Florin Cristian Pârvu este un ploieștean get-beget, născut pe 2 aprilie 1975. A început fotbalul la Petrolul, dar a mai jucat și pentru alte cluburi de tradiție ale României, cum ar fi Dinamo, FC Brașov sau Universitatea Craiova. A evoluat și în străinatate, la echipe de pe două continente, cum ar fi Henan (China), Stal Alcevsk (Ucraina) sau AEL Limassol (Cipru).
Cariera de antrenor și-a început-o ca ”secund” al lui Marian Bondrea la CS Turnu Severin. De la începutul lunii trecute, se află la prima experiență ca antrenor principal chiar la clubul său de suflet, Petrolul Ploiești.
Prima experiență ca antrenor principal la nivel de prim eșalon. A trecut aproape o lună de când ai preluat Petrolul, cum ai descrie, una peste alta, această perioadă?
Au fost emoții destule la început, amplificate și de faptul că debutul meu ca antrenor principal în Superliga s-a produs chiar pe banca echipei mele de suflet! Dar asta a ținut până la primul joc, apoi emoțiile au trecut și lucrurile pot să spun ca au intrat, practic, pe făgașul normal. Primul mesaj pe care l-am avut pentru vestiar a fost acela că totul începe de la zero pentru toată lumea, că șansele vor fi egale pentru fiecare și că doar prin ceea ce vor demonstra la antrenamente și la meciuri își vor câștiga locul în echipă. Semnalul a fost foarte bine primit de către jucători și am început cu dreptul, cu victoria cu Hermannstadt. A urmat acea serie foarte foarte grea, cu patru înfrângeri în fața echipelor din fruntea clasamentului, dar s-a văzut că suntem în creștere de la meci la meci și am demonstrat asta cu succesul de la Pitești, care ne dă mai multă încredere înainte de play-out.
Începe seria celor nouă finale pentru menținerea în primul eșalon. Cum se vede lupta din play-out?
E clar că ne va aștepta un play-out foarte, foarte disputat! Echipele sunt sensibil egale valoric, orice punct va conta și jocurile vor fi, cu siguranță, pe muchie de cuțit. Așa că trebuie să fim precauți, pentru că, în general, echipele care sunt în spatele nostru în clasament s-au întărit în această iarnă, au avut evoluții bune și au adunat puncte în meciurile din 2023.
Dar și Petrolul s-a întărit în ultimele săptămâni, nu-i așa?
E adevărat. S-au făcut eforturi și s-a reușit aducerea unor jucători noi. Au venit Paul Papp, Ricardo Grigore, Jefferson și, cred că, acum suntem foarte bine și numeric, dar și valoric. Avem un lot echilibrat și nu cred că mai este nevoie de altcineva.
Ce înseamnă, pentru tine, șansa de a deveni antrenorul echipei de suflet? Îți aduci aminte de vreun sfat important pe care l-ai primit, ca jucător, atunci când evoluai pentru Petrolul?
Mi-am dorit foarte mult să vină și acest moment, dar nu pot sa spun că eram în vreun fel dezamăgit de faptul că trec anii și nu am șansa să antrenez Petrolul. Tot timpul am fost de părere că lucrurile se vor aranja la un moment dat. Cât despre antrenorii cu care am lucrat aici, îi port un respect deosebit domnului Ion Marin, pentru că dânsul m-a promovat, mi-a oferit șansa să joc, iar ceea ce am devenit ulterior i s-a datorat în mare măsură.
Care antrenori străini îți plac și te inspiră?
Sunt mai mulți, dar îmi aduc aminte de un moment cu Pep Guardiola. Era antrenor la Barcelona, câștigase un meci în deplasare cu 5-0 și a fost întrebat de către jurnaliști cum de echipa sa a reușit să marcheze de cinci ori fără să aibă un atacant de meserie pe teren. "Vreți să știți numele atacantului? Ei bine, <Spațiul liber>, așa îl cheamă!", a răspuns Guardiola. Pot să spun că asta m-a marcat și m-a inspirat!