În 12 noiembrie 2020, Sorin Cârțu a împlinit 65 de ani. Fotbalist de legendă al Craiovei Maxima, antrenor al ultimei echipe din Bănie campioană a României, Sorin Cârțu lucrează astăzi la încă un titlu cu echipa sufletului său, de această dată din postura de președinte.

Domnule Cârțu, Liga Profesionistă de Fotbal vă urează un călduros ”La mulți ani!”

(Râde) Ce protocolar sunteți, mă lași ... Păi, și eu ce să mai zic acum, dacă mi-a urat și Liga?!  Mulțumesc frumos, să vă dea și vouă Dumnezeu sănătate și tot ce vă doriți!

65 de ani. Cum ați sărbătorit, o miuță cu prietenii?

Ce miuță, frate?! Nu ne dă voie.  Am sărbătorit ... pandemic. Pe sufragerie, ca să nu zic pe cameră, că se poate interpreta aiurea zilele astea. Izolați. La mine e cu familia, cu fetele mele, cu ginerii mei, cu nepoții. La un parizer cu muștar și pâine proaspătă, ca oamenii normali, așezați la cășile lor.

Revenind la activitatea dumneavoastră profesională, ce înseamnă pentru Universitatea Craiova schimbarea antrenorului într-un moment când echipa era pe prima poziție a clasamentului?

Schimbarea de antrenor nu a fost din cauza clubului! E un fapt care ne-a luat prin surprindere și, după împlinirea lui, a trebuit să ne adaptăm. Am procedat ca toți oamenii obișnuiți, care reacționează rapid după ce au aflat că li s-a întâmplat un lucru neprevăzut. Ne-am adunat toți, surprinși ușor neplăcut, e drept, am gândit, am analizat și am luat deciziile pentru a putea merge mai departe. Un șoc? Da, a fost un șoc, recunosc. Dar Universitatea Craiova a trecut în istoria ei prin altele mult mai mari. Facem acum ce trebuie făcut, adică organizare și muncă. Mergem înainte.

Koljic s-a accidentat, Mihăilă a fost transferat, Cicâldău, Bancu și Baiaram sunt suspecți de Covid-19 și devin indisponibili pentru această etapă. Are Universitatea resurse să-i înlocuiască?

În lotul nostru sunt mulți fotbaliști cu potențial ridicat și apelăm la ei cu încredere. Vă rog să rețineți că lipsurile despre care întrebați nu pot însemna un handicap doar pentru etapa imediat următoare, adică pentru meciul ăsta. Exceptându-i pe cei plecați sau pe cei accidentați serios, trebuie să fim foarte atenți cum îi vom reintegra pe ceilalți care pot reveni, ei sunt astăzi ieșiți din tonusul competiției, contează mult reacția lor ulterioară, felul în care se vor readapta cât mai rapid la rigorile competiției. Va fi greu, foarte greu, dar contăm pe o reacție a lor pozitivă.

Revenind la Koljic, cifrele InStat îl așează pe poziția a patra în ierarhia fotbaliștilor din CASA Liga 1 după primele etape. Cum decurge recuperarea și când sperați că veți conta din nou pe el?

Recuperarea lui decurge normal, parcurge etape succesive de refacere medicală. Vom vedea cum se va prezenta la momentul în care va reintra deplin refăcut în circuitul performanței. O fractură de peroneu nu este ușor de trecut de nimeni, nici chiar de sportivi. Koljic a demonstrat că este un caracter deosebit, a mai depășit o nefericire anterioară și a reintrat pe teren la fel de puternic. Avem încredere că și de această dată se va întâmpla la fel. Universitatea Craiova este sută la sută alături de Koljic.

Universitatea a demonstrat încă de la înființare că produce constant fotbaliști de calitate la vârste fragede. Ce îi vine acum din urmă?

Ei, bine, Mihăilă a plecat, dar Vlădoiu confirmă de la meci la meci, a ajuns și la loturile naționale, îi mai avem pe Baiaram, pe Mitran ... La echipa a doua sunt, de asemenea, fotbaliști extrem de talentați, îi urmărim atent, îi pregătim și îi așteptăm să se coacă, așa se zice la fotbal. Dacă nu, și nu, și nu se vor ridica la nivelul pe care îl cere clubul Universitatea Craiova, găsim alții. Oltenia va fi tot timpul plină de fotbaliști adevărați, prietene. Vă doresc un sfârșit de săptămână minunat, cu fotbal frumos! (Zâmbește)

sorin-cartu-profile