Eduard Florescu s-a născut pe 27 iunie 1997, la Pitești. A început fotbalul la clubul din localitate, după care a trecut la CS Mioveni. La Botoșani a ajuns în 2018, dar a fost împrumutat un sezon la FC Argeș și, mai apoi, transferat de Universitatea Craiova. A revenit la Botoșani, acest sezon l-a început în forță, fiind titular în primele trei etape și marcând un gol frumos în Giulești.
Fostul component al echipei care a reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Tokyo a traversat, în ultimii ani, mai multe perioade extrem de dificile, marcate de accidentări și de pierderea fiului său imediat după naștere. În prezent, pare să fi trecut peste toate aceste mari necazuri și a devenit unul dintre componenții de bază ai echipei sale.

Ești mulțumit cu punctul obținut în Giulești? Mulți spun că e mai mult un punct de moral decât să vă ajute în clasament ...

Bună ziua. Pe de o parte suntem mulțumiți că am luat ceva de la acest meci, se putea mai mult pentru că am avut ocazii, dar mulțumitor este jocul colectiv pe care l-am făcut. 

Este ceea ce vă cere antrenorul sau doar se apropie?

Eu cred că se apropie de ceea ce ne cere antrenorul, trebuie să depunem mult mai mult efort la fiecare meci. Angajament fizic, concentrare, tot.

Doar două puncte în primele trei etape ... Nu e prea puțin pentru așteptările voastre?

Da, nu sunt rezultatele pe care le preconizasem, dar sunt sigur că în viitor vom arăta din ce în ce mai bine. Ne concentrăm cu toții pentru aceasta.

Aveți mulți jucători accidentați. Cât de mult a afectat acest incovenient exprimarea voastră pe teren?

Adevărat, ne lipsesc jucători importanți. Sunt sigur că se vor schimba multe în bine după momentul revenirii lor. În plus, vor mai veni fotbaliști la echipă și sunt sigur că, în viitorul apropiat, vom fi mult mai puternici.

Tu, personal, ai un început foarte bun de campionat, nu te mai desparți de tricoul de titular ...

Asta îmi doresc, să joc cât mai bine, să-mi îndeplinesc toate sarcinile trasate de antrenor, să-mi ajut colegii și să nu mai pierd locul în primul unsprezece. 

Ce ai simțit când ai marcat în Giulești, la capătul unei curse senzaționale, când părea că-ți pierdusei suflul să mai dai și la poartă?

Da, a fost o fază frumoasă și mă bucur că s-a terminat cu gol. Mă bucur în primul rând pentru echipă și abia apoi pentru mine. Colegii mi-au dat încredere să o duc până la capă și promit că voi mai încerca și altă dată.

Ai făcut parte din echipa care a reprezentat România la Jocurile Olimpice din Japonia. Mai visezi la echipa națională sau nu?

Nu cred că există vreun fotbalist care să nu se gândească la echipa națională! În ceea ce mă privește, știu doar că trebuie să muncesc suplimentar. Dacă voi fi sănătos și dacă voi avea evoluții mult mai bune, cu siguranță că pot ajunge și acolo. În fond, toți ne-am apucat de fotbal visând echipa națională. 

Ai traversat o perioadă nefericită, cu multe accidentări și cu drama din familia ta. Cum te simți acum pentru că noi te vedem mult mai puternic?

Din punct de vedere mental sunt OK acum. Am trecut cu greu peste acea dramă, dar știu că nu trebuie să ne oprim, că viața merge înainte și că trebuie să ținem capul sus. Am dedicat golul marcat în Giulești băiatului meu care nu mai este printre noi, și așa voi face și în viitor. Îi voi dedica toate realizările mele pentru că simt că acolo Sus, unde e acum, se va bucura foarte tare.

Care ar fi obiectivele tale personale?

Îmi doresc să joc cât mai multe meciuri și să le joc foarte bine. Să dau cât mai multe pase de gol și goluri ca să-mi ajut echipa să-și îndeplinească obiectivul.

Multă lume din jurul fotbalului o vede pe FC Botoșani ca o candidată la retrogradare. Ce părere ai?

Nu mă deranjează ce cred și zic unii sau alții. E părerea lor, au dreptul la ea. Noi, însă, vedem altfel lucrurile. Ne concentrăm pe munca noastră și facem totul ca să ne atingem obiectivul.

E o ediție de campionat mai tare ca oricând, cu multe echipe de tradiție. Are FC Botoșani puterea să se califice în play-off?

Asta îmi doresc! Da, este un campionat mai echilibrat ca oricând, cu multe echipe puternice care și-au fixat acest obiectiv. Noi ne vedem de treaba noastră, știm ce avem de făcut.

Ce așteptări ai de la următorul meci din SuperLigă (n.n cu FC U Craiova 1948)?

Acum, toate meciurile sunt grele. Va fi o partidă extrem de dificilă, ca toate celelalte pe care le-am avut cu ei. Formează acum o echipă rănită și trebuie să fim precauți. Moralul nostru este bun acum și sunt sigur că vom juca bine. Eu, personal, cred foarte tare că putem obține victoria.

21

23