Bogdan Andone a preluat în această iarnă o echipă, FC Botoșani, aflată într-o situație dificilă. A reușit să obțină opt puncte din 15 posibile și soarele speranței pare să fi răsărit la clubul din nord-est-ul țării.
Ajuns la 49 de ani, antrenorul trecut, printre altele, pe la Rapid, FC Voluntari, Astra sau FCSB privește cu optimism viitorul, bazându-se exclusiv pe caracterul și valoarea fotbaliștilor săi. 

Ați venit cu noroc, cum se spune, la FC Botoșani pentru că ați reușit să ridicați o echipă aproape căzută. Care este secretul acestei reușite?

Nu e niciun secret. Am spus-o din prima zi când am venit aici, după o discuție cu patronul echipei, că singura șansă de a obține rezultate pozitive este de a munci foarte mult. În plus, contează atitudinea pozitivă și încrederea în tot ce pregătim împreună. Mă bucur că băieții au reacționat bine, jucătorii care au rămas din vechiul lot și cei care au venit pe parcurs au dat dovadă de caracter, au arătat că întradevăr își doresc și se luptă să-și țină echipa în prima ligă. Sper ca șansa, norocul să fie de partea noastră.

Noi, românii, spunem că întotdeauna ar fi loc de mai bine. Dumneavoastră sunteți mulțumit de parcursul de până acum?

Da, sunt mulțumit. Cu toate că am fi putut și mai bine dacă am fi avut puțină șansă. Poate că gestionarea fazelor de la sfârșitul ultimelor două jocuri nu a fost cea mai fericită, am fi putut face mai mult. Dar, da, sunt mulțumit de munca băieților, de atitudinea, de dorința lor și cred că au arătat în cele cinci jocuri de până acum că sunt fotbaliști de calitate, care au un cuvânt de spus atât individual, cât și ca echipă. Datorită lor, FC Botoșani va arăta altfel în această ediție.

Când ați preluat echipa cu siguranță că ați văzut programul ei. Nu v-ați speriat de ce urma?

Sincer, nu programul mi s-a părut cel mai important! Orice meci este dificil, nici nu trebuie să știu cu cine vom juca peste trei sau patru etape. Meciurile adversarei le vizionez și le studiez doar în săptămâna premergătoare întâlnirii directe. Mă interesează strict meciul care urmează și asta am transmis și echipei. Rămânem focusați doar pe meciul următor, să scoatem maximum din el. Apoi, îl vom pregăti pe al doilea și tot așa. Nu mă interesează să punem un obiectiv de puncte adunate în mai multe etape, mă interesează ca la primul meci jucat să facem totul pentru a lua punct sau puncte.

Urmează o partidă foarte dificilă, cu FCSB. Cum o așteptați?

Raportul de forțe pare disproporționat, se vor întâlni lidera SuperLigii cu echipa de pe ultimul loc. Statistica partidelor directe, valoarea de moment, ultimele rezultate sunt în favoarea lor și îi așează în postura de mari favoriți. Dar vom vedea dacă lucrurile vor sta chiar așa ... 

Eu un meci special pentru dumneavoastră având în vedere trecutul?

Nu, nu e unul special. Va fi un meci de campionat ca oricare altul, în care trebuie să arătăm bine și din care trebuie să scoatem puncte. Am un mare respect pentru oamenii de la FCSB, cu directorul general Mihai Stoica am chiar o relație extraordinar de bună, cu jucătorii de acolo cu care am lucrat am păstrat relații normale, ne felicităm de sărbători, sunt toți oameni calitate, nu există resentimente între mine și cineva din acest club. 

Cum vedeți luptele la titlu și la evitarea retrogradării, credeți că se va decide totul în ultima etapă?

Din punctul meu de vedere, mai ales după ultimele cinci victorii ale Rapidului, lucrurile nu sunt încheiate. Știu ce înseamnă Giuleștiul, cât de greu e să-i bați acasă, îl cunosc pe domnul Șucu, știu ce ambiții sunt acolo. Pozitiv pentru ei e că au reușit, în ultima perioadă, să câștige și în deplasare. Cred că lupta pentru titlu se va da între FCSB și Rapid. Și, da, va fi extrem de disputată până spre final, iar meciurile directe vor fi cele decisive. Despre partea de jos, credeți-mă că nu vreau să discut acum. Suntem implicați direct și, v-am mai spus, vreau să luăm meciurile unul câte unul. Nu mă interesează programul celorlalte echipe, noi trebuie să strângem cât mai multe puncte până la începerea play-out-ului, iar acolo să fim pregătiți pentru toate meciurile directe.

Ca o ultimă întrebare, credeți că FC Botoșani este cea mai mare provocare a carierei dumneavoastră?

Hm, e greu de răspuns la această întrebare ...  Au mai fost și alte momente, în care conjunctura nu era atât de sumbră pentru că luptam pentru campionat sau cupe europene. Întradevăr, este o mare provocare având în vedere situația în care se găsea echipa în luna decembrie. Eu sunt mândru de jucătorii mei pentru că s-au angrenat să salveze o situație grea, cred în echipă, cred în ceea ce am stabilit în discuțiile avute. Mă bucur că pun în practică ce am stabilit împreună și au dovedit în aceste cinci etape că dau totul pentru FC Botoșani. Dau dovadă de caracter și acesta este cel mai important lucru. Ar fi o performață extraordinară să salvăm împreună echipa de la retrogradare. Nu este un trofeu, dar ar fi o mulțumire nemaipomenită pentru toți, fotbaliști, staff administrativ și noi, cei din colectivul tehnic.

22

23