Ciprian Paraschiv a fost ales reprezentant al cluburilor din CASA Liga I în Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal alături de Valeriu Argăseală. Are 46 de ani, un master în „Management și Marketing în Sport” și a fost ani buni director de dezvoltare la FRF. Înainte de toate, însă, a fost fotbalist al Politehnicii Iași în primele două ligi, club căruia i-a declarat dragoste pe viață.
Domnule Ciprian Paraschiv, felicitări pentru noua poziție în Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal! Ce ați simțit când ați aflat rezultatul votului?
Mulțumesc frumos! În primul rând, m-am gândit la noua responsabilitate pe care o am și apreciez că multe cluburi din prima ligă au încredere în mine. Este și o poziție onorantă! Comitetul Executiv reprezintă guvernul fotbalului românesc. Țin să le mulțumesc și celor care mi-au transmis mesaje frumoase după alegeri, celor din Federație, de la Ligă, de la cluburi, de la UEFA, tuturor celor implicați mai mult sau mai puțin în fenomen. Cred că mi se potrivește noua postură și pot ajuta. Am jucat fotbal, am arbitrat fotbal. Vin din iarbă, cum se zice. Am făcut parte din managementul Federației. În acest an, trecând la cârma Politehnicii Iași, m-am izbit de suficiente dificultăți, multe dintre ele comune tuturor cluburilor din România.
Ce obiective aveți în Comitetul Executiv?
Cu toții facem parte din aceeași echipă și scopul este comun, acela de a identifica cele mai bune soluții pentru dezvoltarea fotbalului românesc. Mizez foarte mult pe buna comunicare atât cu Federația și Liga, cât și cu reprezentanții cluburilor. Telefonul meu a fost, este și va fi tot timpul deschis pentru oricine împărtășește idei constructive spre binele fotbalului. Planuri sunt! Sportul Rege din România trebuie susținut la fiecare nivel, dar mai ales la Liga I, pentru că de acolo vin cei mai mulți jucători la echipele naționale și tot din Liga I se aleg cluburile care reprezintă România în competițiile continentale.
 
Au fost și există multe discuții privind impunerea a cel puțin doi jucători U21 printre titulari la Liga I. Cum priviți dumneavoastră acest lucru?
Această măsură și-a demonstrat eficiența cu vârf și îndesat. Uitați-vă la performanțele înregistrate de naționala de tineret, cu două calificări consecutive la turnee finale europene, participare la Jocurile Olimpice. Fără o astfel de măsură nu cred că ne-am fi putut lăuda cu aceste lucruri. În același timp, e clar că nu există în acest moment un fond suficient de fotbaliști nascuți după 1998 care să facă pasul apăsat spre primul eșalon și nu e de mirare că vedem multe jocuri cu schimbări de jucători la scurt timp după fluierul de start. Fotbalul românesc nu e bogat. Vedeți că sunt foarte multe echipe din prima ligă cu probleme financiare. De unde să mai rămână bani și pentru copii și juniori? Și fără condiții minime de pregătire, de unde să apară acei aproape 100 de jucători sub 21 de ani de valoare la nivelul primei ligi? Ca să nu mai amintesc și de această pandemie care a dat total peste cap calendarul competițional al juniorilor și la nivelul ligilor județene de unde ar mai putea sări în ochi tineri talentați.
Ați amintit de pandemie și inclusiv dumneavoastră ați fost testat pozitiv. Cum vă simțiți acum?
Sunt bine, mulțumesc! De fapt am fost bine în toată perioada de izolare care a expirat zilele trecute. Din păcate, Covid-ul m-a împiedicat să fiu prezent la meciul Politehnicii cu FC Argeș. (Oftează) Nu-i ușor deloc din fața televizorului... Chiar și la alegerile de marți, pentru Comitetul Executiv, nu am putut participa tot din cauza virusului. Important este că am trecut cu bine peste cele două săptămâni, ceea ce le doresc tuturor. Sănătatea este cea mai importantă, fie că vorbim de sportivi, antrenori, conducători, suporteri și așa mai departe.
Cât de utilă va fi pentru clubul Politehnica Iași prezența dumneavoastră în Comitetul Executiv?
În primul rând, un oraș atât de important precum Iașiul merită să aibă un reprezentant și în guvernul fotbalului. Mi-aș dori ca prin prezența mea în Comitetul Executiv să câștige tot fotbalul din România. Dacă vom și reuși rămâne de văzut. Aștept cu nerăbdare prima ședință de luni, 30 noiembrie, să-i întâlnesc pe ceilalți membri într-un cadru nou pentru mine. Cred că nu voi avea nevoie de prea mult timp pentru acomodare... Ca fost fotbalist, cuvântul ECHIPĂ are o conotație specială pentru mine, iar ECHIPA formată de cluburile de Liga I, alături de echipele naționale, reprezintă blazonul fotbalului românesc. Așa cum spunea un poet de peste ocean, "nimic măreț și important nu a fost vreodată îndeplinit fără entuziasm." Cred că asta mă caracterizează și, împreună, vom reuși!