André Lourenço Duarte  s-a născut pe 12 September 1997, la Sacavem (Portugalia). A început fotbalul la echipa locală, Sacavenense, și a trecut, mai apoi, pe la Alverca,  Praiense și Estrela da Amadora, pentru care a evoluat în 41 de partide. André Duarte este un fundaș foarte înalt (1.95 m) cu o bună știință a jocului.

Bună André, spune-ne cum ai ales FCU? Ce te-a făcut să ajungi în România?

Am venit în România să-mi urmez visul. Eram în  Portugalia, în vacanță în Algarve, și a apărut ocazia să vin să joc în România, pentru FCU. M-am gândit că va fi o oportunitate bună pentru mine și cariera mea și nu mi-a luat mult să accept propunerea. Să joc într-o primă ligă a fost întotdeauna un vis pentru mine și, deși nu cunoșteam prea bine campionatul, știam că este o țară care “trăiește” intens fotbalul.

Cum te simți la această echipă și care este relația ta cu restul colegilor tăi?

La început a fost greu, pentru că a fost prima dată când am plecat din țara mea pentru a juca fotbal. Deși nimeni din club nu vorbea limba mea, am simțit mereu că m-au primit foarte bine și că m-au ajutat. În momentul de față mă simt bine, pot deja să vorbesc și să înțeleg lucrurile esențiale, colegii mei m-au ajutat mult.

Care sunt obiectivele tale pentru cariera ta de fotbalist?

Pe termen scurt, scopul meu anul acesta este să fiu bine atât pe plan personal, cât și profesional. Acesta este obiectivul meu principal. Deși nu prea îmi place să mă gândesc la viitor, este clar că visul meu este să joc la cel mai înalt nivel în competiții precum Liga Campionilor.

Ai o superstiție sau o rutină înainte de fiecare meci?

Nu prea sunt superstițios, nu am crezut niciodată prea mult în aceste lucruri. Fac ceea ce trebuie să fac și singurul lucru în care cred cu adevărat este munca mea.

Ce/cine te-a făcut să fi interesat de fotbal?

De când eram copil, a fost un sport care mi-a atras atenția până când m-am dus să încerc să mă antrenez într-un club de lângă casă. De atunci a devenit parte din viața mea.

Care este jucătorul tău preferat și ce ai învățat de la el?

Jucătorul meu preferat este Cristiano Ronaldo, nu doar pentru că este portughez, ci și pentru că este un exemplu, a demonstrat că dacă muncim și ne concentrăm pe obiectivele noastre putem ajunge la cel mai înalt nivel.

Cum rămâi motivat în timpul sezonului lung și antrenamentelor dure?

Este ceva cu care m-am obișnuit deja, vreau  să joc tot timpul și să fac tot ce pot, asta mă face să rămân concentrat și motivat. Știu că dacă muncesc mult și joc bine voi avea mai multe oportunități de a ajunge la un nivel superior.

Ce îți place să faci în timpul liber? Ai vreun hobby?

În Portugalia îmi place să petrec timp cu prietenii mei, aici este diferit, prefer să fiu acasă, urmărind Netflix și jucând PlayStation.

Ai încercat vreo mancare româneasca, dacă da, atunci care este preferata ta?

Nu am încercat niciodată dar vreau!

Ai un mesaj pentru fani?

În primul rând, mulțumesc pentru felul în care m-ați primit, mi-a plăcut foarte mult. În al doilea rând, vreau să vă spun că vom face totul pentru ca în a doua parte a sezonului să avem rezultate mult mai bune și să punem FCU la locul pe care îl merită.

22

23