Liviu Ciobotariu a preluat-o pe FC Botoșani după etapa a doua. Fostul internațional, ajuns acum la 53 de ani, a mai antrenat echipa din nord-estul țării în sezonul 2018-2019. Cunoaște clubul, cunoaște orașul, publicul și vrea să scoată cât mai mult dintr-o echipă care pare să-și fi regăsit cadența competițională.

Mister, ați avut un început de vis la FC Botoșani, dar a urmat un duș rece, la Sibiu. Cum este să pierzi un meci în minutele de prelungire?

Evident, există un sentiment de frustrare după momentul în care conduci la pauză, cu 1-0, dar trebuie să recunoaștem că a fost pe un fond de joc mai bun al adversarului, aici mă refer, în special, la fazele de atac. Trebuie să recunoaștem, am fost dominați în prima repriză, dar chiar și așa am reușit să înscriem un gol. Da, este frustrant pentru că în a doua repriză am echilibrat balanța, în ceea ce privește posesia, situațiile de a marca, am contat mult mai mult pe faza ofensivă, în atacul pozițional, însă, din păcate, două greșeli individuale au fost decisive. Mai întâi, am primit un gol dintr-o lovitură liberă. Apoi, a fost acel penalty din final. Ok, este greu de gestionat, dar trebuie să mergem mai departe, este abia începutul campionatului, vom analiza atent greșelile făcute și sunt convins că, la partida următoare, vom arăta mult mai bine.

Ați vorbit despre greșeli personale. Cum vor fi trași la răspundere cei vinovați?

Vedeți, dumneavoastră, la fotbal, numai cine nu joacă, nu greșește. Însă, dacă anumiți jucători persistă în greșeli individuale, atunci vom lua măsuri. Pentru că toată lumea trebuie să aibă șansă să joace, de asta sunt 25 de jucători în lot, ca să existe concurență, iar diferențele se fac atât în antrenamente, cât și în meciurile oficiale. Normal, când un jucător greșește în meciurile oficiale sau nu este în formă, atunci suntem obligați să dăm șanse și altuia de pe bancă. 

Vorbind despre jucătorii noi veniți, când credeți că vor fi apți sută la sută pentru rigoarea competițională?

E puțin complicat, pentru că ei au venit liberi de contract, adică ei nu s-au pregătit,  nu sunt în parametrii unuia care a făcut pregătirea de vară. Eu sper să intre cât mai curând, i-am adus ca să ne folosim de ei, dar va trebui să mai aveam răbdare.

E posibil să mai vină și alți fotbaliști?

Da. Lotul are nevoie de completare, avem nevoie de concurență pe posturi, normal că vom mai aduce jucători. Suntem deja în discuții cu doi, este posibil să ne mai vină curând întăriri.

Asta înseamnă că echipa va prinde conturul pe care vi l-ați dorit abia după pauza competițională provocată de către meciurilor echipei naționale ...

Orice antrenor are nevoie de timp pentru a-și impune principiile, filosofia de joc, jucătorii, la rândul lor, au nevoie de timp pentru a înțelege ce le cer. Eu sunt mulțumit pentru că ei sunt receptivi și încerc să accelerez acest proces. Adică antrenamentele specifice, viziunea de joc, stilul de joc. Va mai dura, e clar, dar sper că mult mai puțin decât anticipam la venire.

Cum ați regăsit clubul, comparativ cu primul dumneavoastră mandat?

Am mai spus-o, m-am simțit întotdeauna foarte bine aici, la Botoșani. Am regăsit același spirit pozitiv, atât la jucâtori cât și la conducerea clubului. Abia aștept să mă reîntâlnesc și cu suporterii pentru că nu am apucat încă să jucăm pe teren propriu. Eu cunosc foarte bine spiritul de aici, așa că acomodarea mea a fost extrem de rapidă. 

Cum credeți că va curge această ediție de campionat, ați apucat să vă faceți o părere după cinci etape?

Ultimele campionate au fost extrem de disputate, atât în partea de sus a clasamentului, cât și în cea de jos. Cu siguranță, se va întâmpla la fel și acum. Pentru că, încă de la început, se cam văd echipele care se vor bate pentru primele locuri. E clar că vor apărea și surprize plăcute, am văzut Oțelul Galați foarte echilibrată. U Cluj, de asemenea, e o echipă solidă și bine organizată. Buzăul arată bine, Slobozia arată bine, va fi o ediție extrem de echilibrată.

Poate fi și FC Botoșani una dintre aceste surprize plăcute, cum le-ați numit dumneavoastră?

Da, este posibil și pentru asta muncim. Trebuie să avem mai multă încredere în forțele noastre, să implementăm grupului mentalitatea învingătorului. Aceasta vine cu timpul și doar după rezultate pozitive. Îmi doresc să se întâmple asta!

42

43 (1)