Ajuns la 42 de ani, Gyorgy Laszlo Balint este unul dintre cei mai buni antrenori din Liga 1 Casa Pariurilor. Promovarea și, mai apoi, parcusul bun cu UTA, într-un prim sezon îngreunat teribil de pandemie, i-au ridicat cota acestui tehnician inteligent și ambițios.
UTA a început bine această nouă ediție pe prima scenă, dar Balint vrea și mai mult de la lotul întărit în această vară.

Cum a fost acest început de campionat pentru UTA?

Un debut de campionat dificil pentru UTA, pentru că în această vară am trecut prin niște modificări destul de importante la nivelul lotului și am adus câțiva jucători străini, jucători care au nevoie de o perioadă de adaptare. Sunt jucători care vin din alte culturi, dar sunt jucători de valoare și cred că asta s-a văzut, pentru că procesul lor de integrare ne dorim să decurgă cât mai bine. Din punct de vedere sportiv, procesul este accelarat de calitatea lor sportivă. 

Care ar fi diferențele față de sezonul precedent?

În acest sezon, trebuie să ne uităm în primul rând la echipele care au promovat din Liga a 2-a. Mă refer aici în special la Rapid și la Craiova, două echipe cu suporteri, două echipe care înseamnă ceva pentru fotbalul românesc. Din aceast punct de vedere, acest sezon va fi mult mai atractiv decât sezonul precendent, dar și mult mai echilibrat pentru că ambele echipe beneficiază de bugete importante pentru acest nivel, au făcut transferuri foarte bune și, ca dovadă, au început sezonul destul de bine. Și Mioveni este o echipă bună, nu vreau să le diminuez deloc din meritele promovării. Va fi un sezon interesant, intens, foarte echilibrat, iar lupta pentru play-off cred că va fi foarte incinsă până la final. 

Fanii s-au întors în tribune după o pauză lungă de așteptare. Cum i-ați simțit la meciul Farul și în partida cu FC Argeș?

E adevărat, s-a terminat o perioadă tristă pentru toată societatea, dar mai ales pentru fotbal, căci fotbalul fără spectatori nu are absolut niciun farmec. A fost o perioadă grea pentru toată lumea implicată în fenomenul fotbalistic, să jucăm acele meciuri în fața unor tribune goale. Ne bucurăm foarte mult am retrăit atmosfera creată de fanii noștri, pe noua arenă ”Francisc Neuman”. Din păcate, în prima etapă nu am reușit să-i bucurăm pe deplin cu un rezultat pe care-l așteptam cu toții, ne-am fi dorit victoria. În schimb, atmosfera trăită a fost ceva unic și sperăm că și la meciurile viitoare pe propriul stadion să fie la fel de mulți spectatori. Ne dorim foarte mult să ne ridicăm la nivelul așteptărilor fanilor noștri și să obținem rezultate cât se poate de bune pe propria arenă. 

Începutul de campionat vă așează față în față cu două echipe de cupe europene, FCSB și Universitatea Craiova. Ce așteptări aveți de la aceste meciuri?

Programul ne scoate în cale niște echipe cu pretenții în primele etape. Întâlnim FCSB, Universitatea Craiova, două echipe cu pretenții la câștigarea campionatului. Este evident pentru noi că va trebui să ne ridicăm nivelul ca să putem să evoluăm bine în fața acestor echipe și să scoatem niște rezultate bune. Poate reprezenta un avantaj pentru noi faptul că întâlnim în debutul campionatului aceste echipe pentru că suntem motivați, suntem hotărâți să începem foarte bine acest sezon. Sperăm ca această lipsă de omogenitate pe care o au majoritatea echipelor care au făcut transferuri în această vară să nu se simtă și la noi. E adevărat, FCSB și Universitatea Craiova se bazează pe un nucleu omogen, sunt echipe care au impus ritmul campionatului în ultimele sezoane și au fost pe loc de podium în ultimele ediții, dar pentru noi reprezintă un stimul suplimentar, să facem o figură frumoasă în fața acestor tip de echipe.

Cât de important ar fi un început de sezon cu rezultate pozitive în perspectiva luptei pentru play-off/play-out?

Se spune că orice început este dificil, dar și foarte important. Acest început de sezon este foarte important pentru toate echipele pentru că au nevoie să adune puncte, să fie cât se poate de eficiente în perspectiva clasamentului. Este acea vorbă – cum începi, așa și continui – chiar dacă nu e tot timpul adevărată. Noi, în sezonul trecut, am început cu trei egaluri consecutive, după care a urmat o înfrângere. Acum avem patru puncte după primele două etape și sperăm să o ținem pe aceiași linie. E important că avem echilibru, că se vede progres de la meci la meci, însă dorim să eficientizăm și mai mult jocul nostru, pentru că este loc de mai bine. E important să adunăm puncte în acest debut și să ne menținem acolo, în plutonul fruntaș.

uta 1