Gabriel Cristian Vașvari s-a născut pe 13 noiembrie 1986 la Zalău și a debutat în Liga 1 pe 21 iulie 2013, în partida FC Botoșani – CFR Cluj 0-0. Are 257 de meciuri pe prima scenă și a marcat 47 de goluri, dintre care 33 din penalty, a doua cea mai bună performanță din istoria fotbalului românesc după Radu II.

Sepsi OSK s-a calificat în play-off. Cum a fost posibilă această performanță?

Mă bucură această calificare a echipei în play-off. În spatele acestei reușite stă munca de aproape un an a celor de la club, a jucătorilor, a staff-ului tehnic, a conducerii, a tuturor oamenilor care au fost lângă noi. Eu cred că nu a fost nimic întâmplător fiindcă Sepsi OSK este un club serios, unde salariile sunt plătite la timp, unde conducerea face tot posibilul ca să avem cele mai bune condiții de pregătire, terenuri bune de antrenament, deci, așa cum am mai zis și înainte, nu e nimic întâmplător în această calificare. Până la urmă, cred că ar trebui să ne obișnuim încetul cu încetul cu Sepsi OSK în play-off pentru că vorbim de o echipă care își dorește de la an la an ca să progreseze și avem toate condițiile ca să facem acest lucru.

Locul al patrulea la finalul sezonului regulat înseamnă mult sau puțin pentru voi?

Acest loc patru este o clasare meritorie, cred că am meritat să terminăm sezonul regulat pe această poziție a clasamentului. Am stat pe tot parcursul campionatului în zona play-off-ului și am arătat un joc bun. Suntem în urma celor trei favorite la câștigarea campionatului, cele trei forțe ale campionatului, dar acest loc patru nu are nicio importanță dacă nu reușim să avem rezultate bune și în play-off.

Ai colaborat cu antrenorul Leo Grozavu atât la FC Botoșani și Poli Timișoara, cât și acum, la Sepsi OSK. Care este secretul acestei colaborări de lungă durată?

Mă cunosc de foarte mult timp cu domnul Leo Grozavu, încă de pe vremea când eram la Zalău. Dânsul era la prima lui experiență ca antrenor, la Zalău, eu eram junior și el m-a promovat la echipa mare. Am avut primele minute în Liga a 2-a cu dânsul antrenor. După aceea, viața a făcut ca să ne intersectăm atât la Botoșani, cât și la Timișoara, și aici, la Sfântu Gheorghe. Am colaborat de-a lungul carierei mele foarte mulți ani, am un respect deosebit pentru dânsul, m-a susținut mereu în tot ceea ce am făcut.

Ești unul dintre cei mai buni executanți de lovituri de la 11 metri, cu 33 de goluri marcate, la un singur gol de recordul all-time al României (n.n. Marin Radu II – 34 de goluri). Cum te pregătești în acest sens și care este secretul?

Mă bucur că sunt desemnat ca să execut aceste penalty-uri, cu toate că nu este ușor. Există o mare presiune la fiecare execuție, sunt emoții, dar mă bucur că am reușit să mențin concentrarea și să reușesc aceste goluri importante pentru echipă. Legat de acest record, chiar nu știam despre el, dar mă bucur dacă lucrurile stau așa și sper că reușesc și pe viitor să mai marchez.

Ai fost unul dintre cei mai constanți fotbaliști ai ultimilor ani, ai deja 22 de meciuri disputate și în acest sezon. Te-ai gândit vreun moment și la echipa națională?

Este al optulea sezon consecutiv pentru mine în Liga 1 și mă bucur că am reușit să fiu sănătos ca să pot juca în cât mai multe meciuri. În fiecare sezon am evoluat în peste 30 de meciuri, ceea ce e un număr foarte bun și sper să continui pe această linie. Mi-am și prelungit contractul cu Sepsi OSK, unde, așa cum am mai spus, beneficiem de cele mai bune condiții, nu avem probleme financiare, ceea ce este foarte important pentru un sportiv. Eu și familia mea ne simțim foarte bine aici, la Sfântu Gheorghe, și ne-am dorit să continuăm această colaborare. La echipa națională se gândește orice jucător, la orice moment, dar pentru mine cred că este deja târziu. Dacă am vreun regret, acesta ar fi unul dintre ele, faptul că nu am reușit să ajung și la echipa națională. Vreau să le urez și pe această cale mult succes în tot ceea ce fac ei acolo.

A trecut un an de când fotbalul se joacă fără spectatori. Sepsi OSK i-a înlocuit, la un moment dat, cu omuleți de zăpadă, un gest aplaudat de multă lume. Cum te-ai simți atunci pe teren și, mai ales, ce le transmiți suporterilor lui Sepsi OSK înainte de play-off?

Da, a trecut un an, a fost o perioadă foarte ciudată și pentru noi, și urâtă în același timp, fiindcă meciurile fără spectatori sunt ca mâncarea fără sare și nu ne-a fost deloc ușor că nu i-am avut pe suporterii noștri în tribune, mai ales că aici, în Sfântu Gheorghe, ei vin în număr mare la meci, ne susțin, ne împing din spate, și chiar am simțit foarte mult lipsa lor. Cu ei în tribune, cred că reușeam să obținem mai multe puncte pe teren propriu. Dar astea sunt vremurile, nu avem ce face, și ne-am bucurat mult că la unul dintre meciurile noastre au făcut un efort mare și au înlocuit spectatorii cu oameni de zăpadă. Este un gest extraordinar și cred că suporterii noștri sunt unici, cel puțin în România. Înainte de play-off aș vrea să le promit că vom da totul, vom încerca să scoatem maximum din fiecare meci și sunt sigur că vom face un play-off reușit.

sepsi2