Este cel mai tânăr președinte de club din SuperLiga României, la doar 34 de ani, dar are o altfel de viziune corectă privind dezvoltarea fotbalului. Marian Brăilescu, ales de suporteri în fruntea clubului, a reușit alături de antrenorul Dorinel Munteanu, cel mai selecționat român all-time, două promovări succesive.
Cum a fost posibil să coagulezi atâta energie în jurul echipei pentru ca Oțelul să promoveze doi ani succesiv?
Promovarea consecutivă a echipei Oțelul a fost o reușită notabilă, care a necesitat o abordare strategică, dar și foarte multă disciplină, atât la nivel sportiv, cât și administrativ. În primul rând, am format o echipă unită cu Dorinel Munteanu, Cristian Munteanu și ceilalți colegi din club. Împreună am reușit să creăm un mediu profesionist, chiar dacă am început din liga a treia, ne-am dorit ca tot ceea ce ne propunem să fie implementat la cele mai înalte standarde, așa cum o cerea istoria Oțelului, ca participantă constantă în primul eșalon și care, ulterior, a devenit campioană a României. Am creat un mediu de lucru care să favorizeze dezvoltarea profesională a tuturor celor din club, atât a jucătorilor, cât și a celor din jurul echipei, dar să și încurajeze competitivitatea. Am pus accent pe consolidarea relației cu comunitatea locală, făcându-i pe suporteri, autorități, sponsori sau alți parteneri să simtă că fac parte din succesul nostru. Această energie, coagulată în jurul echipei, a fost un factor esențial în promovările noastre.
A doua întrebare e obligatorie. Cine este Marian Brăilescu?
În primul rând, sunt un simplu suporter al Oțelului. Sunt un om pasionat de sport în general, de fotbal, de Oțelul, în special. Mă consider un copil al Galați-ului, crescut în preajma stadionului și a echipei, fascinat de generația anilor 90. Copilăria mea a fost marcată de bucuria meciurilor de fotbal la care am asistat pe stadionul Oțelul, acesta a fost momentul în care s-a născut dragostea pentru echipă și acest sentiment a rămas intact. Am realizat imediat că stadionul nu era doar un teren de joc, ci un loc în care comunitatea se aduna și împărtășea emoții, speranțe și trăiri intense. Acest fenomen legat de echipă m-a fascinat și m-a inspirat, ulterior dorind să contribui la dezvoltarea clubului și la continuarea moștenirii acestuia. Am încercat să fiu un suporter implicat în viața clubului și așa am avut ocazia să mă dezvolt profesional în industria sportului și să acumulez experiența care să-mi permită să ajut clubul într-un mod eficient. Înainte de a deveni președinte, am fost implicat activ în viața clubului, contribuind la diverse proiecte și inițiative. Am lucrat în presa sportivă, atât la nivel local, cât și național, am ocupat postul de ofițer de presă al clubului timp de opt ani, iar după reînființarea clubului, din 2016, am fost brand manager, reușind să înțeleg mai bine faptul că Oțelul reprezintă un simbol al întregii comunități și am încercat să îi redau strălucirea pe care o merită acest club.
Te-ai gândit vreodată că vei ajunge președintele echipei tale favorite când erai și mai tânăr?
Oțelul a avut de-a lungul tradiției sale președinți remarcabili, precum Victor Vasilache sau Marius Stan, care și-au pus amprenta pe paginile de istorie roș-alb-albastre. Sincer, nu m-am gândit vreodată că voi ocupa această funcție onorantă, dar întotdeauna mi-am dorit să ajung să fiu parte din club, să fiu o mică rotiță din marele angrenaj al Oțelului. Odată ce am reușit să fac parte din echipă, este clar că am încercat mereu să mă dezvolt și, totodată, să ajut Oţelul să progreseze. Clubul este o parte importantă a identității mele, iar contribuția mea la dezvoltarea lui este o împlinire personală și profesională.
Credeai că Oțelul mai poate reveni în prima ligă?
Nu doar că am crezut, dar acesta a fost şi unul dintre obiectivele pe care le-am avut împreună cu ceilalţi suporteri care au pus umărul la renaşterea clubului. Chiar dacă am avut o perioadă de stagnare, venirea lui Dorinel Munteanu ne-a oferit imboldul necesar de a spera cu și mai multă încredere în îndeplinirea acestui ţel. Nu a fost uşor, dar, până la urmă, toată munca susţinută în echipă, toate nopţile nedormite, toate weekend-urile departe de casă şi familie, toate drumurile alături de colegi, cei din staff sau alături de suporteri, s-au transformat în ceea ce este Oţelul astăzi, un club important de pe prima scenă a fotbalului românesc. Da, aveam încredere că Oțelul poate să revină în prima ligă, am fost conștienți de provocările pe care le implica această ipoteză, dar am crezut întotdeauna în potenţialul, resursele noastre și în devotamentul echipei, al staff-ului şi al suporterilor.
Poți numi un moment delicat în această perioadă, situație în care proiectul părea că nu are sorți de izbândă?
Când reprezinţi un club, mai ales unul de talia Oţelului, provocări sunt la tot pasul, momente delicate pot apărea în fiecare zi, mai ales pentru un preşedinte tânăr şi lipsit de experienţă. Din fericire, mă pot baza oricând pe expertiza colegilor mei, deciziile se iau în echipă, mereu în favoarea clubului, a dezvoltării lui. Unul dintre cele mai delicate momente a fost când am întâmpinat dificultăți financiare semnificative la startul mandatului, perioadă în care a trebuit să reorganizăm clubul, să rezolvăm problemele existente, dar şi să asigurăm un buget pentru o nouă încercare de promovare. A fost un moment de testare a angajamentului nostru față de club. Cu toate acestea, am reușit să găsim soluții pentru a depăși aceste obstacole și să menținem cursul către promovare.
Cum ai caracteriza colaborarea cu Dorinel Munteanu, cel mai selecționat fotbalist român?
Colaborarea cu Dorinel Munteanu este o experiență extrem de valoroasă. El aduce o vastă experiență în fotbal, cunoștințe tehnice de înaltă calitate în echipă, dar şi o disciplină pe care am reuşit să o implementăm nu doar la nivel sportiv, dar şi la nivel administrativ. Colaborarea noastră se bazează pe încredere reciprocă și pe dorința constantă de a face performanță. Suntem dedicați dezvoltării clubului și punem pe primul plan obținerea de rezultate remarcabile printr-un mod de lucru profesionist, organizat.
Cum vezi viitorul Oțelului, având în vedere moștenirea importantă a clubului?
Cel mai important este ca acest vis numit Oţelul să existe şi să îl putem transmite generaţiilor viitoare. Acest gând a fost transpus şi în 2016, când clubul a renăscut din propria cenuşă cu ajutorul suporterilor. Continuăm să construim pe baza moștenirii noastre bogate și să investim în dezvoltarea clubului. Avem un suport puternic din partea suporterilor noștri pasionați, din partea autorităților locale, a partenerilor, ceea ce ne motivează să atingem noi performanțe în fotbalul românesc. Sperăm ca, în viitorul apropiat, să vedem un nou Stadion Oțelul, tot ceea ce însemnă comunitatea oțelară merită să aibă o nouă casă, demnă de suportul și devotamentul lor. Suntem hotărâți să aducem clubul Oțelul înapoi în lumina reflectoarelor și să continuăm să îi facem mândri pe toți cei care susțin acest club.