A adus ultimul titlu de campion într-o Oltenie care mănâncă fotbalul pe pâine dimineața, la prânz și seara. Acum vorbește despre începutul de an, impactul pandemiei și viitorul echipei pe care o iubește la fel de mult ca pe familia sa. De pe scaunul de președinte al Universității Craiova, Sorin Cârțu analizează fenomenul cu înțelepciune, chiar dacă îi tremură în continuare vocea atunci când pronunță numele ”campioanei unei mari iubiri”.
Universitatea a început anul cu o victorie frumoasă, echipa națională are un nou antrenor. Cum comentați aceste două evenimente sportive?
Favorabil pentru noi! Pentru că am bătut pe Rapid, pentru că am început bine anul și trebuie să-l continuăm în același stil. Victoriile trebuiesc legate de alte rezultate pozitive. În privința echipei naționale, mă bucur că s-a terminat telenovela alegerii selecționerului. A venit un antrenor tânăr, care a arătat, mai ales în ultima vreme, că e citit, preocupat de meseria lui. Sunt convins că va face o treabă bună pentru că este pasionat de ceea ce face. Bine, aici mai intervin și alți factori, care nu mai țin de el. În primul rând, forma sportivă a jucătorilor la echipele de club este cea mai importantă. Sper să aibă noroc, România își dorește un turneu final.
Echipa dumneavoastră a terminat destul de greu anul trecut, în condițiile în care a avut totuși cea mai bună posesie din campionat. Ce credeți că s-a întâmplat?
Au fost foarte mult puncte pierdute aiurea! Contrar cursului jocului, pe neatenție, lipsă de concentrare sau greșeală individuală. Au fost meciuri pe care le-am dominat, în care am avut o exprimare superioară adversarului, dar pe care, paradoxal, nu le-am câștigat. Multe, prea multe asemenea momente au fost spre finalul anului trecut, nu-mi vine nici acum să cred!
Victoria cu Rapid a venit pe fondul unor probleme medicale serioase cauzate de coronavirus. În ce situație vă găsiți acum?
Toată lumea e OK acum, slavă Domnului! Bine, nu mai avem niciun pozitiv în club, dar boala este păcătoasă, lasă urmări. Va mai dura ceva timp până ce fotbaliștii, care au fost atinși de virus, vor reveni sută la sută la capacitatea fizică de dinaintea bolii. Trebuie să avem răbdare cu ei, boala aceasta afectează disponibilitatea la efort și după ce a fost învinsă de tratamentele medicale.
Dacă tot vorbim despre Covid-19, cât de mult a atârnat lipsa suporterilor în performanța echipei? Dar din punct de vedere financiar?
(Oftează) Mult, foarte mult! Din punct de vedere financiar a fost un dezastru. Toată lumea știe că o parte importantă din bugetului clubului era asigurată din vânzare biletelor și a abonamentelor. Cei care-și cumpărau regulat abonament nu au mai făcut-o de frica eventualelor restricții. Bilete nu s-au vândut pentru că a fost interzis accesul suporterilor, iar acum avem voie doar cu 30 la sută din capacitatea stadionului. A fost și este în continuare greu și din punct de vedere sportiv. Universitate Craiova a avut tot timpul un public extraordinar, care ținea echipa în priză, o motiva, o ridica la nevoie și o împingea spre poarta adversă. Lipsa suporterilor a devenit un avantaj pentru adversarii noștri. În plus, mai este și rana neînchisă a acelui meci decisiv cu CFR Cluj, din finalul campionatului trecut. În alte condiții, cu suporterii lângă noi, poate se termina altfel, cine poate ști?!
Ce așteptări aveți de la acest sezon din punct de vedere sportiv?
V-am spus și la începutul acestei discuții, victorii legate cu victorii. Primul obiectiv este calificarea în play-off, un loc de cupă europeană la final și Cupa României, bineînțeles. Acestea sunt obiectivele realiste. La începutul sezonului ne gândeam la titlu, dar acum ne este mai greu să mai vorbim despre asta. Eu, că o părere personală, nu cred că se mai poate câștiga acest campionat. Dar, vorba aceea, niciodată să nu spui niciodată. Mai ales la fotbal!