A fost campion național cu Universitatea Craiova, la ultimul titlu din istoria clubului. Ca antrenor, a scos multe echipe din situații prea puțin plăcute și pe toate le-a ridicat. A mai fost unul dintre oamenii apropiați de echipa națională, în staff-ul lui Victor Pițurcă, pe când echipa națională încă mai avea rezultate notabile. 

Universitatea Cluj a mizat pe ideea că un ”șoc” administrativ poate aduce o schimbare de mentalitate în vestiar, după plecarea lui Erik Lincar, cel care reușise promovarea în Superligă. Drept urmare, clubul ardelean a apelat la Eugen Neagoe pentru banca tehnică a „șepcilor roșii”. Antrenorul, acum în vârstă de 55 de ani, ne oferă primele impresii de la noua sa echipă.

Universitatea Cluj nu a traversat cea mai bună perioadă în ultimele etape, deci putem spune că ați venit la echipă într-un moment dificil. Care era atmosfera în vestiar în momentul în care ați avut prima întâlnire cu băieții și cum este acum, după câteva zile în care ați lucrat cu ei?

Din păcate, asta este realitatea. ”U” nu traversa o perioadă foarte bună. De asta și intervin schimbările, cred. Băieții erau abătuți, chiar triști pentru că și ei aveau speranțe foarte mari în acest început de campionat. S-au bătut primele două jocuri cu adversari foarte tari, dar ”U” Cluj a prestat un joc destul de solid și a reușit să câștige două puncte cu cele două echipe care se vor bate, cu siguranță, la primele trei locuri în acest an. Au urmat, din păcate, cele patru jocuri în care ”U” a pierdut, nu a acumulat niciun punct și atunci, cu siguranță, că și tristețea pe care am găsit-o pe fețele lor e logică. Nu puteau fi bucuroși ... În momentul în care nu câștigi jocuri, apare o atmosferă apăsătoare asupra fiecărui jucător în parte. Cu atât mai mult, ”U” este o echipă importantă în campionatul nostru, cea mai importantă echipă din Ardeal, iar suporterii au așteptările firești, iar când nu vin rezultate toată lumea e dezamăgită. Jucătorii știu ce înseamnă istoria, știu ce înseamnă să porți tricoul Universității Cluj.

A fost o decizie grea să acceptați acest rol de antrenor la ”U” Cluj într-un astfel de moment?

Nu a fost o decizie ușoară. Sigur, nu a fost nici foarte greu de luat o asemenea decizie, pentru că ”U”, am mai spus, este un nume foarte, foarte important în fotbalul românesc și nu vreau să avem împreună vreo sincopă. La ”U” Cluj, întotdeauna au fost speranțe uluitoare, toată lumea și-a dorit să vadă echipa cât mai sus în campionat. Eu îmi doresc ca ”U” să ajungă o echipă puternică foarte rapid, trebuie să fim atenți / realiști față de situația în care ne aflăm acum și, mai apoi, să luăm totul pas cu pas, să ne consolidăm poziția în prima ligă.

Aveți în minte momente din cariera de fotbalist și de antrenor când ați înfruntat Universitatea Cluj?

(Zâmbește) Cel mai important moment al carierei mele legat de ”U” Cluj este chiar debutul meu! Eu am debutat la Universitatea Craiova, în ediția de campionat 1986 – 1987, chiar contra Universității Cluj. A fost un joc la Craiova, în care am câștigat cu 1-0, dar și ”U” avea o echipă foarte bună. A fost unul dintre cele mai importante momente din cariera mea, pentru că așa am văzut, ca fotbalist, cum se respiră în prima ligă a României. 

Din ce ați observat până acum, care credeți că sunt atuurile echipei?

Avem în acest moment jucători valoroși, experimentați. Mi-aș dori ca la fiecare meci să se vadă o îmbunătățire în jocul nostru, chiar dacă nu avem timp acum să ne antrenăm suplimentar, așa cum ne-am fi dorit cu toții. Încercăm să scoatem cât mai mult din discuțiile individuale pe care le purtăm, din vizionările de jocuri și din toate programele suplimentare de pregătire pe care le avem.

În lot sunt și jucători alături de care ați mai colaborat. Este important pentru un antrenor să aibă în lot jucători pe care îi cunoaște, pe care i-a mai pregătit și la alte cluburi?

Da, este important și pentru echipă și pentru antrenor. Sunt jucătorii care au lucrat cu mine și pot discuta cu colegii, iar atunci, ca să zic așa, se vor ”documenta” mai rapid și vor înțelege ce dorește antrenorul de la ei. 

Ce mesaj aveți pentru suporterii Universității Cluj?

Să fie convinși că tot ce facem noi aici o vom face în folosul echipei. Ne vom dărui, îmi voi pune, în fiecare moment, toată priceperea mea de antrenor, toată experiența pe care am acumulat-o în timp. Eu le promit că ”U” Cluj nu va avea probleme de a rămâne în prima ligă, iar anul viitor, împreună cu ei, vom putea ajunge în play-off.

32

33