FC Argeş poate fi considerată, fără doar şi poate, una dintre revelaţiile acestei ediţii de campionat. După rezultatele din prima parte a sezonului, foarte mulţi specialişti vedeau echipa din Trivale o principală candidată la retrogradare, dar ”alb-violeţii” au avut un parcurs excelent în retur, reuşind să-şi asigure prezenţa în prima ligă şi în sezonul viitor. Nou-promovata este foarte aproape de a juca şi barajul pentru participarea în Conference League, competiţie nou înfiinţată de UEFA. O contribuţie foarte importantă în obţinerea acestor rezultate a avut-o şi Cristian Gentea, primarul municipiului Piteşti, care s-a preocupat permanent să asigure echipei condiţii optime pentru performanţă. Cu ajutorul Consiliului Local Piteşti şi al sponsorilor atraşi, FC Argeş a devenit una dintre cele mai stabile echipe din punct de vedere financiar.
Domnule Primar, când a fost prima dumneavoastră apropiere de FC Argeş?
Am venit către FC Argeş în momentul în care am încercat să recuperăm brand-ul, unul de mare tradiție și pe care nu ne puteam permite să-l pierdem! Consilier local fiind, m-am implicat încă de atunci. După cum ştiţi, am fost o voce în Consiliul Local, care şi-a convins colegii de necesitatea acestui demers. Apoi, am pornit cu SCM Piteşti. Am luat-o de jos şi, împreună cu fostul primar, domnul Cornel Ionică, am fost tot timpul lângă echipă, ne-am implicat inclusiv în aducerea antrenorilor cu valoare, care să ne poată ajuta să accedem în ligile superioare. Îmi aduc aminte de momentul în care am avut o discuţie cu Mirel Rădoi şi Nicolae Dică, chiar la stadion, într-o duminică … Și-au dat acordul să lucreze împreună. Mirel, mai mult din spate, voia să vină o dată pe săptămână la Piteşti, să-l ajute pe Nicu. Apoi, au venit o serie de antrenori cunoscuţi: Constantin Schumacher, Iordan Eftimie, Emil Săndoi. Încet, încet, am urcat treaptă cu treaptă, iar anul trecut am reuşit să promovăm în Liga I.
Ce aţi simţit când echipa a promovat în Liga I după o absenţă de 11 ani?
(Zâmbește) O mare, mare bucurie! M-am gândit tot timpul la piteşteni, la argeşeni, la ce a însemnat şi înseamnă în continuare FC Argeş pentru întreaga ţară, nu doar pentru această zonă. Eram conştient de faptul că încă nu eram pregătiţi pentru Liga I, dar împreună cu Consiliul Local ne-am asumat responsabilitatea. Strategia noastră fusese cu totul alta. După ce am obţinut dreptul de promovare, voiam ca, în primul an de ligă secundă, să formăm un nucleu cu care să ne batem la promovarea pe prima scenă în sezonul următor. Am profitat de situaţia apărută cu întreruperea campionatului, cu înjumătăţirea punctelor şi acel play-off în care am fost ajutaţi şi de rezultate. După cum ştiţi, în minutul 97, la ultima fază, cei de la Rapid au reuşit să egaleze şi aşa am revenit noi în Liga I. Da, a fost o mare bucurie.
Realist vorbind, după parcursul echipei din turul campionatului, mai credeaţi în evitarea retrogradării?
Sincer vorbind, nu mai credeam. Îmi aduc aminte că, în ultima etapă din tur, Iaşiul câştigase afară cu 1-0 şi făcuse 15 puncte. Noi rămăsesem pe ultimul loc, cu 11 puncte. După un asemenea parcurs era greu de crezut. Toată lumea ne dădea victimă sigură şi prima candidată la retrogradare. După şase etape ne-am despărţit de Ionuţ Badea şi am mers pe mâna lui Ionuţ Moşteanu, care cunoştea foarte bine lotul. Am început să adunăm puncte și , în final, după mai multe încercări, am ajuns la această soluţie, Andrei Prepeliţă - Mihăiţă Ianovschi, pe care o considerăm foarte bună. Faptul că jucătorii l-au simţit pe Andrei ca pe unul de-al lor a contat foarte mult. A stat cu ei, a jucat cu ei, a mâncat cu ei, a dormit cu ei, le ştia problemele... Contează foarte mult aceste detalii care pot face diferenţa. S-a făcut înţeles, iar jucătorii au putut să se exprime altfel în teren. Mihăiţă l-a ajutat foarte mult pe partea tehnică. Fac amândoi o echipă foarte bună!
FC Argeș este scăpată de de grijile retrogradării. O participare la acel baraj pentru Conference League şi poate chiar câştigarea acestuia ar fi o mare performanţă având în vedere faptul că este o nou-promovată …
Eu mă bucur că spuneţi dumneavoastră aceste lucruri şi că nu o spun eu! Ţinând cont că este primul an de la revenirea în Liga I, cred că acestă performanță ar însemna foarte mult pentru noi. Ne dorim foarte mult acest lucru, mai ales că am trecut printr-o perioadă grea, cauzată de pandemia Covid-19. Spectatorii nu au putut reveni în tribune. Ar fi, practic, un cadou pentru ei din partea echipei. Chiar dacă ne-am asigurat rămânerea în Liga I, eu tot îmi doresc șase puncte din meciurile cu Dinamo şi FC Hermannstadt.
Având în vedere parcursul echipei din acest sezon, FC Argeş va deveni mult mai atractivă pentru jucătorii de valoare, care în iarnă au refuzat să vină la Piteşti din cauza poziţiei din clasament ...
Aşa este. Am avut astfel de probleme, din păcate. Sunt convins că acei jucători regretă acum. Nu numai din acest punct de vedere, dar şi pentru că la Piteşti nu au fost niciun fel de probleme financiare. Cred că am fost singura echipă care a a avut salariile şi primele plătite la zi. Le are şi în momentul de faţă! Chiar şi în iarnă, deşi eram unde eram, am plătit salariile mai devreme. M-am gândit atunci, la Sărbători, să simtă şi ei sprijinul nostru. Nu cred că am greşit şi iată că lucrurile au mers bine.
Ce îşi propune FC Argeş în sezonul următor?
Categoric, un loc în play-off! Nu există alt obiectiv pentru noi.
La Piteşti se vorbeşte şi de construirea unui nou stadion. Când credeţi că se va realiza?
Noi am ridicat deja în SICAP studiul de fezabilitate. Practic, mai este încă o săptămână pentru depunerea ofertelor. Şi domnul Ministru al Dezvoltării susţine acest demers al nostru, dar doreşte să fie finalizată întâi Sala Polivalentă. Din discuţiile pe care le-am avut cu constructorul, sala va fi gata până la finalul acestui an. Atunci vom putea trece la obiectivul următor. Anul viitor va începe demolarea stadionului. Speranţa mea este că noul stadion de la Piteşti va fi gata spre sfârşitul anului 2023.
Le puteţi promite argeşenilor că pe termen mediu FC Argeş va deveni o forţă în Liga I?
Asta îmi doresc cel mai mult! Toată implicarea mea are acest ţel, acest deziderat. Argeşenii trebuie să fie siguri că noi şi sponsorii vom face toate eforturile pentru a asigura condiţiile necesare ca FC Argeş să redevină o forţă în campionatul românesc. Îmi doresc foarte mult să jucăm în cupele europene. Şi acum am apelat la cei de la Craiova pentru a obţine licenţa UEFA. Le mulţumesc pe această cale. Mulţi spuneau că nu o vom obţine, dar am obţinut-o. Suntem una dintre cele cinci echipe care are licenţă UEFA, iar în perioada următoare vom face toate demersurile pentru a întări echipa.