mi-am dorit mult asta, pentru că este echipa care m-a lansat către fotbalul mare, căreia i-am fost căpitan și iată că am ajuns să-mi îndeplinesc visul. Altfel, dacă ar fi să vorbesc strict despre meciul cu FC Voluntari, pentru mine a fost unul ca oricare altul, nu l-am privit sau tratat în mod special. Asta și pentru că, din punctul meu de vedere, sezonul trecut, de Liga a doua, m-a călit. Am avut mult mai multe emoții atunci, campionatul mi s-a părut extrem de dificil, mai ales că și lupta pentru promovare s-a decis abia pe final. Acum, lucrurile parcă vin de la sine.
S-a schimbat eșalonul. E o diferență în modul în care pregătești jocurile, față de cum o făceai în sezonul trecut?
Nu pot să spun că am făcut mari schimbări în această perioadă. Practic, chiar dacă am venit cu un alt sistem de joc, principiile au rămas aceleași, le-am păstrat, pentru că aveam deja o continuitate de un an de zile cu grupul care s-a format aici și trebuia să profităm de asta. Iar cei nou veniți, fiind jucători cu experiență, cu inteligență, au înțeles rapid și s-au integrat fără probleme. De altfel, eu am fost întotdeauna de părere că diferența între eșaloane o face inteligența jucătorului. De alergat, dacă îl pregătești bine, poți să-l faci să alerge și pe cel de la Liga a 3-a, și pe cel de la Liga a 2-a. Cu mingea, la fel, știe mai toată lumea. La nivel mental, acolo se face diferența!
Vorbind despre cei veniți în această vară, sunt fotbaliști cu CV-uri consistente …
Asta am căutat, să aducem jucători cu experiență, pentru că am considerat că suferim aici! E drept, și în sezonul trecut i-am avut pe Cebotaru, pe Seto, dar, una peste alta, echipa noastră era una tânără. Iar cei veniți în perioada dintre sezoane au adus, indiscutabil, un plus la capitolul experiență. Mai mult, le-a fost, cred eu, destul de ușor să se integreze aici, pentru că avem un vestiar bun, unit.
Hai să definim așteptările tale legate de acest sezon!
Nu vreau neapărat să jucăm spectaculos, cât eficient! Asta este ceea ce îmi doresc! Pentru că trebuie să adunăm puncte, să ne mulțumim suporterii și să ne îndeplinim, bineînțeles, obiectivele.
Care ar fi atuurile echipei, în opinia ta?
Aceleași care au fost și sezonul trecut, cel în care am reușit promovarea. Am avut un grup unit, o familie, a fost o atmosferă extraordinară în vestiar, iar toate acestea ne-au ajutat să obținem rezultate și să revenim în prima ligă.
Și unde ar mai fi de lucrat?
Tot timpul este ceva de îmbunătățit! Trebuie să analizăm lucrurile de la meci la meci, să vedem ce nu a mers așa cum trebuie și, bineînțeles, să corectăm ce e de corectat.
Ce ar însemna, pentru Petrolul, un campionat peste așteptări?
Fiind o echipă nou-promovată, normal că primul obiectiv este acela de a ne păstra locul în primul eșalon. Dar, la Ploiești, suntem obișnuiți să ne propunem lucruri mult mai îndrăznețe și să țintim cât mai sus posibil. Aș spune că o clasare în jurul locului 8 ar fi realistă pentru acest prim sezon, tot ceea ce ar fi peste ar veni ca un bonus.