Eugen Cătălin Anghel s-a născut în urmă cu 48 de ani în orașul care a dat fotbalului nume mari ca Nicolae Dobrin, Adrian Mutu sau Rică Neaga. După ce a renunțat la activitatea sportivă, a devenit unul dintre cei mai antrenori cu portarii din România. A fost adus la Craiova de Adi Mutu și rezultatele muncii sale se văd.
În ce moment ați decis să deveniți antrenor și care au fost pașii parcurși?
Încă din ultimii ani ca jucător activ, am terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității din Pitești, mi-am dobândit licență UEFA B, ulterior renunțând la cariera de jucător, am obținut și licența UEFA A. În prezent sunt deținător al licenței A - Goalkeeper.
Primii pași în meseria de antrenor au fost la grupele de copii și juniori, la echipa FC Argeș și mă ocupam de tot ce înseamnă pregătirea portarilor. Ulterior, în 2014 am devenit antrenorul echipei naționale de tineret și m-am ocupat de pregătirea portarilor la națională timp de șapte ani. Am participat la cele două calificări, Campionatul European, semifinala din Italia și, implicit, calificarea la Olimpiadă. A urmat apoi a doua calificare la Campionatul European, turneul care s-a ținut în Ungaria. Apoi am acceptat o altă provocare, aceea de a antrena la o echipă de club și am acceptat propunerea venită din partea lui Adrian Mutu de a veni la Fotbal Club Universitatea 1948.
Cât de mult contează experiența pe care o aveți la echipa națională? Știm, totodată, că nu ați întrerupt total contactul cu FRF ...
Să lucrezi pentru echipa națională este o mândrie și o onoare, presiunea este foarte mare, responsabilitate de asemenea, trebuie să ai un nivel de pregătire înalt și să te ridici în permanență la așteptările pe care ceilalți le au de la tine. Da, încă de când eram la FRF, începând din anul 2016 am colaborat și cu Școala Federală de antrenori din poziția de lector, am început prin prezentări la licențele UEFA B și A, cea ce înseamnă pregătirea portarilor. Ulterior, UEFA a implementat o licență specială pentru pregătirea antrenorilor de portari, am condus această licența în 2016 și aici vreau să menționez că este prima licență UEFA A Goalkeeper care s-a făcut în România.
În luna martie a anului 2019, a avut loc, la București, un grup de studiu la care au participat și alte șase țări, pe lângă România, și unde au fost trei reprezentanți de la UEFA, Packie Bonner, Vatroslav Mihačić și Mark Wallington. A fost o experiență utilă pentru toată lumea, în care procesul de dezvoltare profesională și personală a fost continuu. În prezent, am demarat cursuri de licență națională pentru pregătirea antrenorilor de portari, care se axează pe antrenorii de la copii și juniorii, iar din luna martie a acestui an, am demarat prima licență UEFA B - goalkeeper, care desfășoară și în prezent.
Vă modelați elevii în funcție de filosofia dumneavoastră sau vă adaptați la stilul lor?
Este o întrebare delicată, dar bună. În primul rând, antrenorul de portari trebuie să se adapteze la filosofie antrenorului principal. Categoric că și noi, antrenorii de portari, avem propria filosofie, fiecare are mijloacele și metodele sale, important este să fie adaptată la tot ce este nou, să lucrăm în special pentru a găsi și a crea exerciții bazate pe realitatea jocului că să putem dezvolta portarii pe care îi antrenăm. Referitor strict la întrebare, da, am propria filosofie dar și noi antrenorii trebuie să ne adaptăm la calitățile celor pe care îi antrenam, să avem o colaborare foarte bună pentru ca în felul asta să îi facem să se dezvolte și să devină mai buni.
Cum a fost revenirea la FCU?
Vreau să îi mulțumesc domnului Adrian Mititelu pentru propunerea de a reveni la FCU, asta nu poate decât să mă bucure pentru că a apreciat munca pe care eu am depus-o în mandatul lui Adrian Mutu. Am acceptat cu plăcere postul pe care mi l-a oferit ulterior, am găsit o bază de antrenament extraordinară și condiții excepționale.
Sunteți mulțumit de evoluția portarilor de la FCU?
Da, pot să spun că sunt mulțumit, dar întotdeauna este loc de mai bine. Atât Radu Mogoșanu cât și Robert Popa si-au făcut datoria față de această echipă, într-adevăr au fost și jocuri în care puteau să facă mai mult, dar pentru asta suntem aici, să-i evaluam, să vedem ce avem de îmbunătățit, să le oferim mijloace și metode prin care ei să-și îmbunătățească propriile calitățile și, de asemenea, jocul pe care îl prestează.
Care sunt cele mai importante calități pe care trebuie să le aibă un portar?
Dacă ar fi să ne referim strict la calitățile pe care ar trebui să le aibă un portar aici aș pune accent pe tehnica de bază a portarului, calitatea fizică, calitățile tehnice. Portarul din zile noastre și jocul s-au schimbat foarte mult, portarul trebuie să recunoască un registru tactic atât al propriei echipe, cât și a adversarului pe care îl întâlnește. Și, nu în ultimul rând, aș vrea să pun accent pe calitatea psihologică. Contează enorm de mult, portarul trebuie să știe cum să-și gestioneze stările emoționale. De aceea, în timpul antrenamentelor trebuie să-i creăm întotdeauna un cadru de joc, antrenamentele trebuie să reflecte realitatea jocului.
Aveți un profil favorit de portar, din fotbalul internațional?
Da, dacă ne referim la nivelul cel mai de sus, într-adevăr sunt foarte mulți portari cu calități extraordinare. Pot enumera câțiva : Thibaut Courtois, Yassine Bounou de la Sevilla, îmi place Marc-André ter Stegen și, nu în ultimul rând, Manuel Neuer. Neuer rămâne și în prezent, pentru mine, numărul 1.