Ajuns la 61 de ani, împliniți pe 9 aprilie, Mircea Rednic are o experiență competițională impresionantă. De trei ori campion al Românie ca fotbalist, cu Dinamo și Rapid, multiplu câștigător al trofeelor de Cupă cu Dinamo, Rapid și Standard Liege, cu 83 de selecții la echipa națională, a antrenat mai apoi cluburi mari în România, Belgia, Rusia și țările arabe.

De puțin timp, Mircea Rednic a acceptat o nouă provocare majoră, preluînd conducerea tehnică a unuia dintre cele mai vechi cluburi din SuperLigă, aflat într-o situație limită. A avut parte de puțin timp pentru a petici corabia șubrezită a Bătrânei Doamne, dar privește cu încredere viitorul.

S-a împlinit o săptămână de când ați semnat cu UTA. Care au fost primele sentimente? 

A fost o săptămână grea, așa e la început, până te obișnuiești cu oamenii, cu locurile și, în primul rând, până te obișnuiești cu jucătorii. Ca să-i cunoști trebuie să ai discuții cu ei, pe plan colectiv, apoi individual și a fost totul cam la limită. Trebuie să te obișnuiești să-i strigi după prenume, nu, nu a fost ușor. În plus, au fost și meciurile, ambele cu miză mare, meciul de Cupă și cel de campionat.

Într-o perioadă scurtă, ați avut două meciuri oficiale. Cât de ușor ați reușit să vă implementați ideile? 

Încă nu am reușit, pentru asta ai nevoie de timp. Ce mi-a plăcut mult e că băieții au fost receptivi, multe lucruri pe care le-am discutat la ședință, altele pe care le-am făcut la antrenament, s-au văzut. Mi-a plăcut că au avut o reacție pozitivă, vorbesc de atitudine, de implicare, mai multă responsabilitate și plăcere, poate, și mai multă ambiție. S-au văzut toate acestea mai ales în meciul cu cei de la Hermannstadt.

Impactul cu public arădean l-ați avut la Cluj, acolo unde 1.200 de fani au făcut deplasarea, însă momentul adevărului a fost jocul de pe Francisc Neuman, în fața a 8.000 de suporteri. Ce impresie v-au făcut? 

Calzi, răbdători și aici sunt puțin surprins după experiențele mele cu cei de la Rapid sau Dinamo, unde am antrenat în trecut ... Răbdători cu ceea ce s-a întâmplat și își susțin echipa în continuare, ori acesta este un lucru pozitiv. Mi-a plăcut enorm discuția pe care ei au avut-o înaintea meciului de Cupă cu jucătorii, când le-au cerut să dea maximum și le-au spus că ei pot să înțeleagă și o înfrângere, la o adică, dacă ei văd că jucătorii au dat sută la sută pe teren. Că e sport, e fotbal, ei pot să înțeleagă când se face o greșeală și echipa pierde. Au fost alături de echipă și chiar mi-a plăcut, au fost trei momente care chiar m-au emoționat: începerea jocului, când au cântat imnul, apoi felul în care au reacționat la situația delicată a lui Rareș Pop și, ultimul, la felul în care au sărbătorit victoria.

Aveți un lot cu jucători cu foarte multă experiență atât națională, dar mai ales internațională. Cât de ușor este de lucrat cu jucători ca Benzar, Anton, Keșeru, Iacob sau Benga? 

Nu-i chiar ușor pentru că sunt jucători cu personalitate. Dar mi-a plăcut reacția lor, și ei simt că pot mai mult, că nu asta e valoarea lor. Le-am și spus că dacă mă uit pe foaie am jucători de jucători, dar ca echipă n-am prea pus probleme. Și aici am încercat eu să lucrez, să-i conștientizez că nu-i sport individual, ci sport colectiv, și că trebuie să joace în echipă și pentru echipă. A fost bine! Normal, într-un grup de 24-25 de jucători mai sunt și nemulțumiți că acum își doresc să joace și să demonstreze că sunt buni, că înainte nu au jucat pentru că antrenorul nu i-a remarcat sau ceva de genul ăsta. Eu, în două meciuri, am rulat 80 și ceva la sută din efectiv, sunt puțini cei care nu au apucat să intre ca titulari. 

Au mai rămas trei finale până se termină sezonul, prima dintre ele luni, la Pitești, cu FC Argeș. Ce așteptări aveți de la acest joc? 

Și FC Argeș se află în situația noastră, bine că noi avem cu un punct mai mult, și asta contează pentru că ai două posibilități, meciul egal sau victoria. Dacă vom învinge, mai mult ca sigur vom obține dreptul la baraj. Dar eu nu gândesc așa! Eu cred că două victorii legate ne pot oferi chiar șansa să evităm barajul. Și dacă nu vom reuși să-l evităm, eu sunt sigur că tot vom rămâne în prima ligă!

Care ar fi cuvântul care caracterizează o echipă antrenată de Mirce Rednic?

Șansa mea a fost că am antrenat echipe bune și foarte bune. La unele am avut performanțe, la altele mai puține. Când mi s-a propus proiectul UTA, nu am ezitat pentru că e un club special, cu tradiție în fotbal, cu un stadion modern, cu oameni de fotbal alături, cu un oraș în spate, ori aici nu mai e vorba doar de suporteri cum e la Rapid, la Steaua, la Dinamo ... Aici e tot orașul! Contactele pe care le-am avut pe stradă, lumea te oprește și-și spune oful, îți dă indicații, se bucură cu tine. Această echipă are ceva aparte și nu regret pasul făcut, chiar dacă se află într-un moment dificil!

32

33