Când Liviu Ciobotariu a preluat-o pe FC Voluntari, echipa se chinuia în zonele fierbinți din subsolul clasamentului, luptându-se din greu pentru evitarea retrogradării. Patru victorii consecutive au așezat-o pe un alt drum, iar de atunci a impresionat de la meci la meci, depășind rapid stadiul de revelație a sezonului. A terminat anul pe poziția a treia, iar specialiștii o creditează cu șanse mari la o cupă europeană. 

Mister, echipa a terminat anul pe locul al treilea. Există o presiune suplimentară acum, la reluarea competiției și cum gestionați o situație nemaiîntâlnită în istoria clubului?

Din punctul meu de vedere presiune a fost atunci când am venit eu la echipă, în sezonul trecut, când mai erau trei etape și lupta era foarte strânsă pentru evitarea retrogradării. În momentul de față nu există o presiune la noi, asta am spus și jucătorilor. Doar că ar fi păcat să nu realizăm obiectivul acesta pe care nu pot să spun că ni l-am propus, dar pe care ni-l dorim din ce în ce mai mult, adică să terminăm pe primele șase locuri sezonul regulat și să ne calificăm în play-off. Însă, sincer vorbind, nu avem o presiune aparte pentru că nu ne propusesem așa ceva în startul ediției. Faptul că am avut evoluții și rezultate bune ne dă speranțe și ar fi păcat să dăm cu piciorul la ce am realizat până în momentul de față.

FC Voluntari s-a pregătit în Antalya, acolo unde alte echipe au avut probleme cu pandemia Covid-19. Voi cum ați tratat această problemă?

În primul rând, îmi pare rău pentru cei de la Craiova și pentru toți cei care au avut de suferit din cauza acestui virus! Nu este ușor să treci prin asemenea situație. Noi am avut grijă, ne-am protejat, tot timpul am purtat măști și pot spune că am avut și șansă. Nu am avut probleme cu acest virus la întoarcerea din Antalya și, din acest punct de vedere, pot spune că sunt liniștit.

Marea lovitură a clubului în această iarnă este, clar, transferul lui Constantin Budescu. La o echipă care s-a remarcat prin muncă și disciplină tactică a venit și artistul, ”pianistul” de concert ... Cum credeți că veți reuși integrarea lui?

Da, ceea ce spune-ți dumneavoastră este adevărat. Prin aducerea lui Budi la Voluntari este clar că va crește forța ofensivă. El este un jucător foarte tehnic, fantastic, un jucător de ultimă pasă, unul care îți poate face diferența în orice moment al jocului ... Este un avantaj pentru noi că-l vom avea în echipă, ni l-am dorit foarte mult. Mă bucur că el a acceptat și că a vrut să vină la noi, la Voluntari. Aici fac o paranteză, cred că un rol important în realizarea acestui transfer l-a avut și Gabi Tamaș. Cert este că vom fi mult mai puternici cu el în teren. Prin această mutare dăm și un semnal că ne dorim mai mult în partea a doua a campionatului. 

Aveți mulți jucători cu experiență, unii internaționali, alții foști internaționali. Ce impact au asupra celor mai tineri?

Există o relație foarte bună, practic suntem o familie. Numeroasă, ce-i drept, dar o familie ... (Zâmbește) Este adevărat că avem jucători cu mare experiență și e clar că Gabi Tamaș este liderul vestiarului și unul dintre jucătorii care a evoluat la un nivel foarte înalt. Dar nu este singurul. Adam Nemec, Igor Armaș, care a fost căpitanul echipei naționale a Moldovei sunt de asemenea fotbaliști cu greutate, care-și pun amprenta pe construirea unui colectiv. Se face așa, cum să zic, o trecere normală pentru că și jucătorii tineri sunt extrem de receptivi, au ce învăța de la ei. S-a văzut cred că s-a făcut o coeziune între experiență și tinerețe.

Dar pentru dumneavoastră, ca antrenor, cum e să gestionați un asemenea vestiar, cu atâtea nume grele?

Am încredere în toți. Fotbaliștii tineri își pot alege modele dintre cei cu experiență, mai ales că au de unde alege. Nu pot să nu mă gândesc la faptul că atunci când te antrenezi lângă Gabi Tamaș și vezi la ce capacitate se antrenează ești obligat să procedezi la fel! Și vorbesc despre Gabi Tamaș pentru că, întradevăr, Gabi Tamaș este un exemplu pentru cei mai tineri, am mai spus-o. De fiecare dată când iese la antrenament se pregătește sută la sută, fără să se menajeze la niciun exercițiu și, de aici, ceilalți au mult de învățat.

liviu 2