Flavius Vladimir Stoican a decis să o preia pe FC Botoșani într-unul dintre cele mai oscilante începuturi de sezon din istoria prezențelor sale pe prima scenă. Clubul din Nordul României a renunțat la serviciile lui Mihai Teja și a încercat un interimat cu Mihai Ciobanu. Majoritatea oamenilor de fotbal apreciază curajul lui Stoican de a prelua din mers o echipă pe cât de valoroasă, pe atât de debusolată. Rămâne de văzut dacă antrenorul în vârstă de 46 de ani va reuși să o redreseze și să o reașeze cât mai repede pe drumul spre locurile visate de suporteri și conducători. 

Flavius Stoican, felicitări pentru noua funcție și felicitări pentru rezultatul bun din primul meci (n.n. FC Botoșani – CFR 1907 Cluj 1-1). Mult succes mai departe!

Mulțumesc. Mulțumesc frumos.

Puțini antrenori s-ar fi încumetat să o preia pe FC Botoșani înaintea unui meci împotriva campioana en-titre și având în vedere situația grea din clasament. Ce te-a determinat să faci acest pas totuși riscant?

În primul rând, îmi place fotbalul! Sunt un om care își cunoaște limitele și îmi place să cred despre mine că pot schimba lucruri într-un interval limitat de timp. Apoi, am făcut acest pas pentru că am cunoscut un om care bagă bani mulți în fotbal și care m-a rugat / provocat să vin la acest club. Bătusem palma cu el și nu ar fi fost corect să nu vin și să nu stau pe banca tehnică la primul meci, chiar dacă era unul dintre cele mai dificile din tot sezonul. Mai departe, știu că există un potențial enorm al acestei echipe, care nu a fost încă probat. Era vorba, așadar, doar de starea de spirit care trebuia schimbată, de entuziasm, de încrederea pe care fotbaliștii să și-o recapete. Intervalul de timp a fost scurt, dar cu atât mai mare a fost bucuria că am evitat o înfrângere acasă, că am scos un rezultat bun. Vreau, în viitor, să mergem pe aceeași linie, să nu ne mulțumim cu puțin.

Nu prea ai avut noroc cu programările primelor meciuri, după duelul cu echipa campioană vine imediat cel cu vicecampioana ...

Important este ca ei, jucătorii, să nu se considere outsideri, chiar întâlnim echipe foarte bune, cu jucători valoroși. La fel de important este să avem aceeași dorință, aceeași determinare, pentru că ce am văzut în a doua repriză cu CFR Cluj mi-a plăcut. Echipa noastră a fost arțăgoasă, voia să câștige toate duelurile. Până la urmă, oamenii care vin la stadion și iubesc FC Botoșani asta își doresc să vadă. Iar rezultatele vor veni în urma unui astfel de joc, fotbalul te răsplătește dacă faci lucurile cum trebuie, chiar dacă mai există mici greșeli, o pasă incorectă, o preluare nefericită ... Contează cât de mult îți dorești să câștigi toate duelurile cu adversarul. Iar eu am văzut această dorință la FC Botoșani!

E clar, jucătorii nu mai sunt cu capul plecat. Cum ai reușit totuși să-i faci să se transforme într-un timp atât de scurt?

Au fost discuții individuale, unele destul de lungi. Nici nu am exagerat pentru că, atunci când se apropie ora meciului, fotbaliștii au nevoie de orele lor de liniște, de concentrarea individuală. Recunosc, a fost o situație mai specială, dar sunt fericit că vorbele mele nu s-au lovit de un zid. Am avut discuții corecte despre fotbal, despre viață, despre ce înseamnă clubul pentru comunitate, despre concentrare. Au înțeles și au aplicat. Cum spuneam, fotbalul i-a răsplătit, au egalat pe finalul jocului și au câștigat un punct pe deplin meritat.

Urmează o iarnă agitată, cu multe schimbări în vestiar?

E mult spus ”agitată”...  Asta face parte din viața oricărei echipe, vor fi jucători care vor pleca, au avut șansa lor, alții au motivele lor întemeiate, își vor găsi locul la alte echipe. Trebuie să fie astfel de schimbări, este normal să se întâmple așa.

Ai semnat pentru un an cu opțiune de prelungire. Să înțelegm că FC Botoșani este o provocare și pentru tine?

Cu siguranță! Am ambiția să demonstrez că se poate, să găsesc soluții. Nu vreau să dau vina pe nimeni, pe ce a fost, ci să muncesc aplicat, iar la final, când se va trage linia, toată lumea să fie mulțumită. Conducerea administrativă de colaborarea cu mine, eu să mă simt împlinit de colaborarea cu jucătorii. Singur, importantă este și șansa, pentru că și atunci când le faci pe toate cap-coadă corect ai totuși nevoie și de puțin noroc. Vor fi cu siguranță jocuri în care vom domina, dar poate mingea va refuza să intre în poarta adversarei. Dar chiar și așa, trebuie să rămân echilibrat, conștient că vom trece și prin astfel de momente.

E clar că prezența în play-off este compromisă în acest sezon, așa că obiectivul echipei este clasarea pe locurile 7-8. Crezi că FC Botoșani va găsi resurse să-l îndeplinească?

Trebuie să luăm fiecare meci în parte și să-l tratăm serios. Știu că sună ușor forțat, dar ne gândim că putem face o surpriză pe Arena Națională, cu FCSB. Acest gen de performanțe îți dau încredere mare pentru viitor, entuziasm, descătușare ... Cum spuneam, luăm fiecare joc în parte și-l pregătim ca atare. Concentrați la maximum, studiem ce puncte forte are adversarul, dar și pe cele mai puțin bine puse la punct, și pe care le putem specula în favoarea noastră. Mai trebuie să fim atenți cum vom fi din punct de vedere medical, vom lucra și la latura psihică. Puse bine toate acestea, putem obține perfomanțe în fața oricărui adversar, indiferent de calibru. Vom face totul ca noi să fim cei fericiți la terminarea partidei!

21