Bogdan Bălănescu este un nume cu greutate în fotbalul românesc. Format în administrația de la Dinamo, a preluat și, mai apoi, a reușit să ridice clubul din Voluntari la o dimensiune pe care puțini ar fi anticipat-o. Departe de lumina reflectoatelor și fără multe apariții în mass media, directorul general al ilfovenilor acționează după principiul ”tace și face”. Anul trecut, FC Voluntari a ajuns între primele șase echipe ale SuperLigii și a jucat finala Cupei României. Anul acesta este la trei pași de calificarea în Conference League, după 12 partide în care nu a cunoscut înfrângerea, stabilind astfel cea mai lungă serie de invincibilitate din această ediție de campionat!
Domnule Bogdan Bălănescu, cum ați cataloga acest sezon de SuperLigă? După un an în care ați jucat în play-off, echipa dumneavoastră are acum posibilitatea de a disputa un baraj pentru cupele europene.
Nu pot să spun acum cum a fost sezonul pentru că nu s-a terminat. Dacă FC Voluntari va participa în Conference League, atunci e un sezon fericit.Dacă nu, atunci este un sezon bun.
Ce a fost cel mai greu de gestionat în acest sezon?
Cel mai greu a fost momentul când am părăsit Cupa României. Pentru mine! Pentru că era un obiectiv la care țineam enorm de mult. Ca și anul trecut, mi-aș fi dorit să jucăm cel puțin finala și să luăm un trofeu. La FC Voluntari, în momentul de față, ne propunem performanță.
O performanță pe care ați reușit să o faceți cu jucători aduși de dumneavoastră în decursul timpului. Cât de mult a contat grupul creat aici?
O contat în foarte mare măsură grupul, dar a contat și staff-ul tehnic, a contat și sprijinul pe care l-am avut din partea Primăriei, din partea domnului primar, au contat și condițiile pe care noi ni le-am creat aici, la club. Un factor esențial a fost unitatea grupului, unitatea grupului și a staff-ului. Atenție, când vorbim de grup, vorbim de staff și de jucători, când vorbim de staff, vorbim de staff-ul tehnic, de staff-ul medical și tot ce înseamnă personalul clubului FC Voluntari. Sigur, jucătorii care au fost transferați la FC Voluntari au demonstrat, în proporție covârșitoare, că merită să joace la echipa noastră.
Cumva neobișnuit în fotbalul românesc, ați păstrat pe bancă același antrenor o perioadă mai lungă, devenind astfel cel mai longeviv antrenor din SuperLigă, ca să zicem așa, după Gheorghe Hagi. Cum ați avut tăria să-l păstrați atât de mult, gândind că au fost și destule momente dificile?
Pe Gheorghe Hagi nu-l consider doar antrenor ci și manager. Este și patron al clubului Farul. Deci, pentru mine, Liviu (n.n. Ciobotariu) este cel mai longeviv antrenor din Liga I. Nu am făcut decât să respectăm un contract făcut în urmă cu doi ani și două luni și am încredere sută la sută în el ca antrenor, ca om, ca absolut tot ce implică performanța.
Și ați reușit să îl și păstrați, pentru că a avut numeroase oferte în toată această perioadă. Este la mijloc și o relație de prietenie?
Eu, la fotbal, nu cred foarte mult în prietenii. Cred în respect, în susținere și când plecăm la luptă, spate în spate, niciuna dintre părți să nu întoarcă macazul. În cei doi ani și două luni, au fost perioade extrem de grele, peste care nu știu câți ar fi putut să treacă. Liviu a venit într-un moment dificil, în care echipa părea mai degrabă retrogradată decât salvată. Și împreună, sau el a reușit salvarea de la retrogradare, accederea mai apoi în play-off. Gândiți-vă că în momentul în care a început sezonul trecut, cel cu calificare în play-off, după trei etape eram pe ultimul loc, fără nicio victorie. A mai fost perioadă cu cinci înfrângeri consecutive, au fost perioade cu multe egaluri, dar jocul echipei ne-a dat încredere și nu s-a pus niciun moment problema schimbării antrenorului. Vreau să menționez ceva, de aceeași încredere s-a bucurat și Bogdan Andone, cu care am început proiectul la FC Voluntari.
Aveți multă experiență în fotbalul românesc, credeți că există o rețetă a succesului?
Nu cred că există rețetă. Există pasiune, există muncă, există devotament și, să nu uităm, corectitudine. Eu cred că echipa noastră se vede dinafară ca o echipă corectă, ca o echipă care nu intră în niciun fel de joc de culise, o echipă care nu a primit nimic gratuit. Tot ce a obținut, a obținut prin munca jucătorilor, a antrenorilor și a tuturor celor care lucrează la FC Voluntari.
În ultima etapă, evoluați cu gândul la victorie pentru a spera că veți putea juca acasă barajul de Conference League. Chindia este într-o situație dramatică, vrea să câștige pentru a scăpa de retrogradarea directă. Cum vedeți acest meci?
FC Voluntari își propune să câștige orice meci, indiferent că este amical sau oficial. Noi nu ne propunem să câștigăm meciul de la Târgoviște ca să jucam acasă barajul. Vrem să câștigăm meciul cu Chindia pentru o cât mai bună clasare la finalul competiției. Și pentru că această mentalitate o au jucătorii, staff-ul, o avem toți cei de aici, de la FC Voluntari. Nu mă gândesc să jucăm acasă sau în deplasare barajul. Eu vreau să jucăm fotbal de calitate, să câștigăm și să ne întoarcem acasă bucuroși!