Jair Tavares Silva, cunoscut drept Jair, este un fotbalist brazilian născut pe 3 august 1994, la Barra de Santo Antonio. A început fotbalul în țara natală, la Ituano FC și l-a continuat în Finlanda, la AC Oulu, Ilves și HJK Helsinki. A venit la Petrolul Ploiești în 2022 și, în prezent, este unul dintre cei mai apreciați fotbaliști din SuperLiga României.

Ai un start de sezon excelent, ai marcat patru goluri, ai prins în mai multe rânduri echipa etapei. Exista vreun secret pentru evoluțiile tale foarte bune?

Munca și iar munca! Știu, poate că pare banal, dar acesta pot să spun că este secretul meu. Am început bine sezonul, am marcat, am avut și pase decisive, dar cel mai important este faptul că echipa a câștigat meciuri importante, dincolo de realizările mele personale.

Ai, deja, experiența unui an în Romania, cunosti nivelul fotbalul românesc. Cum crezi că va fi acest sezon, îl vezi mai dificil decât cel de dinainte?

E clar că nu va exista vreun meci care că fie catalogat de dinainte drept unul ușor. Va fi un sezon echilibrat, cu jocuri dificile, iar noi avem ambiții mari pentru acest campionat.

Dacă tot ai vorbit despre ambiții, își poate propune Petrolul obiective majore, precum calificarea în play-off sau chiar Cupa României?

De ce nu? Cu toții ne dorim asta și vom lupta pentru ele. În fotbal nu se știe niciodată, astăzi poți fi în top, iar mâine jos, dar noi trebuie să facem tot ceea ce depinde de noi ca să ajungem să jucăm în play-off și să mergem cât mai departe în Cupa României. Sunt obiective importante pentru club, pentru jucători, pentru staff, și sper să le atingem.

Dar obiectivele tale pentru acest sezon care ar fi?

Să joc cât mai bine, să marchez cât mai mult, poate să fiu chiar golgheterul campionatului, de ce nu!? Dar, principalul obiectiv este să-mi ajut echipa să aibă o poziție cât mai bună și să câștige cât mai multe partide.

Cum ai caracteriza nivelul campionatului din Romania?

Îmi place campionatul de aici, seamănă cu fotbalul din Brazilia. Sunt echipe foarte bune, jucători valoroși, îmi place faptul că se joacă meciuri cu stadioanele pline și că fanii sunt pătimași. Nu regret niciun moment faptul că am ales să vin aici, a fost o decizie foarte bună pentru cariera mea.

În România cum te simți? Există ceva care nu îți place? Te-a surprins ceva?

Sunt multe lucruri care îmi amintesc de Brazilia. Ambele suntem popoare latine, cultura e similară, oamenii sunt prietenoși și, în plus, e foarte cald, ceea ce pentru mine e excelent! Nu pot să spun că am găsit ceva care să mă surprindă sau să nu-mi placă. A....poate că Ploieștiului îi lipsește un restaurant cu mâncare braziliană!

În limba română când vei începe să comunici?

Înțeleg bine, dar, încă, nu pot să și vorbesc! Dar, la antrenamente de exemplu, atunci când Mister vorbește în română pot să spun că pricep totul.

Care ar fi campionatul în care ți-ai dori să joci?

Normal, mi-ar plăcea să joc într-un campionat mai puternic, pentru o echipă care să evolueze în Liga Campionilor! Nu știu ce o să-mi rezerve viitorul, important este, așa cum am mai spus, ce fac acum. Și trebuie să-mi ajut echipa, să ne atingem obiectivele, iar apoi voi vedea ce se va întâmpla.

31

33