Mihai Teja s-a născut pe 22 septembrie 1978, la București. A făcut fotbal la Steaua, dar a abandonat performanța la încheierea junioratului. S-a dedicat antrenoratului și a absolvit cursurile celebrei școli de la Coverciano. A debutat pe banca ”șepcilor roșii”, în 25 octombrie 2013, la partida SC Vaslui – Universitatea Cluj 2-0. După o scurtă perioadă la echipa națională de tineret, a pregătit, rând pe rând, Dinamo (2014-2015),  Pandurii Tg, Jiu (2017-2018, liga a 2-a), Gaz Metan Mediaş (2018-2019, 2020-2021, 2021-2022, FCSB (2018-2019), CSM Poli Iaşi (2019-2020) și FC Voluntari (2019-2020, 2020-2021). A preluat FC Botoșani în acestă vară și are două mari merite: echipa sa are un start perfect, fiind neînvinsă în primele patru etape și practică un fotbal spectaculos.

Sunteți mulțumit de parcursul pe care îl aveți cu FC Botoșani în acest debut de sezon?

Eu sunt un tip perfecționist, niciodată nu pot fi mulțumit pe deplin. Încercăm, împreună cu băieții, să demonstrăm că suntem cei mai buni, că suntem acolo sus. Trebuie să ne gândim tot timpul că suntem cei mai buni, altfel nu vom reuși. Mai sunt multe lucruri de pus la punct. În primul rând, omogenitatea echipei, suferim la acest capitol un pic și cred că s-a văzut asta. Dar sper că, ușor-ușor, să devenim mai buni, să facem o echipă competitivă. Ca și grup, mă refer.

Când credeți că veți avea acea echipă pe care v-o doriți?

Îmi doresc tot timpul. Chiar de la primul meci, cel cu CFR Cluj. Îmi doresc să fie echipa pe care o visez. Aștept ca echipa să fie mai bine și mai în formă, lucrăm intens pentru aceasta, ne antrenăm susținut, dar totul depinde de cât de repede vor înțelege pe deplin ce aștept eu de la ei. Se vor crea automatisme în exprimarea lor pe teren și atunci totul va fi mai ușor. 

Ați început practit pregătirea doar cu unii jucători, pe parcurs au mai venit alții și tot așa ...

Exact, exact. De asta spun că mai este nevoie de ceva timp, ca ei să se cunoască mai bine, să se lege relațiile de joc.

În cât timp credeți că se vor integra ultimii veniți?

Din păcate, unii dintre ei nu sunt nici fizic sută la sută, darămite tactic. Eu am încercat să le dau minute, să le dau meciuri, pentru că, până la urmă, din joc îți iei intensitatea de care ai nevoie ... Eu sper ca într-o săptămână, maximum două, să nu mai avem genul acesta de probleme. Eu v-am mai spus, îmi doresc enorm chiar de la meciul cu CFR să fie toată lumea în formă!

Vă sperie CFR Cluj, o echipă care a dominat fotbalul românesc în ultimii ani?

Nu mă sperie CFR, nu mă sperie nicio echipă. Respect CFR, îl respect pe Dan Petrescu și tot ce s-a întâmplat acolo în ultimii ani, au avut o filosofie bună, au câștigat trofee, dar nu ne e teamă de nimeni. Trebuie să mergem cu încredere și să facem un joc bun.

Vă așteptați ca botoșănenii să vă adopte atât de repede?

Nu, chiar nu mă așteptam și vreau să le mulțumesc și pe această cale. Am simțit acasă, în special la meciul cu Farul, o atmosferă frumoasă, caldă, se vede că suporterii sunt foarte apropiați de echipă, suntem ca o familie. E un lucru bun, important pentru noi și suntem fericiți când îi mulțumim pe suporteri. Sper să cîștigăm fiecare meci și, prin performanțele noastre, să atragem și mai mulți suporteri la stadion. 

Am văzut multe meciuri de calitate în acest sezon. Putem trage concluzia că avem un campionat mai puternic decât în sezoanele trecute sau ne grăbim?

Da, chiar a mai crescut din punct de vedere valoric. S-a creat și o emulație prin promovarea acestor echipe de tradiție, U Cluj, Petrolul, Rapid deja al doilea an ... Suporterii fac o atmosferă extraordinară. Am mai spus-o și cu alte ocazii, fotbalul este pentru spectatori și cu cât sunt mai numeroși, cu atât crește și intensitatea jocului. Abia acum putem face o coimparație față de ce se juca în perioada pandemiei, cu tribunele goale. Astăzi, cu mulți suporteri lângă, fotbaliștii dau mult mai mult pe teren pentru că se simt sprijiniți.

Rămâneți la ideea de la începutul sezonului cum că toate cele 16 echipe au ca obiectiv intrarea în play-off?

Da, da, cu siguranță. E abia început de campionat, se pot schimba multe. Încă echipele nu sunt așezate, nu și-au completat loturile, încă se mai transferă jucători, conducerile cluburilor văd unde mai sunt goluri de umplut. Încet, încet se vor așeza toate echipele și va fi un campionat greu. Dar acesta este un lucru bun!

2 - 2