László "Gyuszi" Balint este un antrenor care și-a pus deja amprenta pe Casa Pariurilor Liga 1. A făcut din UTA, bătrâna doamnă a fotbalului românesc, o echipă redutabilă, care joacă mai bine cu fiecare sezon.

Lupta pentru play-off-ul Ligii 1 a crescut în acest sezon, cu o diferență de doar șase puncte între locul 5 și locul 10. Cum vedeți această luptă după reluarea campionatului?

Acest sezon oferă o luptă strânsă și pasionantă pentru accederea în play-off, în care sunt angrenate echipe bune sau foarte bune. Evidența ne spune că acest echilibru e dat de faptul că s-au pierdut multe puncte, s-au inregistrat multe remize. În opinia mea, după reluarea campionatului, echipele care vor avea constanță în rezultate vor reuși să își asigure biletele pentru play-off.

2020 a fost un an greu pentru echipe și fani, cu stadioane închise și tribune goale. Este revenirea fanilor lângă echipe un argument pentru ridicarea nivelului de spectaculozitate din acest sezon?

Da, categoric! Fotbalul fără spectatori în tribune este trist, ne oferă o atmosferă dezolantă... Din păcate, se pare că această pandemie este departe de a se fi terminat și încă ne confruntăm cu restricții și cu posibilitatea de a evolua fără spectatori în tribune. Noi, la Arad, am simțit cât de important este sprijinul fanilor și cred că toți adversarii noștri au apreciat atmosfera unică pe care o poți trăi pe un Francisc Neuman populat aproape de capacitatea maximă! E clar că nivelul de spectaculozitate al meciurilor crește în momentul în care suporterii sunt prezenți, stimulul venit odată cu energia tribunelor este incredibil!

Implementarea sistemului VAR este tot mai aproape. Cât de mult va conta acest sistem într-un campionat cu destule erori, mai ales în ultima perioadă?

Aștept și eu cu nerăbdare implementarea sistemului VAR, la fel ca mulți antrenori și conducători din fotbalul românesc. Cel puțin în acest sezon, aproape etapă de etapă au fost erori de arbitraj, care au influențat rezultatele unor meciuri, și implicit, clasamentul. Sunt convins că primii care își doresc implementarea acestui sistem sunt arbitrii, sunt convins că greșelile lor vor fi eliminate într-o proporție mare odată cu implementarea VAR-ului, și va fi diminuată și această presiune care există în acest moment asupra fenomenului.

Echipa dumneavoastră a dominat majoritatea partidelor, însă rezultatele nu au fost pe măsura jocului prestat. Ce schimbări plănuiți pentru anul următor?

UTA a trecut, în această toamnă, printr-un fenomen paradoxal, jocul nostru foarte bun nu a fost corelat cu punctele câștigate... E clar că această situație a fost determinată, în primul rând, de greșelile noastre, am ratat incredibil de mult în multe partide, și, câteodată, primeam gol la prima ocazie a adversarului... Dar, consider că în viață, dar poate mai ales în fotbal, trebuie să mai ai parte și de șansă. Noi nu am avut șansă mai deloc în acest sezon, dar nu ne plângem și nu dezarmăm! Credem în continuare în potențialul nostru, ne bazăm pe progresul pe care l-a arătat echipa și, chiar dacă sună clișeic, vom munci în continuare mai mult și, sper eu, mai bine. O să facem și ceva schimbări la nivelul lotului, e normal, toate echipele caută să se întărească în această perioadă și sperăm ca noii jucători pe care îi vom aduce la UTA să vină cu acel plus de care avem nevoie pentru a ne eficientiza jocul.

UTA încheie anul pe locul 9, cu 27 de puncte. Care ar fi concluziile acestui final an?

Nu suntem multumiți cu poziția din clasament, nici cu numărul de puncte care stă în dreptul nostru, pentru că jocul pe care l-am prestat în majoritatea partidelor nu este de acest nivel. Asta înseamnă că ne-a lipsit eficiența și asta vom căuta să o îmbunătățim în această pauză, atât prin transferuri, cât și prin procesul de antrenament. În schimb, sunt mulțumit de progresul pe care îl arată echipa, sunt mulțumit de faptul ca obiectivele majore pe care mi le-am propus la începutul sezonului sunt bifate, însă mereu este loc de mai bine. Procesul de dezvoltare al unei echipe necesită timp, iar drumul este, de multe ori, anevoios, plin de provocări. Noi rămânem perseverenți, fideli principiilor noastre și vrem să rămânem pe această cale, a dezvoltării echipei și, implicit, a clubului. Doresc, pe această cale, să transmit Sărbători Fericite și împlinire sufletească tuturor iubitorilor fotbalului din România, iar noul an să ne găsească pe toți sănătoși și cu putere de muncă!

balint 2