A antrenat în cariera sa FC U Craiova, Pandurii Târgu Jiu, ASIL Lysi, Aris Limassol, Nea Salamis, Politehnica Iași, Sepsi OSK, FC Hermannstadt și Dinamo. A fost secund al echipei naționale și acum, la 53 de ani, se așează în fața unei noi și mari provocări:

Eugen Neagoe este pentru următorul an și jumătate antrenorul Astrei Giurgiu.

Bine ați revenit în CASA Liga 1, domnule Eugen Neagoe. Cum vă simțiți după o perioadă destul de lungă în care ați fost nevoit să urmăriți fotbalul doar la tv?

Mă simt foarte bine. Mi-a fost foarte dor de fotbal, de activitatea de zi cu zi, de teren, de antrenamente, de jocuri... (Oftează) Vedeți dumneavoastră, cu pandemia generată de COVID-19 am fost nevoit să stau departe de carieră. Nu vă ascund că am mai avut propuneri, dar am preferat să las să mai treacă timpul. Acum sunt pregătit, gata de muncă.

Ați preluat o echipă cu pretenții mari, dar cu realizări modeste în acest început de sezon. Nu vă e teamă de îi poate rezerva viitorul apropiat?

Niciodată în viață nu mi-a fost teamă. Cu atât mai puțin la fotbal, și ca jucător, și ca antrenor. Nu eram eu dacă simțeam altfel. Astra are fotbaliști extrem de valoroși, cu potențial de echipe naționale și cupe europene și împreună vom îndrepta lucrurile. Cu o asemenea componență, Astra nu poate fi vreodată o echipă de ultimele locuri. Trebuie să adunăm puncte împreună.  

În primele două meciuri veți întâlni ultimele două echipe pe care le-ați antrenat, Dinamo și FC Hermannstadt. Cu ce gânduri pregătiți aceste partide?

(Zâmbește) Asta este realitatea, viața e plină de coincidențe. Îmi face mare plăcere să-mi întâlnesc fostele echipe, am în continuare prieteni acolo, ne vom saluta cu respect pentru că împreună am făcut lucruri concrete cu ceva timp în urmă. Nu văd aceste meciuri ca pe o revanșă. Împotriva lui Dinamo am jucat chiar cu Hermannstadt și tot la fel am văzut situația. În fotbal sunt importante cele trei puncte și noi vrem să le câștigăm. Atât și nimic mai mult. 

Astra a trăit mult timp și din realizările deosebite ale cuplului Alibec – Budescu. Cum îi va fi acum, după ce primul, Denis Alibec, aflat în formă sportivă excelentă, a părăsit echipa transferându-se în străinătate?

Este adevărat. Alibec e un fotbalist de clasă, care acum a ajuns la echipa națională. Sezonul trecut, lângă cei doi mai era și Gabi Tamaș, de asemenea un fotbalist de mare calibru. Astra a terminat pe locul al treilea cu ei, dar și fotbaliștii care au fost aduși sunt foarte buni, competitivi. Au venit în atac Montini și, de curând, Shlomo Azulay. Acesta a fost recomandat de Ronny Levy, are referințe excelente, trebuie pregătit. În apărare, Astra s-a întărit cu Găman, un alt fost internațional. Sunt fotbaliști care au jucat în și cu echipe mari, în competiții importante. Sigur, Denis Alibec este un fotbalist valoros, repet, dar avem soluții.

Cu care dintre actualii elevi ați mai lucrat înainte și ce gânduri de îmbunătățire a lotului aveți?

Am mai lucrat cu Găman, cu Dima, cu Montini, chiar cu Budescu, pe când eram la echipa națională .... Cunosc întreg lotul bine. Vă spun sincer că nu m-am gândit la o campanie de transferuri, să renunțăm la jucători. Eu cred cu tărie că este un lot valoros, care poate face mult mai mult decât a făcut până acum. Peste jumătate de an vorbim despre îmbunătățirea lui, evident dacă va fi nevoie.

Având în vedere că veți fi sub contract și în sezonul viitor, ce vă propuneți să realizați pe termen mediu și lung cu Astra Giurgiu?

(Zâmbește, din nou) Eu mi-aș dori să prindem play off-ul și să ne batem pentru cupele europene. Dar acest gând se duce un pic prea departe. Mă concentrez la primele jocuri și la ce se va întâmpla în următoarele cinci săptămâni, când vom avea multe meciuri dificile. Trebuie să adunăm puncte, să urcăm în clasament. Astra a fost tot timpul în primele șase echipe ale campionatului, cu realizări la pozițiile fruntașe. Să nu uităm că ne-a reprezentat cu cinste în cupele europene. Asta ne dorim de la viitor, iar drumul până acolo trebuie să-l pietruim noi, club, antrenori și fotbaliști. Cu răbdare, cu inteligență, cu încredere și cu multă, multă muncă.

NeaGoe