Eric Omondi Johana s-a născut pe 18 august 1994, în capitala Kenyei, Nairobi. A început fotbalul în țara natală, la Mathare United și l-a continuat în Suedia, unde a evoluat pentru Vasalunds, Brommapojkarna și Jönköpings Södra, înainte să se transfere în Belgia, la Beveren. Are 37 de meciuri pentru naționala țării sale, pentru care a marcat patru goluri.
La UTA a ajuns anul trecut și, încet-încet, s-a impus ca unul dintre oamenii de bază ai echipei antrenate de Mircea Rednic. Anul 2024 a început excelent pentru Eric Omondi, fotbalistul reușind să marcheze un gol în etapa a 23-a a SuperLigii și două în următoarea, împotriva Universității Cluj.
Eric, este un început de an excelent pentru tine. Care e secretul formei tale bune?
Vă mulțumesc foarte mult pentru aprecieri! Cred că pauza competițională m-a ajutat foarte mult, am reușit să-mi înțeleg mai bine colegii și să facem împreună lucrurile să meargă altfel. Suntem din ce în ce mai omogeni, relațiile de joc se îmbunătățesc cu fiecare antrenament împreună.
UTA a făcut două meciuri foarte bune în ultimele două etape și se duce spre locurile fruntașe. Este play-off-ul un obiectiv realizabil?
Bineînțeles că este un obiectiv realizabil! Trebuie să ne concentrăm cât mai bine și să rămânem la fel de uniți și încrezători. Nu ne este teamă de competiție.
Atmosfera de la Arad este un unul dintre principalele atuuri ale echipei. Cât de mult simți ca vă influențează evoluția presiunea fanilor și cât de tare îi apasă pe adversari?
Eu mă consider un om norocos pentru că, în viață, am avut privilegiul, datorită fotbalului, să mă aflu în situații în care mulțimea trăiește clipa la maximum, cu exuberanță și patimă. Credeam că m-am obișnuit cu această stare, dar ce se întâmplă la Arad este de necrezut. Aici simți energia uriașă a suporterilor, simți că ai câștigat chiar înainte de începerea jocului. Nu, nu am mai trăit ceva atât de profund și de intens!
Ești acum într-un vestiar în care se regăsesc multe naționalități, de pe mai multe continente. Care e relația dintre voi, jucătorii?
Este un vestiar uimitor, plin de jucători cu multe abilități, cu mult potențial de performanță. Sigur că suntem diferiți ca rasă, cultură, obiceiuri, dar ne leagă o îndeletnicire comună. Gândim la fel fotbalul, vorbim limba fotbalului și asta ne unește.
Mircea Rednic este unul dintre cei mai titrați antrenori români din SuperLigă. Ce ai învățat de la el și care e relația voastră?
Vreau mereu să învăț de la un campion și un învingător! Îl urmăresc cu foarte mare atenție, este un antrenor extraordinar, te împinge să progresezi și, mai mult, este un om incredibil de bun, de deschis. Sunt fericit că am ocazia să lucrez cu dânsul.
Este prima ta experiență în România. Cum ai găsit țara, cultura și oamenii?
(Râde) Oamenii sunt foarte buni, calzi și inteligenți. Îmi place cultura românilor și felul lor de a fi. Cu un singur lucru mi-a fost mai greu să mă adaptez, cu vremea. Domnilor, nu vreau să vă supăr, dar uneori este foarte frig!