Liviu Ciobotariu nu are nevoie de o prezentare stufoasă, îl recomandă rezultatele la toate echipele pe care le-a antrenat în SuperLiga României.
Ajuns la 52 de ani, tehnicianul se află în fața unui mare paradox al carierei sale. Iată de ce:
 
Mister, cum ați caracteriza parcursul echipei dumneavoastră până în acest punct al competiției, având în vedere că a traversat multe momente bune, dar și altele mai puțin reușite?
 
Da, așa este. Dacă e să fac o comparație între sezonul trecut și cel actual, este clar că suntem sub așteptări și aici mă refer, în special, la faptul că în sezonul trecut am reușit să intră în play-off, să terminăm campionatul pe locul al patrulea, să jucăm finala Cupei României. În acest sezon, este clar că lupta a fost mult mai strânsă, campionatul este foarte echilibrat, ați văzut ce se întâmplă atât la play-off cât și la play-out, sunt multe echipe apropiate în clasament. Una peste alta, a fost un sezon în care am avut, așa cum ați spus și dumneavoastră, și momente bune, și momente mai puțin bune. Meciurile pe care le-am pierdut, am avut o serie de cinci consecutive și asta nu pot să uit pentru că a fost o situație foarte greu de gestionat ... Bine că am ieșit din acea perioadă și acum suntem într-un moment bun, sper să profităm și să avem continuitate în rezultate bune.
 
Cât contează faptul că sunteți cel mai longeviv antrenor din SuperLigă după Gheorghe Hagi?
 
Asta înseamnă că echipa a avut un comportament bun. Faptul că am rămas aproape doi ani la acset club se datorează, în prumul rând, grupului. Pentru că am avut rezultate bune împreună. Este, pot spune, un motiv de mândrie. Se știe că la noi nu prea există răbdare și aici mă refer la faptul că se schimbă foarte des antrenorii. Asta înseamnă că mi-am făcut treba bine, iar conducerea clubului a avut încredere în mine, mai ales că au fost și momente, cum spuneam mai devreme, grele, momente pe care le-am depășit împreună cu jucătorii și cu cei din staff-ul administrativ. Sunt bucuros că am avut acest parcurs și că cei din conducere au avut încredere în calitățile mele profesionale.
 
Urmează o întrebare care cu siguranță vi s-a pus ca fost mare fotbalist și pe care v-o punem acum, ca antrenor. Care este cel mai important atu al lui Liviu Ciobotariu?
 
Hm, e o întrebare dificilă ... Am și eu, ca toți antrenorii, calități, sunt un antrenor cu experiență, am trecut prin multe jocuri în prima ligă, am avut și perioade când am antrenat în străinătate, am trecut prin multe experiențe în această parte a vieții mele. Concluzionând, cred că experiența, faptul că sunt un antrenor care înțelege foarte bine jucătorii, că stau foarte mult de vorbă cu ei. (Zâmbește) Ca orice antrenor, am și lipsuri, penru că așa este fotbalul, nu putem fi perfecți. Da, cred că experiența pe care am acumulat-o poate fi atuul în ceea ce înseamnă longevitatea mea la echipă și în prima ligă.
 
Actuala ediție a play-out-ului vi se pare cea mai dură de când s-a trecut la acest format competițional?
 

Mi se pare cea mai dură pentru că este extrem de echilibrată! Când a început play-out-ul am declarat, și îmi mențin declarația, că toate echipele au șanse să se salveze și, în același timp, toate pot fi în pericol dacă pierd două-trei partide. Iată că, după două etape, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. Tot echilibrată este competiția. Da, sunt cele mai strânse ediții play-off și play-out din istorie!

Cum vi se pare partida cu UTA, ce aprecieri pentru adversar aveți?

Toate meciurile sunt foarte grele. Pentru noi, următorul examen, să-l numesc așa, este meciul cu UTA. Va fi un meci foarte greu, întâlnim o echipă care are un moral foarte bun, vine după două victorii consecutive, chiar dacă una a fost în Cupa României. UTA e foarte solidă, foarte bine organizată, cu un antrenor capabil. De fiecare dată când am jucat cu ei, meciurile au fost foarte strânse, mă aștept ca și acesta să fie echilibrat. Dar noi jucăm acasă și sperăm să avem o exprimare bună. Ne dorim foarte mult să câștigăm toate cele trei puncte.

Anul trecut, chiar dacă a jucat în play-off, FC Voluntari nu a prins cupele europene intercluburi. Paradoxal, anul acesta, de pe altă poziție, pare să aibă această oportunitate. Cum comentați?

(Zâmbește, din nou) Da, chiar așa este. Noi am terminat sezonul trecut pe locul al patrulea, am jucat finala Cupei și nu am participat în nicio competiție europeană. Acum există posibilitatea să jucăm baraj, dacă vom termina play-out-ul pe primele două poziții. Sincer, eu îmi doresc să avem liniștea de acum, în sensul că nu trebuie să punem deocamdată o presiune suplimentară pe activitatea noastră. Trebuie să ne menținem cât mai sus de locurile de barajul de menținere în SuperLigă, să luăm meci cu meci, să facem cât mai multe puncte. Dacă va fi să ne aflăm pe pozițiile frumatașe, este clar că vom lupta în continuare. Deocamdată, repet, ce ne interesează pe noi este să ieșim din zona fierbinte. 

Cât de mult contează pentru apărătorii de la FC Voluntari experiența dumneavoastră la cel mai înalt nivel?

Eu am discuții individuale cu toți jucătorii. E drept, lucrăm foarte mult pe ceea ce înseamnă organizare defensivă, dar asta nu înseamnă că privim cu mai puțină atenție la dezvoltarea jocului, la inițierea de atac, la finalizare. Faptul că am jucat fundaș central mă ajută să privesc altfel evoluția apărătorilor mei. Comunicăm foarte bine, dar faptul că formăm o echipă care primește greu gol nu este doar meritul celor din linia de fund. Toată echipa face foarte bine faza defensivă.

21

22