Andrea Compagno s-a născut la Palermo pe 22 mai 1996. A învățat fotbalul la două dintre cele mai bune academii din țara care a dat ultima campioană europeană, Catania și Palermo. A evoluat la echipe modeste din Italia, iar în 2018 s-a transferat la Tre Fiori, o echipă din San Marino, pentru care a înscris 33 de goluri în 37 de meciuri! Aici a fost descoperit și, mai apoi, transferat de FC U Craiova 1948. Înaltul vârf de atac (n.n măsoară 1.94 m) a marcat opt goluri în acest an calendaristic, devenind unul dintre ce mai interesanți atacanți din CASA Pariurilor Liga 1. În afara terenului de joc, este un tip extrem de charismatic care a învățat rapid limba română.
De ce ai ales să te transferi la clubul din Cetatea Banilor?
Întotdeauna mi-am dorit o provocare fotbalistică în afara Italiei, chiar dacă nu este ușor să găsești condiții bune. Când agentul meu mi-a propus FC U Craiova, imediat dupa experiența de la FC Tre Fiori din San Marino, am înțeles rapid ca aceasta este ocazia potrivită, nu m-am gândit de doua ori și m-am urcat în primul avion.
Care este diferența între fotbalul din România și cel din Italia?
Nu văd diferențe mari în stilul de joc, singurele care îmi vin acum în minte sunt țin de latura defensivă a jocului, deoarece în Italia există o mai mare grijă față de tacticile defensive colective. În timpul săptămânii, lucram foarte mult pentru la acest aspect, antrenamentul era cu siguranță mai puțin distractiv, dar este un stil de joc care a caracterizat întreaga istorie a fotbalului italian. Cealaltă diferență pe care am observat-o este că aici, în România, este mai puțin permis un stil de joc fizic și agresiv, de multe ori am fost penalizat pentru unele contacte de joc care în Italia îmi erau permise.
Cât de repede te-ai adaptat la această echipă?
Adaptarea nu a fost deosebit de dificilă, am găsit un staff bine pregatit, jucători buni și un club ambițios, care au făcut imediat totul pentru a mă face să mă simt bine chiar și în afara terenului de joc.
Cum ai învățat limba română atât de repede?
Mi-am propus încă de la început să învăț limba româna cât mai repede pentru ca mereu am considerat că așa este corect față de această țară, care m-a găzduit cu generozitate. În plus, îmi place să vorbesc și să glumesc cu colegii mei si este corect să o fac în română, să nu îi oblig pe ei să vorbească în engleză sau italiană. M-au ajutat internetul, câteva aplicații și colegii care mi-au explicat diverse expresii românești, am ajuns acum la un nivel acceptabil. Dar vreau să o învăț și mai bine!
Cum îți petreci timpul liber?
Nu sunt o persoană care iubește să iasă afară prea mult în timpul liber, fotbalul îmi consumă multă energie, așa că prefer să îmi încarc bateriile acasă. Sunt norocos să am o iubită, care locuiește cu mine și mă însoțește peste tot, așa că acasă am tot ce îmi doresc. Mie și prietenei mele ne place foarte mult parcul Romanescu, când ieșim este destinația noastră preferată.
Care sunt obiectivele tale pentru acest sezon?
Nu mă gândesc niciodată la obiectivele mele personale, îmi place mereu să mă concentrez pe cele de grup. Anul trecut a fost foarte greu să obținem promovarea în Liga 1, așa că toate energiile mele sunt concentrate pe menținerea în această categorie cu orice preț. Atât clubul, cât și suporterii merită Liga 1, iar noi, jucătorii, vom face totul pentru a nu-i dezamăgi.
Ce fotbalist îți este model în carieră?
De-a lungul carierei mele, m-au comparat mereu cu Luca Toni, parțial pentru asemănarea fizică, parțial pentru că a obținut cele mai bune rezultate la Palermo, care este orașul meu. Încerc să învăț orice secret sau truc de la toți atacanții pe care îi urmăresc la televizor, mai ales de la cei care îmi seamăna fizic. Îmi plac foarte mult acei atacanți care se pun în slujba echipei.