Diogo Lucas Queiros a fost căpitanul echipelor naționale U15, U16, U17, U19, U20 și U21 ale Portugaliei! Născut pe 5 ianuarie 1999, la Matosinhos, a început fotbalul la Leixões și l-a continuat la FC Porto. A jucat pentru echipa a doua a celebrului club portughez, înainte de a se transfera, rând pe rând, la Mouscron (Belgia), Famalicao (Portugalia) și Real Valladolid (Spania). Palmaresul său este impresionant: a câștigat UEFA Youth League cu FC Porto în 2019 și e dublu campion european cu Portugalia, în 2018 (U19) și 2016 (U17.

În 21 iunie 2023 a semnat cu Farul Constanța. Adus de campiona României pentru postul de fundaș central, Queiros a fost reprofilat, după accidentările lui Tudor Băluță și Dragoș Nedelcu, pe postul de mijlocaș la închidere. Foarte tehnic și puternic (măsoară 1.85 m), a demonstrat că se descurcă foarte bine și pe acest post, devenind unul dintre titularii echipei și unul dintre cei mai constanți fotbaliști din campionat.

Dincolo de calitățile sale sportive, tânărul portughez s-a dovedit a fi un adevărat poliglot, reușind să învețe foarte bine limba română în doar câteva luni. Mai vorbește cursiv, de asemenea, engleza și franceza.

Diogo, felicitări pentru victoria din prima etapă a play off-ului. Cum te-ai simțit la finalul meciului cu Rapid?

Mulțumesc pentru aprecierile dumneavoastră! Da, a fost o victorie mare pentru noi. Ne-am pregătit foarte bine pentru acest meci și suntem fericiți că s-a terminat așa cum ne-am propus să se termine, adică am obținut o victorie. Fericire, fericire mare!

Ați jucat bine, ați condus cu 2-0, dar ați avut greutăți spre finalului meciului. Ce explicații ne poți oferi?

Am știut dinainte că ne va aștepta un meci foarte greu, Rapid este o echipă mare. Noi am jucat așa cum ne-am propus, am luptat și, în final, am câștigat. Eu cred că am făcut totul bine pe teren, asta este explicația victoriei.

În ultima vreme, calitatea jocului tău a crescut foarte mult și te felicităm. Care este secretul?

Am încercat în fiecare zi să muncesc mai mult și să progresez. Apoi, de la săptămână la săptămână, lucrurile au stat tot mai bine, performanțele au crescut firesc. Nu e niciun secret, așa se întâmplă la fotbal. Trebuie să muncești serios, rezultatele bune nu vin într-o zi sau întâmplător.

Noi te felicităm și pentru felul în care vorbești limba română. Care au fost profesorii tăi, cu cine ai conversat mai mult?

(Râde) Vă mulțumesc încă o dată! Nu. Nu am avut mulți profesori. Am vrut să învăț limba română în primul rând pentru mine, să mă pot înțelege cât mai bine cu colegii mei, cu antrenorii, cu suporterii etc. Nu știu deocamdată foarte multe cuvinte, înțeleg foarte bine, dar nu vorbesc bine. Dar, în curând, voi vorbi bine-bine! Hai, Farul!

31

32

34