Cristian Pavel Balaj este un fost mare arbitru român, care a activat 16 ani în Liga 1, iar în perioada 2003-2016 a fost arbitru FIFA. În 18 ianuarie 2019, a fost ales președinte al Agenției Naționale Anti-Doping, după o carieră de aproape un deceniu în fruntea Asociației Județene de Fotbal Maramureș și trei ani consilier al Ministrului Tineretului și Sportului. Are, de asemenea, un master în Administrație Publică Europeană, absolvit la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
La 50 de ani, Cristian Balaj a plecat pe un alt drum, devenind președintele clubului CFR Cluj, campion en-titre al României.
Bună ziua, începem cu ce e mai greu. Nu v-a fost teamă de responsabilitatea acestui nou job?
Nu, chiar de loc. Am plecat încrezător la acest drum pentru că avem perspective frumoase. Am o mare încredere că, împreună cu fotbaliștii, cei din staff-urile tehnice și administrative, vom produce lucruri frumoase. Vreau să-i felicit pe cei care au fost de a lungul timpului la CFR Cluj pentru că deja există o istorie. Performanțele clubului, istoria sa, ne obligă să muncim responsabil și să aducem alte rezultate mari. Suporterii și fotbalul românesc au nevoie de echipe bune. Îmi doresc ca CFR să fie o echipă care câștigă campionatul într-o clasă de olimpici, cu echipe românești foarte bune care performează în competițiile europene foarte bune. Doar printr-o competiție internă acerbă putem crește performanța pe plan internațional.
Cum v-ați hotărât să veniți la CFR Cluj și ce altceva vă mai propuneți?
Totul a pornit de la un telefon, eram atunci într-o scurtă vacanță. Am avut un pic de reținere pentru că nu cunoșteam oamenii din club. Insistențele lui Dan Petrescu au contat, cum spuneam, iar nedumeririle mi s-au risipit după ce am ajuns la Cluj și i-am cunoscut pe cei care conduc clubul. Când am ajuns aici a fost o discuție lungă, de câteva ore, în care am vorbit doar despre proiectele viitoare. Extrem de deschisă. Ca să vă faceți o idee, problemele legate de contractul meu s-au rezolvat apoi în câteva, puține zeci de secunde. Adică am fost convins de proiect, de ceea ce se aștepta de la mine și nu am mai avut nici cea mai mică ezitare să vin la CFR.
Concret, la ce vă gândiți în primul rând?
Analizând atent, am ajuns la concluzia că CFR Cluj are un potențial de dezvoltare mare! Concret, toți cei de la club doresc performanță, nu păcălesc fotbalul și sunt pregătiți pentru această muncă. Investițiile trebuiesc protejate. Cel mai mult, mi-a plăcut ideea înființării unei Academii de fotbal. Am vizitat de curând Academia celor de la AZ Alkmaar, foarte puternică, iar noi cred că putem doar aplica ce am văzut în alte colțuri ale Europei, nu trebuie să inventăm altceva. Eu, personal, îmi doresc să facem o Academia la CFR, astfel ca toți cei care au cluburi de juniori în Ardeal să-și dorească să-i vadă pe cei mai talentați puști jucând pentru CFR Cluj, club care să le dea valoare tinerilor fotbaliști români. Academia este foarte importantă la un club de fotbal. Pentru a reuși să creem o bază sportivă pentru această academie avem nevoie de timp, dar căutăm deja soluții.
Ca fost mare arbitru, cât de necesar credeți că este implemantarea sistemului VAR în Liga 1?
VAR-ul va aduce eliminarea greselilor majore, este important să se întâmple acest lucru. Mă bucur ca există această descoperire, îmi pare rău că nu a existat și în perioada în care am arbitrat eu. Este frustrant ca o echipă să se pregătească și să piardă realizarea unui obiectiv important din cauza unei greșeli. Sperăm că, în cel mai scurt timp, să avem acest sistem VAR și în Liga 1, care va elimina greșelile majore din timpul jocului.