Marius Croitoru abia a împlinit 40 de ani, dar este al doilea cel maI longeviv antrenor din CASA Liga 1 după Ilie Poenaru. A debutat în această meserie pe 13 iulie 2019, în partida Astra Giurgiu - FC Botoșani 2-2, iar palmaresul său adună 17 victorii, 15 remize și 15 înfrângeri.
A incheiat sezonul trecut, primul din cariera de antrenor, pe locul al patrulea, aceasta fiind cea mai buna clasare din istoria clubului din Botoșani.
După ce sezonul trecut FC Botoșani a reușit calificarea în premieră în play-off echipa nu a mai avut continuitate. Parcursul din acest sezon nu a fost cel dorit de tine. Ce s-a întâmplat?
Din păcate parcursul nu a fost cel dorit de noi, dar vă rog să luați în calcul că sunt și alte echipe care sunt poate mai rău ca noi. Sunt lucruri care din punctul meu de vedere pot fi explicate sau pot fi de înțeles.
Cum ar fi ...
E simplu. Am pierdut anumiți jucători importanți după care, de o lună de zile, a intervenit această problemă cu virusul, care m-a privat de 11 jucători. Care au fost sau mai sunt în izolare fiind pozitivi și nu putem încă beneficia de aportul lor. Când am avut tot lotul, nu am avut atitudinea care trebuia. Mă refer aici până la închiderea perioadei de transferări. Toți se gândeau la plecare, nu erau cu gândul aici. Când ne-am revenit puțin din punctul de vedere al atitudinii, jocului, a intervenit această problemă medicală, iar în ultimele cinci etape am fost nevoit să improvizez, neputând să aliniez același ”unsprezece”.
FC Botoșani a fost unul dintre cluburile care a avut foarte mare grijă, ați fost toți extrem de precauți de la izbucnirea pandemiei. Cum îți explici totuși această explozie care a dus la atât de multe cazuri pozitive?
(Oftează) Aveți cuvântul meu de onoare că, până în momentul în care a fost această explozie de cazuri, nu ne schimbam, nu ne echipam la stadion. Am avut șase luni de când nu am mai făcut împreună o refacere, o ședință, o vizionare, o analiză de adversar, o analiză a meciului nostru. Am riscat totul, am sacrificat unele lucruri, mi-am asumat acest lucru pentru a evita să stăm toți la un loc, însă iată că toate eforturile noastre au fost în zadar pentru că acest virus ne-a lovit foarte tare.
Pentru tine a fost și o grijă în plus pentru că și David, băiatul tău, a fost confirmat pozitiv. Cum ai primit vestea, cum ai trăit acele momente?
Ca părinte, a fost nu dureros, foarte dureros. Mai mult soția, ca mamă te sperii mai tare … Plus că el a avut acum doi ani de zile o pneumonie foarte gravă, iar acest virus atacă în special plămânii. Nu am avut ce face însă și a trebuit să luptăm, să mergem mai departe. În privința lui David, am tratat problema ca orice alt părinte responsabil și îi mulțumim lui Dumnezeu că este ok!
Bun, dar ca antrenor, crezi că ar fi eficientă introducerea testelor rapide înaintea meciurilor?
Sunt argumente pro și contra!
Cum ar fi?
Eu am făcut teste rapide la echipă și mi-au dat rezultat negativ, iar a doua zi, la testul PCR, au ieșit pozitivi. Cu simptome, cu tot! Testele PCR sunt elocvente, sunt sfinte. În schimb, testele rapide au acea marjă de eroare, care din păcate te aduc spre posibilitate să-ți nimicești un lot. Dacă faci testele rapide și ai rezultat negativ ziua, seara sau doua zi poți avea probleme mari de tot. Și asta pentru că este un virus foarte contagios, pervers, care se activează de la oră la oră sau peste noapte, care îți poate nimici un lot întreg cum a fost și în cazul nostru.
Acum totul a intrat în normal, dar cum au decurs antrenamentele în perioada în care ai avut mai mult de 10 jucători infectați?
Au fost antrenamente în care am avut 11 jucători din care patru juniori. Am avut de-o miuță cum se spune: cinci la cinci. Asta e realitatea!
Cu excepția calificării în optimile Cupei României, care este un plus, echipa suferă în campionat. Cum vezi ieșirea din această criză?
Este o criză, o criză a rezultatelor. Eu spun că jocul, în afara meciului cu Chindia, nu a suferit. S-au pierdut multe puncte, dar nu pe seama jocului slab ci pe seama greșelilor individuale, impardonabile la acest nivel.
Ești un antrenor care spune lucrurilor pe nume. Se mai poate vorbi de play-off în acest moment la Botoșani?
Da, de ce să nu vorbim de play-off?! Ne despart cinci puncte de locul 6, cu două victorii suntem în play-off. Nu pot câștiga toate de deasupra noastră. Se vor pierde multe puncte. De la locul 4 până la locul 14 toate au șanse la play-off. Deci e un campionat care se joacă.
De suporteri pe stadioane nici nu poate fi vorbă în condițiile actuale, nu-i așa?
Eu zic că până la urmă se va da drumul fanilor pe stadioane. Și acum sunt țări unde se joacă cu suporteri în tribună. Eu sunt convins că dacă s-ar fi jucat cu spectatori FC Botoșani ar fi fost mult mai sus în clasament. Fanii au dreptul să fie acum supărați pe noi. Pe rezultate, nu și pe joc, pentru că jocul nu suferă. Dacă aș fi simțit acest lucru nu aș mai fi stat o secundă. Țin prea mult la FC Botoșani ca să-i fac rău ...