Andrei Prepeliță s-a născut la Slatina, pe 8 decembrie 1985, fiind fiul lui Constantin Prepeliță, un cunoscut fotbalist la nivelul primei ligi. A început fotbalul la FC Argeș și a jucat 16 sezoane în SuperLigă, adunând 356 de meciuri, cu 30 de goluri marcate și 19 pase decisive pentru FC Argeş, Universitatea Craiova, FCSB și Concordia Chiajna. A câștigat trei titluri de campion cu FCSB (2012-2013, 2013-2014, 2014-2015) și a fost de 14 ori selecționat în echipa națională, cu care a participat la turneul final al Campionatului European din 2016.
Ca antrenor, a debutat în SuperLigă pe 14 ianuarie 2021, în partida FC Botoşani – FC Argeș Piteşti 0-1, când a preluat-o pe FC Argeş de pe ultimul loc şi a salvat-o de la retrogradare, iar în ediţia următoare, 2021-2022, a calificat-o spectaculos în play-off.
În iunie 2023 a fost instalat la Gloria Buzău, pe care a promovat-o la finele stagiunii 2023-2024.

Gloria a revenit după 15 ani în primul eşalon al fotbalului românesc. Cum a fost posibilă această performanţă?

A fost o muncă grea, un an dificil, cu meciuri în faţa unor adversari foarte buni, care ne-au pus probleme, însă am reuşit să formăm un grup bun şi, cu o muncă de echipă, am reuşit să obţinem această promovare. 

Cât de mult înseamnă promovarea în SuperLigă pentru comunitatea buzoiană?

I-am simţit foarte, foarte bucuroşi, erau dornici să revină în Liga 1, mă bucur că am reuşit această performanţă şi sper ca şi de acum înainte să le aducem aceleaşi satisfacţii.

Promovarea Gloriei poate însemna o emulaţie pentru dezvoltarea acestui sport în regiune?

Eu cred că da! Gloria este un brand, iar această promovare va avea impactul scontat.

Sunteţi mulţumit de infrastructura şi condiţiile de pregătire oferite de club?

Aici mai sunt lucruri de pus la punct. Am vorbit şi anul trecut, când am venit la Buzău. Lucrurile încearcă să se îmbunătăţească. Avem nevoie de terenuri de antrenament, condiţiile de aici de la stadion pot fi îmbunătăţite. Se fac eforturi, am avut discuţii cu toată lumea pe acest subiect. Toţi îşi doresc asta pentru că suntem conştienţi că la Liga 1 trebuie să avem condiţii pe măsura eşalonului în care evoluăm.

Ce aşteptări aveţi de la acest prim sezon de SuperLigă? Care este obiectivul propus?

Obiectivul nostru este menţinerea în SuperLigă. Ne dorim să formăm o echipă puternică, un grup bun, cu care să ne batem indiferent de valoarea adversarului şi să scoatem maximum de la fiecare joc.

Cât de mare este diferenţa dintre cele două eşaloane ale fotbalului românesc?

Calitativ este foarte mare. La liga a doua este un joc de luptă, sunt şi terenuri mult mai grele şi de aceea aspectul tactic şi tehnic nu este la cel mai înalt nivel. În schimb, în SuperLigă întâlneşti echipe organizate, foarte bune din punct de vedere tehnic, cu jucători buni şi, de asemenea, terenurile sunt la un alt nivel.

De ce are nevoie Gloria pentru a deveni, la o adică, una dintre revelaţiile sezonului?

De încredere, în primul rând! Cred că încrederea este cuvântul de care au nevoie jucătorii care au venit din eşalonul secund şi după aceea să formăm, cât mai repede, un grup unit, şi să avem spiritul acela de echipă care se bate cu orice adversar.

31

33