Andrias Cristian Calcan este un oltean care a debutat în fotbalul mare tocmai în Ardeal, la Universitatea Cluj, într-un meci de tristă amintire pentru ”șepcile roșii” (Dinamo – U 6-0!). A mai evoluat în CASA Liga 1 pentru Viitorul Constanța și, acum, Politehnica Iași. Are 63 de meciuri și opt goluri pe prima scenă a fotbalului românesc. A mai jucat în cariera sa la Willem II Tilburg, FC Dordrecht, Almere City FC și Ujpest Budapesta. Calcan va împlini 27 ani săptămâna viitoare, pe 9 aprilie, prilej cu care Liga Profesionistă îi urează multă sănătate și succes în carieră!

Te numeri printre remarcații Politehnicii Iași în acest sezon fiind al doilea marcator al echipei ... 

Mulțumesc! Golgeterul nostru este Andrei Cristea, unul dintre jucătorii experimentați. Primele două goluri le-am marcat în prima partea a sezonului și mă bucur că echipa a câștigat grație reușitelor mele cu FCSB, în Liga 1, și la CFR, în Cupă. În 2021, din păcate, chiar dacă am înscris cu Sepsi și Astra, Poli a obținut doar un punct, la Sf. Gheorghe. A mai fost și acea perioadă când nu am evoluat din cauza Covid-ului, dar a trecut și acum sunt bine fizic. 

Care dintre reușite îți place mai mult? 

Asta ar trebui să aprecieze cei pe care i-au bucurat golurile mele, adică suporterii. Din punctul meu de vedere, fiecare reușită are frumusețea sa pentru că au fost și din acțiune, și din fază fixă. Dar, dacă ar trebui să aleg, aș vota pentru golul cu Sepsi pentru că abia revenisem la antrenamente după izolarea cauzată de Covid. Am primit o pasă de peste 35 de metri de la Onea și am plasat balonul, nu neapărat cu intensitate, la colțul lung. 

Cum apreciezi revenirea în CASA Liga 1?

Am venit la Iași după experiența din campionatul Ungariei. Cred că nivelul fotbalului în România este superior celui al vecinilor de la vest. Sunt jucători de valoare în competiția noastră. Cred, totuși, că maghiarii stau mult mai bine decât noi la capitolul infrastructură.

Te așteptai să ajungă Poli în această situație? 

Cu siguranță, nu. Începusem bine sezonul, chiar eram pe loc de play-off la un moment dat. Ne-am pregătit tot timpul foarte bine. Din păcate, nu am reușit să continuăm rezultatele bune din primele etape. Nu știu dacă din cauza problemelor financiare, ale infectărilor cu Covid sau din alte motive. Cert este că timpul trece, au rămas doar 12 meciuri pentru noi până la finalul sezonului și trebuie să facem tot ce putem pentru a continua în prima ligă. 

Chiar crezi că poate fi evitată retrogradarea? Sunteți contați cu cele mai mici șanse...

Eu chiar nu cred că formăm un grup atât de rău pe cât arată clasamentul! S-au făcut foarte multe schimbări și, probabil, integrarea jucătorilor noi nu se face atât de rapid și ușor. Sper ca victoria din ultimul meci să ne fi dat încrederea de care aveam nevoie, să ne deblocheze într-un fel și să mai adunăm puncte în cele trei meciuri rămase din sezonul regulat. Apoi, ne vom face și calculele pentru play-out. 

Ți-ai stabilit planuri pentru viitorul sezon?    

Încă nu mi-am făcut planuri pentru următorul sezon. Atât timp cât sunt aici voi da totul pentru club. Rămâne de văzut ce se va întâmpla din vară. Mi-ar plăcea să continui. Iașul e un oraș deosebit, familia e cu mine aici. 
Pentru asta e nevoie să fim deasupra liniei la finalul campionatului și, poate, de la vară ne vom bucura și de stabilitate financiară la club. E un lucru extrem de important pentru a nu mai trece prin aceste clipe grele și să ne putem focusa strict pe elemente fotbalistice, nu pe alte griji care, desigur, ne afectează.

calcan 2