Luca Banu s-a născut pe 31 ianuarie 2005, la Constanța, iar etapa a 12-a i-a adus debutul în Superliga României. A intrat pe teren în minutul 81 al partidei cu UTA Arad, înlocuindu-l pe Kevin Doukoure, devenind astfel al 57-lea produs al Academiei Gheorghe Hagi care intră la o vârstă fragedă pe prima scenă. Component al echipei naționale U-18, Luca Banu se anunță un fotbalist promițător.

Felicitări pentru debut, Luca! Cum ai trăit acest eveniment?

Mulțumesc tare mult! A fost un moment foarte frumos, mi-a oferit posibilitatea să văd la ce nivel sunt seniorii. Mă bucur că am intrat bine și că am reușit să scot o lovitură liberă din care a ieșit și golul nostru. Repet, m-am simțit nemaipomenit de bine.

Cum ai trăit momentul în care antrenorul te-a anunțat că urmează să intri pe teren?

Vă dați seama, emoțiile au fost foarte mari! Dar Mister (n.n. antrenorul Gheorghe Hagi) mi-a dat mult curaj, mi-a spus nu mă tem, să intru în adversar decis, și mă bucur că am depășit repede acest prag și că mi-am făcut treaba. 

În afara loviturii libere pe care ai obținut-o, ai avut și alte dueluri foarte tari la mijlocul terenului ...

Eu sunt un mijlocaș box-to-box, cum se zice, nu pot evita duelurile tari. Ca să devin un număr ”8” bun, trebuie să nu mă tem de contactul cu adversarul. Și nu mă tem!

A contat faptul că ai făcut pregătirea de vară cu echipa mare?

Evident, a contat enorm! Această perioadă mi-a oferit, pe lângă pregătirea fizică, și o uriașă experiență mentală. M-a ajutat să văd fotbalul altfel decât îl anticipam ca junior, mi-a oferit posibilitatea să urc o treaptă importantă în plan profesional.

Cum ai simțit suportul fanilor?

A fost extraordinar de frumos ... E greu să găsești cuvintele protrivite pentru a descrie sentimentul trăit. M-am mai simțit așa doar la finalele de campionat național jucate la juniori.

Farul este pe primul loc în Superliga României, presiunea rezultatelor crește. Crezi că vei prinde multe minute în această ediție de campionat?

Vă dați seama că trebuie, în primul rând, să-mi ajut colegii de la U-18. Acesta este obiectivul meu principal, să devenim campioni naționali și să ne calificăm în UEFA Youth League. Dacă voi mai fi chemat la echipa mare, va fi un bonus, o răsplată a faptului că m-am pregătit bine, că am muncit susținut la categoria mea de vârstă.

Gheorghe Hagi a spus după meci că stilul tău de joc seamănă cu cel al fostului mare internațional Ioan Ovidiu Sabău? Știi cine a fost?

(Zâmbește) Cel mai bun număr opt din istoria României! Bineînțeles că știu, internetul și televiziunea mă ajută să cunosc istoria marilor fotbaliști, iar domnul Sabău a fost cel mai mare pe acest post. Asta este părerea mea, nu aș vrea să nedreptățesc pe cineva. Sunt doar un tânăr fotbalist, care își dorește să semene cât mai mult cu unul dintre idolii săi.

32