Gustavo di Mauro Vagenin s-a născut pe 14 noiembrie 1991, la Sao Paulo (Brazilia). A început fotbalul în orașul natal, la echipa Audax, iar la 20 de ani a plecat în Italia, la Salernitana. Au urmat Novara, Lecce și Messina. La Universitatea Craiova a ajuns în 2016 și a debutat pe 1 august, într-o victorie acasă cu ASA Târgu Mureș (2-1). De atunci, a adunat 68 de meciuri, a marcat 19 goluri și a dat șase pase decisive pentru ”alb-albaștrii”.
În 2018, a plecat pentru doi ani în China, la Liaoning, a revenit la Universitatea și, mai apoi, a fost împrumutat pentru o scurtă perioadă de timp în Emiratele Arabe Unite, la Ajman. A revenit la ”campioana unei mari iubiri” și acoperă bine locul lăsat liber după transferul lui Alex Cicâldău la Galatasaray. 
Este licențiat în Comunicare la Università degli studi di Salerno.

Nu a fost începutul de sezon așteptat de suporteri, însă, în ultimele meciuri, echipa pare să își revină. Ce s-a întamplat?

Se întâmplă să nu ai un început foarte bun, dar cel mai important lucru este că noi ne-am revenit. Începem să învățăm ceea ce ne cere noul antrenor și cred că lucrurile vor fi mai bune de la meci la meci.

Cum este atmosfera acum în vestiar, mai ales după victoria din ultimele minute împotriva Rapid-ului?

Atmosfera după meci a fost foarte frumoasă! Este mereu important să câștigi o partidă așa cum a fost cea de pe Arena Națională, cu Rapid. Nu am început foarte bine, am fost conduși cu 1-0, însă ne-am creat foarte multe ocazii și, în final, am reușit să câștigăm. Totul a fost foarte frumos!

Ești unul dintre fotbaliștii care a evoluat multe meciuri pentru Universitatea. Cum te simți după atâția ani la Craiova?

Așa este. Din lotul actual sunt fotbalistul străin cel mai vechi la echipă. Am venit prima dată în 2016. Am jucat multe meciuri, am câștigat trofee și mă simt foarte bine, aici, la Craiova. Este un oraș foarte frumos și un club important. Este o atmosferă minunată, simțim în fiecare zi suporterii aproape, iar acest lucru este extraordinar pentru moralul și viața noastră.

Te gândeai atunci când ai venit că o să petreci atât de mult timp aici?

Când am venit prima dată, sincer, nu m-am gândit cât o sa stau. Primii doi ani au fost foarte buni și am reușit un transfer în China, foarte bun atât pentru mine, cât și pentru club. A fost o experiență interesantă  acolo, într-o țară atât de diferită. Tot timpul relația dintre mine și Craiova a fost una specială. Din acest motiv m-am întors inițial pentru șase luni, a urmat o experiență în Emirate pentru că a apărut această oportunitate foarte bună. Acum sunt aici, gândul meu este doar aici, la Universitatea, și sper să câștigăm ceva important în sezonul acesta.

Putem spune că România și Craiova sunt a doua ta casă? Ai început să te simți puțin oltean?

Am petrecut aproape trei ani la Craiova și relația cu orașul, cu clubul, cu colegii și cu suporterii este una foarte bună. Am prieteni aici și pot spune că mă simt puțin oltean.

Cum ai găsit Universitatea Craiova, din toate punctele de vedere, după ce ai revenit?

Când am revenit din China, am văzut baza de antrenament cu toate condițiile de top care sunt. Un jucător de fotbal găsește aici tot ce are nevoie pentru a lucra bine. Este clar că noi, jucătorii, avem condiții foarte bune pentru a face performanță.

Unde și cum a început Gustavo fotbalul?

Am început fotbalul la vârsta de șase ani, în Sao Paulo. La opt ani am mers la FC Sao Paulo, echipa de futsal. Până la 14 ani, am jucat futsal, apoi am trecut la fotbalul pe teren normal. Am jucat la mai multe echipe în Brazilia, apoi în Italia și, din Italia, am venit în România. De mic am visat să ajung fotbalist, iar acum pot spune că îmi trăiesc visul.

Ai avut colegi la juniori, fotbaliști din Brazilia, care acum joacă la națională?

Am prieteni care au jucat în naționala Braziliei, Paulinho este unul dintre ei, am jucat cu Oscar, dar am jucat la U-16, U-17 și împotriva unor jucători ca Neymar sau Lucas. Chiar am marcat într-un meci împotriva lui Neymar. Sunt amintiri frumoase!

Cunoaștem pasiunea ta pentru chitară. Cărei celebrități i-ai cânta o serenadă?

Îmi place foarte mult să cânt la chitară, este un mod plăcut pentru mine de a petrece timpul liber. Îmi place să învăț să cânt și mai bine. Celebritatea căreia i-aș face o serenada? Din România, pentru Delia (Zâmbește). Îmi amintesc că a avut concert în Craiova și clubul i-a oferit un tricou, iar pe spate era numărul meu.

Ce altceva îți place să faci în timpul liber?

Timpul liber mi-l petrec cu familia și cu prietenii. Când am ocazia, merg în Brazilia, să fiu alături de familie pentru că îmi lipsesc foarte mult cei de acolo. Îmi place să călătoresc, să văd țări noi și îmi mai place foarte mult să fac surf.

gustavo-craiova