Fostul fotbalist de la Steaua, Poli AEK Timișoara, FC Argeș și Concordia Chiajna a făcut din Academica Clinceni un nume respectat în fotbalul românesc. Numit antrenor principal în ianuarie 2018, a reușit o promovare spectaculoasă și a terminat pe locul 10 primul sezon în CASA Pariurilor Liga 1. În cel de-al doilea, Academica s-a calificat în play-off, fiind privită de specialiști drept revelația ediției trecute de campionat.
Ilie Poenaru va împlinit 45 de ani luna viitoare, este unul dintre cei mai apreciați tehnicieni ai primei ligi și a pornit într-o nouă aventură cu Gaz Metan Mediaș, un club de tradiție al României. 

Gaz Metan era într-o criză de rezultate în momentul în care vi s-a propus postul de antrenor principal. Nu va fost teamă să acceptați această provocare?

Da, așa este, Gaz Metan era într-o criză de rezultate în acel moment, ca și Clinceniul de altfel. Nu mi-a fost teamă pentru că mie îmi plac provocările. Știam, eram conștient ce mă așteaptă și mi-am asumat acest lucru.

Ați ales Gaz Metan în loc de Dinamo, un nume greu în fotbalul românesc. Care au fost motivele?

Adevărat, am ales Gaz Metan în loc de Dinamo, un nume greu în fotbalul românesc și care nu se refuză. Am avut însă motive să fac asta, cei de la Gaz Metan m-au sunat cu două zile înainte de a mă aborda cei de la Dinamo și am apucat să am o serie de discuții cu președintele Valentin Iordănescu. Ajunsesem și la un numitor comun și vă dați seama că, așa cum am și declarat, sunt genul de om care îmi dau cuvântul, iar la mine cuvântul e mai presus decât actul. Cam acesta a fost motivul și nu îmi pare rău că am făcut acest lucru. Un alt motiv a fost și acela că la Gaz Metan sunt jucători cu care am lucrat, care îmi înțeleg foarte bine principiiile, cu care m-am înțeles foarte bine. Este un club care îți oferă liniștea necesară pentru a lucra, nu există presiunea de la Dinamo, cu toate că v-am spus că îmi place presiunea și am nevoie de așa ceva. Așa am simțit, am declarat-o, poate și Divinitatea a fost, pentru că eu cred foarte mult în Dumnezeu și ceva a fost, au avut un plus din punctul acesta de vedere, am simțit că trebuie să vin la Gaz Metan.

Ce ați găsit bun la Mediaș?

Am găsit multe lucruri bune! În primul rând, am găsit o conducere care știe foarte bine ce are de făcut, care îți oferă tot sprijinul, care este tot timpul lângă noi, lângă staff, lângă jucători, care încearcă să ne asigure totul. Am găsit condiții excelente de pregătire, din toate punctele de vedere, am găsit un lot bun de jucători, cu caracter, fotbaliști cu calitate iar ăsta, zic eu, este un mare plus. 

Dar rău, în sensul în care trebuie să munciți suplimentar?

Nu știu dacă putem numi ceva în sensul rău. E clar că echipa, atunci când a fost antrenată de Mihai Teja, a jucat în alt sistem, i s-a cerut cu totul altceva, dar ăsta nu este un lucru rău. Într-adevăr, în sensul rău, putem vorbi de rezultatele care nu au fost cele așteptate, însă probabil că au existat și alți factori care au concurat la această lipsă de rezultate. Prin venirea noastră aici am schimbat sistemul, noi vrem altceva, avem alt stil de joc, avem concepții diferite. E clar că e mult de muncă, pentru că trebui să facem schimbări din punct de vedere a organizării jocului, agresivității, sistemului. E clar că trebuie să muncim suplimentar. Mie îmi place să am o echipă agresivă, care să nu primească gol, să fie foarte bine organizată. Sunt adeptul posesiei și îmi place ceea ce încerca Mihai să joace, dar eu am alte principii și vă dați seama că a trebuit, într-un timp foarte scurt, să implementez ceea ce lucrez eu și cum îmi doresc eu să arate echipa. A fost și este în continuare foarte mult de muncă, pentru că nu este ușor ca în două-trei săptămâni echipa să arate exact așa cum îmi doresc. E mult de lucrat și la momentul la care vorbim, dar lucrurile merg din ce în ce mai bine și, într-o perioadă zic eu apropiată, o să arătăm destul de bine, sau poate foarte bine și rezultatele să fie pe măsură, asta ne dorim cu toții. 

Apropo de Dinamo, cum prefațați întâlnirea directă din această etapă?

Meciul cu Dinamo este foarte important pentru noi în contextul în care se întâlnesc două echipe în suferință mare de puncte. Ne așteaptă o partidă destul de grea, pentru că întâlnim o echipă în schimbare, întâlnim o echipă care îmbină tinerețea cu experiența, cu jucători care de la mijloc în sus pot în orice moment să fac diferența, jucători imprevizibili, de unu contra unu, de viteză, de spații, jucători care se pretează și pe combinații mai ales că au schimbat și antrenorul. Domnul Rednic, peste tot pe unde a antrenat, și-a pus foarte repede amprenta și s-a văzut acest lucru. Și noi trecem printr-o transformare în acest moment. Toate aceste meciuri de când am schimbat principiile ca organizare și sistem de joc, probează că arătăm destul de bine, că suntem mult mai responsabili, că alcătuim o echipă mult mai bine organizată. E clar că și noi ne dorim să începem să câștigăm de la meci la meci. Respectăm Dinamo, dar trebuie să câștigăm fără doar și poate, și vom face orice este posibil pentru a lua cele trei puncte foarte importante pentru moral, pentru continuitate și pentru clasament. Dacă vom fi concentrați, dacă vom avea atitudine și nu vom mai face greșeli, ne putem atinge obiectivul de a câștiga cele trei puncte.

Care sunt obiectivele pe care vi le-ați fixat dumneavoastră la Mediaș? Dar ambițiile clubului?

Obiectivele pe care le-am fixat la Mediaș sunt, în primul rând, ca într-o perioadă cât mai scurtă să adunăm cât mai multe puncte, să ne asigurăm o iarnă oarecum liniștită, pentru că liniște nu vom avea. De asemenea, să construim o echipă puternică, o echipă care să fie respectată, care să fie în partea a doua a clasamentului, asta ne dorim noi, staff-ul, să nu avem grija retrogradării, să fim pe un loc bun care să ne permită să putem lucra în liniște, să nu avem presiunea aceea a retrogradării. În ceea ce privește ambițiile clubului, e clar că își dorește să evite retrogradarea, acesta este obiectivul conducerii, însă nu pe un loc de baraj, evitarea retrogradării pe un loc 11, 12, numai că noi avem ambiții mult mai mari și bineînțeles că și clubul își dorește ca noi să ajungem la rezultatele pe care ni le dorim. Tocmai de aceea v-am spus că sunt alături de noi, ne sprijină și ne pun la dispoziție tot ceea ce avem nevoie, iar din acest motiv aș vrea să mulțumesc conducerii pentru încrederea pe care ne-o acordă.

ilie-poenaru2

poenaru 3