Gicu Grozav s-a născut în 29 septembrie 1990, la Alba Iulia. A debutat în prima ligă a României la echipa din localitate, Unirea, într-o partidă pierdută acasă cu FC Brașov (0-1). Se întâmpla pe 1 august 2009, iar de atunci a adunat 132 de partide pe prima scenă, cele mai multe dintre ele pentru Petrolul Ploiești, clubul la care se simte cel mai bine, conform unei mărturisiri recente. Noi mergem mai departe și apreciem că este un adevărat talisman al acestei echipe. De la revenirea în tricoul "lupilor galbeni", în 2022, Gicu Grozav a marcat în 12 partide, opt dintre acestea s-au încheiat cu victorii, două la egalitate şi doar două cu înfrângeri.

În cariera sa, Grozav a mai evoluat și pentru cluburi importante din străinătate, cum ar fi Standard Liege, Terek Grozny, Karabukspor, Bursaspor, Kisvarda, Diosgyor sau MTK Budapesta. Are, de asemenea, 31 de selecții pentru echipa națională.

Au trecut patru etape, tocmai ce ați reușit și prima victorie a sezonului, cum ai caracteriza acest debut de campionat?

Nu pot să spun că am început rău, una peste alta, chiar dacă, poate, rezultatele arătau altceva, cel puțin până la victoria cu Farul. Jocul a fost bun, însă am avut și puțin ghinion pentru că n-am reușit să marcăm din penalty în primele două etape, în meciurile cu Universitatea Cluj și cu FC Botoșani. Dacă am fi făcut-o, probabil că, acum, am fi avut patru puncte în plus în clasament și am fi vorbit altfel. Dar, e bine că am reușit să câștigăm cu Farul, iar de această dată trebuie să recunosc că am avut șansă pe final. Sincer, m-am temut de ce era mai rău, după ce ne-au egalat de la 2-0 pentru noi.

Iar pentru tine, startul campionatului a venit cu două goluri marcate în primele patru jocuri ...

Puteau fi mai multe, dacă nu ratam penalty-ul de la Botoșani. Însă, nu sunt nici primul și, cu siguranță, nici ultimul jucător care irosește o lovitură de pedeapsă. Am trecut peste acel moment, nu mai stau să mă gândesc la ce a fost. Caut să fiu concentrat la fiecare meci și să îmi ajut echipa așa cum știu mai bine, adică prin goluri marcate. Evident, sunt bucuros că am înscris contra Farului și, mai important, că am câștigat toate cele trei puncte chiar în fața propriilor suporteri. 

Urmează un meci mult așteptat, în Giulești, contra Rapidului, o echipă în fața căreia ai punctat de două ori în stagiunea precedentă. Ești pregătit?

Abia aștept să joc în acest meci! Va fi spectacol în tribune, cu siguranță, și sper ca și noi, pe teren, să ne ridicăm la nivelul suporterilor. Dacă vom face asta, atunci, în mod cert, va fi un meci frumos. Altfel, Rapid este o echipă foarte bună și parcă văd acolo emulația care era la Petrolul în urmă cu 10-11 ani, cu stadion nou, conducere nouă, jucători noi.

Care ar fi așteptările tale de la acest sezon?

E clar că trebuie să plecăm cel puțin de la nivelul la care am fost anul trecut și să creștem cât mai mult. Am îmbunătățit echipa în această vară, am câștigat în valoare și de acolo trebuie să urcăm, de la locul opt în sus.

Tu ești genul de jucător care îți setezi obiective personale?

Acum, sincer, nu mai fac asta! Poate, când eram mai tânăr, mă gândeam și la așa ceva, dar, trecând anii peste mine, am început să văd lucrurile altfel. Nu încerc să-mi fac un plan dinainte, tot ce vreau este să fiu sănătos și să nu mă accidentez, astfel încât să pot să joc cât mai mult. Mulțumesc lui Dumnezeu, chiar n-am avut vreodată probleme grave cu accidentările.

S-au făcut 14 ani de când ai debutat în primul eșalon. Putem să zicem că ești unul dintre „veteranii” din Superliga?

Dacă ne uităm în buletin da, putem spune asta! Dar, fizic, chiar sunt ok și caut să mă încarc cu energia celor mai tineri. Chiar nu știu cum și când a zburat timpul, dar încerc să mă bucur de fotbal atât cât timp mai am de jucat. Și îmi doresc să o fac cât mai mult.

Tot la capitolul amintiri, chiar în aceste zile, mai exact pe 8 august, s-au împlinit fix 10 ani de când marcai, în Olanda, golul cu care Petrolul o elimina pe Vitesse Arnhem ...

Au trecut anii... Golurile marcate pentru Petrolul mi le amintesc, mereu, cu plăcere, iar acela a fost, evident, cu atât mai prețios cu cât ne-a adus și o calificare spectaculoasă. În țară am jucat cel mai mult la Petrolul, aici m-am simțit și mă simt, în continuare, foarte bine. Pot să spun că sunt ca și acasă!

22

23