Corneliu Papură a debutat ca antrenor în CASA Liga 1 pe 19 aprilie 2019, în partida Astra Giurgiu – Universitatea Craiova 0-1. A antrenat doar prima echipă a orașului în care s-a născut, în scurte perioade ale ultimelor trei ediții de campionat. A contribuit în sezonul trecut la clasarea Universității pe locul secund, cel mai bun de la revenirea fotbalui craiovean pe prima scenă.

Pauza de iarnă a fost foarte scurtă în comparație cu cele din anii trecuți. Cum ați gestionat această situație?

A fost o perioadă atipică în raport cu ce eram obișnuiți. Sperăm că ne-am adaptat bine, pentru că ne așteaptă o săptămâni cu foarte multe meciuri. Fiind o perioadă, cum spuneam, neobișnuită, cu toții ne-am gândit cum să o gestionăm cât mai bine.

Care au fost motivele pentru care ați ales ca echipa să se pregătească pe plan local și nu ați optat pentru un stagiu de pregătire în străinătate?

În primul rând, motivele au fost legate de pandemie. A existat și încă există nesiguranța plecării sau a venirii în țară. În orice moment se putea închide o graniță, am fi putut fi obligați să stăm în carantină. Au fost și sărbătorile, pe care este normal ca toată lumea să își dorească să le petreacă în familie. Fiind vorba doar de o pauză de trei săptămâni, nu cred că era indicat să ne mai deplasăm în străinătate.

Se pare că urmează o perioadă cu temperaturi scăzute si precipitații. Pot apărea terenuri acoperite de zăpadă, terenuri înghețate sau foarte grele. Cât de dificil este să pregătești meciurile în aceste condiții, când peste noapte, sau chiar de la o oră la alta, starea terenului de joc se poate schimba?

Cel mai bun exemplu este meciul pe care l-am disputat cu Sepsi. Noi avem jucători creativi, jucători tehnici care nu își pot pune în valoare aceste calități pe un teren greu. Cu toate acestea, trebuie să ne adaptăm cât mai bine la condițiile de joc și să câștigam.

Urmează o perioadă foarte aglomerată, cu meciuri din trei în trei zile. Este dificil pentru un antrenor să gestioneze forma fizică și psihică a jucătorilor într-o astfel de perioadă?

Este greu să gestionezi fiecare meci. Tot timpul ești în alertă. Tot timpul există un conflict, cu ghilimelele de rigoare, între antrenori și jucători, în sensul că sunt 24 de jucători în lot, pe foaie sunt 20, iar patru vor fi nemulțumiți că nu prind lotul. Apoi, din cei 20 de pe foaie, doar 11 pot fi titulari. Nouă vor fi nemulțumiți că sunt rezervă. Se pot întâmpla lucruri neprevăzute și trebuie să gestionezi cât mai bine fiecare situație. Nu este ușor, dar asta ne este meseria.

Toate meciurile din acest sezon s-au disputat fără spectatori în tribună. Cât de mult a contat pentru Universitatea Craiova lipsa suporterilor?

Fotbalul este făcut pentru suporteri. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, suporterii să se întoarcă în tribună. Din păcate, acest lucru nu depinde de noi. Prezența spectatorilor în tribună este primordială pentru Universitatea Craiova. Pot spune fără să greșesc - având în vedere că urmează o perioadă de transferuri - cel mai important transfer pentru echipa noastră ar fi revenirea fanilor alături de noi, pe stadionul Ion Oblemenco.

papura 2