Andrei Gorcea a debutat la 16 ani pentru prima echipă a „studenților”. Goalkeeper-ul, care acum are 22 de ani, a apărat poartea Universității Cluj pentru prima dată pe 6 mai 2018 într-un duel din Liga a 3-a cu Gaz Metan Mediaș II. În cele șapte sezoane alături de ”U”, portarul în vârstă de 22 de ani a reușit să promoveze până în SuperLigă și să lupte pentru trofeul Cupei României. 
Acum, după ce a depășit borna de 80 de meciuri în alb și negru, Gorcea se află în fața unei noi realizări, calificarea în play-off-ul SuperLigii alături de „Șepcile Roșii”.
Tânărul fotbalist ne-a vorbit despre ce ar însemna pentru el o calificare în play-off, cele mai frumoase clipe trăite în tricoul Universității, cum gestionează relația cu ceilalți portari din lot și ce înseamnă să fie în același vestiar cu jucători cu experiență precum Alex Chipciu, Dan Nistor sau Bogdan Mitrea.

Ai debutat pentru prima echipă în 2018, într-un meci de liga a 3-a, pe când aveai doar 16 ani. Te gândeai tu atunci că vei ajunge până aici sau visai măcar asta?

Era greu să mă gândesc că voi ajunge în Liga 1 după atâta timp, dar până la urmă pot spune că este un lucru formidabil ce am realizat. 

Ce ar însemna pentru tine personal o calificare în play-off alături de clubul la care ai crescut?

Ar fi cea mai mare realizare de până acum, cu siguranță.

Uitându-te în urmă care a fost cel mai frumos moment din aceste șapte sezoane de când ai ajuns aici? Dar cel mai greu?

Cel mai frumos moment a fost promovarea din Liga a 2-a în SuperLigă. Nu neapărat meciul în sine, dar ce a urmat, întâlnirea cu suporterii în Piața Avram Iancu și clipele acelea, mai ales că nimeni nu ne dădea nicio șansă să promovăm atunci. Pentru mine, cel mai dificil moment a fost finala Cupei României de anul trecut, pe care am fost foarte aproape să o câștigăm. Am fost marcat pe moment, chiar și în zilele ce au urmat, dar a trebuit să mă concentrez pentru că începusem sezonul nou și încet, încet a trecut starea respectivă.

Poziția de portar e una atipică pentru că există mai mulți jucători care se luptă pentru un post. Cum gestionezi tu de obicei relația cu ceilalți portari din echipă? 

Am o relație foarte bună și cu Plamen și cu Iustin. E clar că cel mai important e ca noi să ne înțelegem, să fim prieteni, pentru că e clar că doar unul apără. Tot timpul trebuie să fim alături unul de celălalt, indiferent de cine apără. Cel mai bun lucru este să ai concurență, să te poți dezvolta.

Este important pentru tine să ai în echipă jucători cu experiență precum Alex Chipciu, Dan Nistor sau Bogdan Mitrea?

Este foarte important pentru că tot timpul ai ce învăța de la ei.

Ce sfat le-ai da copiilor care visează să îmbrace intr-o zi tricoul Universității Cluj?

Să muncească mult pentru visul lor și să aibă încredere în ei pentru că orice se poate realiza atunci când îți dorești cu adevărat.

42

43