Ionuț Balaur este un vasluian înalt și puternic, născut pe 6 iunie 1989. A debutat în prima ligă pe 12 mai 2007, în partida Pandurii Târgu Jiu – FC Vaslui 1-2 și de atunci au urmat 10 sezoane împărțite între Vaslui, ASA Târgu Mureș, Dunărea Călărași și FC Voluntari. Spre capătul acestui deceniu, în care a adunat 188 de meciuri, 12 goluri și doar trei cartonașe roșii deși este fundaș, a primit banderola de căpitan al echipei ilfovene. 

Ce înseamnă pentru tine să fii căpitanul lui FC Voluntari?

E o mare onoare pentru mine să preiau banderola de căpitan de la fotbaliști mari ai României, cum au fost Vasile Maftei, care acum ne este și antrenor, Daniel Pancu sau Florin Cernat. În primele momente am fost teribil de emoționat, dar m-am gândit imediat că trebuie să mă concentrez mai bine, să muncesc mai mult, să fiu un exemplu permanent pentru colegii mei.

La începutul acestei ediții de campionat erați creditați chiar cu șanse la play-off. Ce s-a întâmplat?

Am început bine campionatul, dar a urmat o perioadă mai proastă pe care nu am gestionat-o cum plănuisem, cum o pregătisem. Au mai fost și niște ghinioane, dar am depășit-o, cred. Acum trebuie să ne concentrăm pentru a evita retrogradarea. Mai sunt aceste meciuri din sezonul regulat, iar apoi trebuie să tratăm cu atenție mare play-out-ul. Va fi o încărcătură psihică foarte mare, dar sunt convins că vom gestiona totul așa cum ne propunem.

Care crezi că este atuul vostru?

Unitatea de grup. Va conta foarte mult faptul că ne simțim foarte bine împreună, jucători, staff tehnic și administrativ. Ne facem cu plăcere munca pentru că suntem mai mult decât prieteni, suntem o echipă, un grup care știe că doar împreună poate reuși.

Cum a decurs acomodarea cu noul staff tehnic?

Acești oamenii au adus un nou suflu! Lucrează extrem de modern, insistă foarte mult pe pregătirea tactică și ne-au schimbat poziționarea în teren. Vedeți, dumneavoastră, acest 5-3-2 pe care îl jucăm acum ne convine mai mult nouă, jucătorilor, e un sistem pe care învățăm să ne pliem din ce în ce mai bine. 

Cât de mult crezi că vă încurcă regula U-21?

Pe noi, FC Voluntari, nu ne încurcă pentru că avem o Academie solidă în spate, care produce mulți juniori talentați. Ultimul promovat de antrenori este Mihai Ilie și a dovedit deja că merită să fie aici. Apoi, mai sunt Ion Gheorghe, Costin ... Fotbaliști care, atenție, nu au fost schimbați după doar câteva minute, cum procedează alte cluburi. Sunt fotbaliști care se dezvoltă bine și care merită să stea multe minute în meci. Repet, FC Voluntari nu va fi niciodată afectată de această regulă pentru că se lucrează foarte atent la Academie.

Am vorbit despre cei mai tineri, să vorbim acum și despre cei mai experimentați. Cum este să împarți vestiarul cu Gabriel Tamaș? Ce înseamnă venirea lui la FC Voluntari?

Pfuu, e un fotbalist cu mare experiență, un om uluitor, un fotbalist cu F mare! E un privilegiu să fii coleg cu Gabi Tamaș. Sfaturile lui sunt extrem de utile, ne ajută să progresăm. Practic ne-a luat sub aripa lui și ne învață tot timpul lucruri noi. Repet, suntem cu toții onorați că împărțim vestiarul cu un fotbalist care a realizat atât de multe în cariera sa!

balaur 1