Născut 16 februarie 1986, la Bistrița. Unirea Dej, CFR 1907 Cluj, Oțelul Galați, FC Schalke 04, FC Rapid 1923, CFR 1907 Cluj, FC Aktobe, FC Tobol, CFR 1907 Cluj. Șapte titluri de campion, două Cupe ale României, patru Supercupe, toate cu CFR. 386 de meciuri, 84 de goluri și 87 de pase decisive în SuperLigă. Cupa Germaniei cu Schalke 04. 26 de selecții și patru goluri la echipa națională, Fotbalistul anului 2020. Toate astea poartă un nume: Ciprian Ioan Deac.

Bună ziua, Ciprian! Cum te simți acum după ce ai trecut printr-o destul de lungă perioadă de convalescență?

Bună ziua. Mă simt bine. A fost o perioadă dificilă pentru mine, cu două accidentări care au venit una după cealaltă. Când credeam că mi-am revenit cu umărul, a venit acea accidentare la picior, am ratat pregătirea de vară și mi-a fost mai dificil să reintru după, dar cu multă, foarte multă muncă am reușit să revin și mă bucur că acum sunt sănătos.

Cât de mult a fost afectată CFR de pierderea titlului în sezonul trecut, după cinci ediții consecutive câștigate?

Nu e ușor la CFR Cluj să ratezi un obiectiv atat de important precum câștigarea campionatului, dar nu am avut mult timp să ne lingem rănile. Suntem jucători cu experiență, dintre cei care am fost aici și în sezonul precedent, dar și dintre cei care au venit în această vară, și trebuie să muncim mult pentru ca în acest an să ne îndeplinim obiectivele. 

Cât de mult v-a afectat afectat psihic ratarea calificării în grupele Conference League?

A fost multă neșansă în dubla cu Adana. În primul rând, am avut ghinion la tragerea la sorți, pentru că am jucat cu cel mai valoros adversar pe care îl puteam întâlni în turul al doilea. Dacă nu era acea fază în prelungirile meciului din Turcia, aveam șanse să ne calificăm, în ciuda faptului că adversarul e unul foarte valoros. Drept dovadă, în acest moment, Adana este pe locul 3 în Turcia, după Fenerbahce și Galatasaray. Dacă ne-a afectat? Normal că ne-a afectat, a fost un moment trist, mai ales că ne doream mult să avem un parcurs european, așa cum CFR a obișnuit în ultimele sezoane. Astfel de eșecuri trebuie să ne facă mai puternici și să luptăm și în acest sezon să ajungem în Europa. 

Înaintea acestei ediții, ați schimbat conducerea tehnică și o bună parte dintre jucători. Cum îți simți echipa în acest moment?

S-au schimbat multe la club, staff-ul tehnic și mulți jucători, dar CFR are în ADN spirit de campion. Toți cei care vin aici simt asta pe pielea lor. Acest club te obligă să dai tot ce ai mai bun pentru a obține performanțe.  

Care crezi că sunt plusurile CFR în acest sezon și unde crezi că mai trebuie lucrat?

Nu pot eu să fac o analiză a echipei în acest moment, dar cred că suntem și în acest sezon o echipă puternică, am demonstrat asta în primele etape. Avem un antrenor care a mai câștigat trofee, jucători cu experiență și, în aceeași măsură, avem jucători tineri de valoare. Consider că suntem un grup unit, acestea ar fi atuurile noastre.

Ca în fiecare dintre ultimele ediții, CFR este una dintre principalele candidate la titlu. Care crezi că sunt acum cei mai puternici adversari din SuperLigă?

Văd acest sezon ca unul foarte echilibrat, în care multe echipe pot intra în lupta pentru titlu, mai ales că se vor înjumătăți punctele la începutul play-off-ului. Nu vreau să numesc o echipă anume, dar sunt convins că toate echipele, care vor fi în play-off, vor aspira la primul loc. 

Ești un exemplu de seriozitate, dăruire pentru club și performanțe individuale pentru toți fotbaliștii din SuperLiga României. Cât de mult te încarcă această responsabilitate morală?

Nu este o presiune suplimentară pe umerii mei, este o mândrie. În primul rând, eu muncesc pentru mine, pentru sănătatea mea și pentru că îmi doresc să joc în continuare fotbal și să îmi ajut echipa. Dacă munca mea devine inspirație pentru mai tinerii mei colegi, este un plus și o bucurie. 

Care este secretul longevității sportive și ce sfaturi i-ai da unui tânăr fotbalist pentru a ajunge la performanțele tale?

În primul rând, să muncească mult pentru visul lui, cred că ăsta e cel mai important sfat. În al doilea rând, să fie serios în teren, dar și în viața extrasportivă, iar în al treilea rând sa fie umil și modest. În orice moment al carierei poate fi mai bun decât este deja.

21

23