Ionel ”Jerry” Gane a fost unul dintre marii atacanți ai fotbalul românesc, cu multe goluri marcate pentru Universitatea Craiova, Electroputere, Dinamo, Rapid, FC Argeș, Osasuna, FC St. Gallen, Grasshopper Zurich, VfL Bochum și Tianjin Teda. Născut pe 12 octombrie 1971, și-a început cariera de antrenor la FC U Craiova, debutând cu o victorie în deplasare, pe terenul Rapidului, în 23 mai 2009 (3-0). De atunci, a mai pregătit pe CS Severin (2012-2013), Corona Brașov (2013-2014),  CS U Craiova (2014-2015), Petrolul Ploiești (2015-2016) și echipa națională, fiind secundul lui Cosmin Contra între septembrie 2017 și noiembrie 2019. A acceptat să antreneze Dinamo în poate cel mai greu moment din istoria acestei echipe.

Ai preluat echipa într-un moment extrem de dificil. Nu ți-a fost teamă de viitorul imediat?

(Zâmbește) A fost foarte greu, dar nu mi-a fost nicio secundă teamă. În fond, eu mă simt privilegiat pentru că fac ceea ce îmi place cel mai mult în viață, adică fotbal. Când faci ceva cu mare plăcere, cu pasiune chiar, nu poate interveni teama.

Au plecat mulți jucători de valoare, dar Dinamo respiră bine. Care este secretul, cum ai reușit să-i capacitezi pe jucători?

Am reușit să le redăm încrederea și motivația, ne-am adaptat cu toții relativ repede la o situație delicată, de care nu eram vinovați. Am reușit să ne concentrăm sută la sută doar la antrenamente și meciuri, și astfel au venit și satisfacții pe plan sportiv, competițional.

Dinamo este unul dintre cele mai importante cluburi din istoria României, obișnuit cu rezultate mari. Ce ți-ai propus pe termen mediu?

(Zâmbește, din nou) Adică până la finalul acestui sezon, asta înseamnă termen mediu pentru mine. Ne-am propus să cucerim Cupa României și pentru asta trebuie să jucăm cu și mai multă încredere. Apoi, mi-aș dori o stabilitate a clubului din punct de vedere administrativ. 

Dar pe termen lung?

Mi-e greu să mă gândesc acum la asta! Mă concentrez strict pe lunile care au mai rămas din acest sezon. Mă gândesc doar la ce trebuie să mai facem pentru a crește treptat calitatea jocului nostru. Doar planificând atent și muncind non stop putem fi îndreptățiți să așteptăm rezultatele propuse. Sigur, e normal să mă întrebați de viitorul lui Dinamo, dar vă voi răspunde aplicat abia la vară, după terminarea acestui campionat.

Presiunea suporterilor este uriașă, la fel și dragostea lor. Cum este să lucrezi în asemenea condiții?

Mie îmi place această presiune, am simțit-o permanent la toate echipele la care am jucat. Când rezultatele sunt bune, e soare și cald, când nu mai sunt cele așteptate, atunci se înnorează brusc și începe furtuna. Trebuie să știi să echilibrezi aceste două stări pentru merge puternic mai departe. Suporterii lui Dinamo transmit o presiune pozitivă. Permanent. Avem nevoie de energia suporterilor, ne hrănim cu ea. Ceea ce fac ei acum și ceea ce ne trasmit e minunat. Sunt fericit că sunt în aceste zile aici, trăiesc ceva unic, ceva ce nu credeam dacă mi se povestea. Eu și staff-ul tehnic le mulțumim celor de la DDB pentru toată implicare lor. Le mulțumim pentru că ajută să ne simțim bine și regretăm enorm că nu pot reveni deocamdată în tribune. Cu ei în spatele nostru, meci de meci, am fi și mai încrezători!

Când vedem din nou Dinamo în cupele europene intercluburi?

Curând. Sper să se întâmple cât mai repede. Deocamdată clubul are nevoie de altceva. Trebuie să se reașeze din nou din punct de vedere administrativ. Apoi, vor veni și rezultatele bune, sunt convins de asta!

gane 1