A existat un moment, pe parcursul sezonului actual al SupeLigii României, când mulți specialiști o vedeau pe FC Botoșani drept una dintre candidatele la retrogradare. Venirea antrenorului Flavius Stoican a îndepărtat norii negri, iar soarele apărut dintre ei înseamnă îndeplinirea obiectivului fixat. Vă prezentăm în cele ce urmează culisele uneia dintre poveștile de succes ale acestei ediții.
Ultima etapă o găsește pe FC Botoșani relaxată, departe de grijile retrogradării, comparativ cu alte echipe de tradiție cum ar fi UTA sau FC Argeș. Vă declarați mulțumit?
Da, sunt mulțumit. Pentru că a fost un campionat destul de greu, fiecare echipă a încercat să-și apere poziția în SuperLigă. Mă bucur enorm că acești băieți, de când am preluat echipa, au dat mai mult decât maximum. Acum putem spune că suntem liniștiți, dar îmi doresc să rămânem conectați până la capăt, să tratăm meciul cu seriozitate, să arătăm că suntem profesioniști, chiar dacă întâlnim o echipă retrogradată deja în liga a doua.
Deci nu va fi un meci de vacanță?
Din punctul meu de vedere, nu. Asta vreau să transmit și jucătorilor, și celor care vor fi doar pe bancă. Chiar dacă în teren vor fi jucători cu mai puține minute jucate în acest campionat, poate vor fi și jucători de la propria Academie ... Indiferent de numele celor care intră în teren, noi tratăm serios și vrem să câștigăm această ultimă partidă.
În momentul în care ai preluat echipa, mulți specialiști o vedeau ca și retrogradată. Care a fost secretul salvării?
În momentul în care am preluat echipa urmau meciuri cu CFR Cluj, FCSB și Universitatea Craiova și am reușit, totuși, să obținem din ele patru puncte. Secretul? Secretul înseamnă multă muncă. Jucătorii chiar au răspuns așa cum mă așteptam, iar evoluția lor a fost chiar peste așteptările mele. Vă dau un exemplu, Sebi Mailat a fost unul dintre cei care a crescut enorm în ultimul timp și ceea ce îmi doresc este să mențină cel puțin același nivel și în sezonul viitor la FC Botoșani ... Dacă, bineînțeles, nu se va găsi vreo ofertă benefică atât pentru el cât și pentru club din altă parte. Secretul? V-am mai spus, multă muncă, multă atenție, conștienți că fiecare punct este important, determinarea din teren pentru că nu suntem o echipă care excelează prin execuții individiuale. Am fost o echipă care a muncit și care i-a pus în valoare pe Sebi Mailat, pe Dragu, doi jucători care și-au adus o contribuție importantă la menținerea echipei în prima ligă.
Nu cumva și optimismul tău, convingerea că echipa se va salva la finalul sezonului au dus la acest rezultat?
Mulțumesc. Eu sunt un tip echilibrat, realist. Optimismul meu l-am pus în slujba lor și e bine că fotbaliștii au conștientizat rapid valoarea lor, posibilitățile lor superioare față de cele demonstrate înainte. Ei eu răspuns bine, au fost deschiși, au fost atenți. Nu a fost ușor, primiseră multe goluri înainte să vin eu ... Încet, încet, ne-am transformat într-o echipă care a încasat tot mai greu gol, iar entuziasmul, concentrarea și atenția au crescut cu fiecare partidă.
La un moment dat, entuziasmul era atât de mare încât unii se gândeau la Conference League, chiar dacă lotul actual nu pare să aibă anvergura unei asemenea provocări. Putea face față unui baraj cu echipe din zona play-off?
(Zâmbește) Când am preluat echipa, singurul obiectiv era menținerea în prima ligă. Sigur, după aceea, fiecare își dorește mai mult, doar că trebuie să rămânem echilibrați, realiști. Noi eram liniștiți în momentul când am știu că nu mai suntem în pericol, iar barajul devenise astfel un vis frumos. E normal, pe undeva, în viața tuturor echipelor apar astfel de momente, nu știu dacă se putea îndeplini, important este că noi suntem mândri de ce am realizat împreună.
Poate deveni acest vis realitate în sezonul viitor?
Cu siguranță, da. Depinde multe aspecte, de conducerea clubului, de jucători ... Eu, ca antrenor, am avut întotdeauna țeluri îndrăznețe.