Este un antrenor temperamental cum rar vezi! Trăiește la maximum fiecare fază a jocului și dă senzația că singurul lucru important pe pământ e victoria echipei sale. A terminat sezonul trecut, primul din cariera de antrenor, pe locul al patrulea, reușind cea mai bună clasare din istoria clubului din Botoșani. Acesta este Marius Croitoru (40 de ani), cel mai longeviv tehnician din CASA Liga 1 după Ilie Poenaru!
Ar fi dureros să pierdeți play-off-ul pe acest final de sezon regulat al Ligii 1?
Se poate întâmpla orice, dar noi nu ne gândim la pierderea play-off-ului. Suntem destul de maturi și destul de conștienți de ceea ce ne așteaptă. Mai sunt meciuri, avem în continuare avantaj, unul care putea să fie și mai mare, dar nu jucăm singuri. Ne-am fi dorit cu toții să fim matematic cu cinci etape înainte de finalul sezonului regulat calificați în play-off, dar nu se poate. Asta ar fi însemnat să fi avut 15-16 puncte avans față de locul 7 ceea ce e practic imposibil.
Trăgând linie și făcând o un simplul calcul, observăm că până la meciurile cu FCSB și Universitatea, FC Bootșani era echipa cu cele mai multe puncte câștigate în 2021 …
Asta arată că avem un an bun, unul de normalitate pentru noi. În ciuda faptului că am pierdut jucători importanți în acest an, suntem unde ne dorim. Gândiți-vă că anul trecut, cu cinci etape înainte de finalul campionatului eram pe locul 8. Acum suntem la mâna noastră și de aceea spun că nu avem teamă, nu suntem speriați. E adevărat că pot apărea suurprize de la meci la meci dar asta nu înseamnă că cedăm. Calificarea în play-off se va juca cu siguranță în ultima etapă. De asta nu-mi fac nici cea mai mică problemă, nici dacă vom câștiga sau vom pierde următorul meci. Chiar dacă am fi câștigat la Craiova nu însemna că gata eram 100% în play-off. Nu! Jocul rezultatelor te poate ridica sau coborî imediat. Ceea ce m-a deranjat la Craiova a fost atitudinea, dar cred că după discuția pe care am avut-o cu băieții după meci, am clarificat și acest aspect.
Înțelegem că, în ciuda acestor ultime două eșecuri cu FCSB și Universitatea, ești totuși mulțumit de realizările din acest an …
Noi am ieșit bine din această serie pe care am avut-o până în prezent. După eșecul cu FC Argeș, din prima etapă a returului, nimeni nu ne mai dădea nicio șansă la play-off. Victoriile cu Poli Iași și Dinamo ne-au făcut să ne revenim puțin, după care am pierdut din nou la Clinceni. Fiind sub linie, eram la cinci puncte de ei și nimeni nu mai credea în play-off. Uite că am revenit, am legat rezultate pozitive și am reușit să-i și depășim într-un timp scurt. Și pe ei și pe Chindia. Deci nu avem cum să nu fiu muțumit deși era loc și de mai bine.
Cum ți se pare programul ultimelor etape, atât al FC Botoșani cât și al echipelor cu care te lupți la play-off. E un program care vă avantajează?
Fără să fiu arogant sau înțeles greșit, putem spune că avem patru meciuri, cu Sepsi și Viitorul acasă, Astra și FC Voluntari în deplasare, echipe de nivelul și valoarea noastră și este și normal să fim încrezători în șansa noastră. În plus, contracandidatele la play-off joacă și între ele, dar au și meciuri cu echipele din „top 3”, cu FCSB, CFR Cluj și Universitatea, echipe care se vor bate la titlu și care au o cu totul altă forță.
Tot făceai mai devreme comparația cu ediția trecută de campionat în care am obținut calificarea în play-off în ultimele cinci etape. Față de sezonul trecut, care ar fi plusurile pe care FC Botoșani le are acum?
Experiența! Experiența meciurilor importante. Noi anul am jucat anul trecut cinci finale pe final de sezon regulat și am venit tare din urmă și am reușit să terminăm pe un loc 3, o clasare istorică pentru Botoșani. Acum suntem mult mai puternici mental, dar avem cinci jucători valoroși care nu fac parte din lot. Or nu este ușor pentru un antrenor să piardă jumătate de echipă. Am pierdut cinci jucători importanți, care au contribuit din plin la accederea noastră în play-off și cu care am jucat în cupele europene.