Ajuns la 44 de ani, Ilie Poenaru este unul dintre antrenorii de succes din CASA Liga 1. Fostul fotbalist de la Steaua, Poli AEK Timișoara, FC Argeș și Concordia a făcut din Academica Clinceni un nume respectat pe prima scenă a fotbalului românesc. Este cel mai longeviv tehnician al competiției și a fost desemnat, alături de Leo Grozavu, antrenorul ”Echipei ideale” după primele 15 etape.

Cum este să fii cel mai bun antrenor din CASA Liga 1, după primele 15 etape?

(Zâmbește) Este ceva minunat. Și motivator în acelasi timp. Mă bucură  faptul că munca mea este apreciată de toată lumea. Mulţumesc pe această cale tuturor şi mi-aş dori ca şi la sfârşitul returului să primesc aceeaşi titulatură!

Există vreun secret? Cât de mult contează pregătirea psihologică?

Da, sunt şi secrete pe care nu le pot dezvălui. Doar unul dintre el  pot să-l spun. Am un staff foarte bine pregătit, unit si profesionist. Este foarte important şi factorul psihologic. Noi lucrăm mult la acest aspect. Avem un mental coach, Bogdan Gribincea, care lucrează cu jucătorii şi chiar cu mine de aproape doi ani de zile. Ne ajută să controlăm stresul, presiunea şi să avem echilibru în tot ceea ce facem.

Este pentru prima dată când în Liga 1 se joacă în ianuarie. Cum este să pregăteşti meciurile la temperaturi atât de scăzute? Cât de mult suferă jocul?

Da, este foarte greu. Mai ales că stadioanele noastre au probleme mari cu instalaţiile de încalzire. Temperatura este foarte scăzută. Integritatea jucătorilor este în pericol. Nu ai stabilitate. Este foarte frig şi organismul are de suferit, dar toţi suntem în aceeaşi situație. Trebuie să ne adaptăm.

Este dificil pentru jucători ca Academica Clinceni să joace meciurile de acasă pe alte stadioane?

Da, este foarte dificil pentru că noi ne simţim foarte bine pe terenul nostru. Greu ne bate cineva la Clinceni, pe alte terenuri ne acomodăm destul de greu!

Cum reuşeşti să stăpâneşti un vestiar cu atât de mulţi fotbalişti cu personalitate şi performanţe?

Nu este greu de stăpânit dacă faci selecţia cum trebuie, chiar dacă am jucători cu CV-uri impresionante şi personalități puternice. Eu îi aduc la echipă şi în funcţie de caracterul lor. Având jucători de caracter, există multă comunicare între noi. Şi, prin ceea ce fac, le arăt, lucrez, demonstrez, apar rezultatele. Ei mă respectă mai ales pentru că îi responsabilizez foarte mult în tot ceea ce facem. Inclusiv în crearea şi menţinerea unui vestiar puternic, unit şi cu atmosferă bună, pentru care ei sunt răspunzători.

poenaru 1--ddd